П'янке і терпке літо: Готуємо напій для гурманів - трояндове вино

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

Літо вже невдовзі добіжить кінця, тож потрібно по максимуму зберегти його п'янкий аромат у чудових напоях.

Залишилося зовсім мало часу, аби насолодитися усіма дарами літа, тож потрібно негайно приступати до приготування чергового смачного літнього винця.

Українці люблять гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Depo.Хмельницький підібрав найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля.

Минулого разу ми поділилися рецептом ароматного вина зі сливи, сьогодні ж пропонуємо рецепт для гурманів - трояндове вино.

Як же бракує в холодну пору року літніх яскравих фарб і того незрівнянного п'янкого аромату квітів, яким до країв наповнене літо. Повернути його неймовірну красу допоможе ковток солодкого запашного вина з пелюсток чайних троянд, зробленого в домашніх умовах за оригінальним та водночас простим рецептом.

Вино із рожевих пелюсток виходить дуже витонченим і вишуканим. Але якщо в цей напій на етапі зброджування покласти трохи менше цукру, він вийде сухим, і гурмани зможуть належно оцінити його благородну терпкість і розкішний букет.

Є два способи, як приготувати знамените вино з троянд, — робити його на основі свіжої, або ж сушеної сировини.

У першому випадку напій вийде більш ароматним і насиченим, натомість виноробством із сушених пелюсток можна зайнятися восени і навіть взимку.

Для приготування витонченого напою потрібно взяти трояндові пелюстки (доверху наповнену літрову банку), 1,5 літра чистої води, приблизно 700 грамів цукру, два тонкошкірих лимона середньої величини та 50 грамів родзинок.

Рожеві пелюстки, на відміну від винограду, перед закладкою на зброджування потрібно обов'язково промити. Далі їх необхідно підсушити.

Найкраще виноробства підходять пелюстки чайних троянд, адже вони дуже запашні.

З помитих лимонів потрібно зняти верхню жовту шкірку і витиснути сік із м'якоті з білою шкіркою.

Потім потрібно взяти широку скляну пляшку, закласти в неї пелюстки, засипати цукор та все трохи втрамбувати.

Так сировина має постояти близько години. Потім слід додати сік лимона, туди ж додати цедру (жовту шкірку), залити прохолодну воду та додати родзинки. Доречі, їх мити не можна ні в якому разі, оскільки тоді бродіння не вийде.

На ємність, в якій повинно залишитися не менше 10% вільного місця, слід натягнути проколоту на пальці чисту рукавичку з латексу або гуми. За станом цього імпровізованого гідрозатвору визначатиметься початок і кінець бродіння.

Ємність зі свіжим суслом треба помістити в тепле (18-25°С) і темне місце.

Якщо все піде нормально, через 3-4 дні у бутлі з'являться бульбашки, рукавичка наповниться повітрям - свідчення активного бродіння, яке має завершитися через 45-60 діб.

Ознаки - освітлення пелюсток, опадання рукавички (вона більше не надувається), випадання осаду на дні.

Як зазвичай, через тонку трубочку потрібно зцідити молоде вино в іншу чисту посудину з прозорого скла і обов'язково закоркувати. На даному етапі його, при великому бажанні, вже можна пити, але краще трохи витримати, щоб посвітлішало.

Отримати ароматний хмільний напій достатньої витримки можна, потримавши його у прохолоді (5-16°С) упродовж чотирьох місяців.

Нагадаємо, улітку можна приготувати і потім довго смакувати вина з суниці, вишень, малини, яблук, сливи та навіть кульбаби.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп у Фейсбук та Твіттері