ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

П'янке і терпке літо: Готуємо і насолоджуємося вином, наливками та лікерами з суниці

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої із літніх дарів природи, які можна зробити власноруч

Depo.
8 липня 2018 15:00
ФОТО: depo.ua

Літо вже кілька тижнів як вступило у свої законні права, тож потрібно провести цю пору відпусток та відпочинку так, аби було що пам'ятати весь наступний рік.

Українці - нація, що любить гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Тож ми спробуємо підібрати найбільш цікаві рецепти приготування літніх розслабляючих напоїв із фрутків та ягід, що дарує українська родюча земля улітку.

У минулому матеріалі ми розповіли, як приготувати вино з шовковиці. Сьогодні ж представимо на розсуд читача кілька рецептів з однієї з найсмачніших літніх ягід - суниці.

Суниця - це справжня скарбничка корисних властивостей. Плоди суниць збуджують апетит, поліпшують травлення, виявляють легку сечогінну, потогінну й жовчогінну дію. Мають також бактерицидні та протизапальні властивості.

Корисно вживати ягоди суниць, особливо свіжі, при діабеті та захворюваннях щитоподібної залози. Допомагають вони при підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі, гастритах зі зниженою кислотністю, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, колітах, поганій перистальтиці кишечнику (атонічні запори), жовчнокам'яній та сечокам'яній хворобах, подагрі.

В косметології з їхньою допомогою виводять плями і ластовиння, лікують лишаї та екземи. Кашку з розім'ятих плодів накладають на шкіру обличчя (маска) або використовують лосьйон - настій ягід на 40 % - ному спирті (горілці). Після цих процедур шкіра стає чистою, пружною, зникають дрібні зморшки.

Готувати вино можна з будь-яких забарвлених сортів садової полуниці, а також садової та лісової суниці, але при цьому необхідно врахувати, що суниця, особливо лісова, містить більше кислот. Також пам'ятайте, що вино з суниці не можна зберігати довго - воно не дуже стійке.

Для солодкого і ароматного вина з суниці знадобиться:

8 л суничного соку;

2,5 кг цукру;

1 л горілки;

0,5 л води.

Ретельно переберіть стиглі ягоди і відіжміть з них сік за допомогою соковижималки або гарненько розімніть і вичавіть сік через марлю. Додайте в сік воду і цукровий пісок, перелийте суміш в бутель і залиште на 7-10 днів бродити.

Через зазначений час спиртуйте напій - додайте у вино горілку - і залиште ще на 5 діб. Потім відфільтруйте напій, додайте в нього цукор і розлийте по пляшках.

Суничне вино (помірно солодке):

4,5 кг ягід суниці;

2,5 л води;

1,2 кг цукрового піску;

10 г виннокам'яної кислоти.

Стиглі ягоди суниці ретельно переберіть, обов'язково видаливши всі, хоча б трохи оповиті цвіллю або гниллю - інакше смак вина буде зіпсований.

Відібрані ягоди пересипте у велику емальовану ємність, посипте шаром цукрового піску і залиште на добу. Через добу додайте до ягідної маси воду, все добре перемішайте, вилийте в бутель, закрийте і поставте на три місяці в прохолодне місце для зброджування.

Через зазначений термін процідіть рідину, ретельно віджати ягідну масу.

Далі отримане вино перелийте в чистий бутель з водяним затвором. Знову залиште вино бродити, поки воно не стане прозорим. Готове вино розлийте по пляшках, закрийте і зберігайте в прохолодному місці.

Відкривайте тільки перед вживанням, оскільки відкрите вино довго зберігати не можна - воно окислиться.

Сунична наливка:

1 л горілки;

800 г стиглих ягід суниці;

цукровий сироп.

Кількість інгредієнтів можна збільшити, в рецепті зазначене лише співвідношення пропорцій.

Ягоди промийте, обсушіть, переберіть і помістіть в скляну банку або бутель.

Залийте суницю горілкою, закрийте ємність і поставте на 10-14 днів у тепле місце.

Раз на 1-2 дні струшуйте ємність з настоянкою.

Через зазначений термін ретельно процідіть отриманий настій, підсолодіть його цукровим сиропом і розлийте по пляшках, ретельно закрийте і дайте настоятися протягом двох місяців.

Нагадаємо, влітку ви можете приготувати смачне і дуже корисне вино з шовковиці, яким можна насолоджуватися і через кілька років.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп у Фейсбук та Твітері