П'янке і терпке літо: Як захмілити зі смаком малини

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

Depo.
30 липня 2017 13:00
ФОТО: depo.ua

Другий літній місяць добігає кінця, тож потрібно встигнути зберегти часточку "тепла" в ароманих напоях.

Українці люблять гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Depo.Хмельницький підібрав найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля.

Якщо малинового варення ви вже наварили на всю зиму, а в малиннику все ще багато стиглої ягоди, спробуйте зробити вино з малини. Цей солодкий ароматний напій з яскравим смаком зігріє вас зимовими вечорами і цілком може стати гідним конкурентом домашньому вину з винограду. Про виноградні напої - в наступних матеріалах.

Малина користується заслуженою популярністю у людей, що займаються приготуванням різноманітних слабоалкогольних напоїв. Приготоване в домашніх умовах вино з малини виходить смачнішим і ароматнішим, ніж куплене в магазині. За своїм смаком воно нагадує лікер, хоча й досить міцне.

Використовувати можна будь-який сорт ягід: з червоних вдасться отримати запашний напій дивовижного рубінового кольору (особливо гарний відтінок надає чорна малина Кумберленд), жовті ж дають вино золотистого відтінку з особливим ароматом. При виготовленні білого домашнього вина можна вдало поєднувати жовті сорти малини з білою смородиною або агрусом.

Дуже смачне і незвичайно ароматне вино з високим вмістом цукру вдається отримати з лісової малини. Ось тільки зібрати необхідну кількість ягід не так вже просто.

Щоб правильно приготувати вино з малини, потрібно зібрати стиглі плоди, навіть трохи перезрілі і використовувати їх відразу ж у день збору. Всі засохлі, запліснявілі, червиві, пошкоджені хворобами і недостиглі ягоди необхідно видалити. Мити малину не можна, так як на її поверхні присутні дріжджові грибки, без яких вино не заграє.

Технологія приготування не складна і доступна навіть новачкам на кухні.

Інгредієнти:

- один літр немитої малини;

- один літр води;

- 0,5 кг цукру.

Перед тим як робити вино з малини, відсортовані ягоди треба розчавити будь-яким зручним способом: дерев'яним товкачем, ложкою або ж за допомогою електричної м'ясорубки. Готове малинове пюре перекладають в каструлю з нержавіючої сталі.

В окремому посуді готується сироп. Треба змішати половину приготованого цукру і води. Вода повинна бути питна, чиста, але не кип'ячена. Під час приготування сиропу стежте, щоб він не закипів: досить просто розчинити цукор і потім остудити приблизно до 23 градусів. Якщо температура цукрового сиропу при додаванні в малинове пюре буде нижче 20 градусів, зростання дріжджових бактерій істотно сповільниться, а при температурі вище 26 градусів - зовсім зупиниться.

Розмішавши сироп з ягодами, залиште каструлю, прикриту кришкою, в темному місці на тиждень при температурі близько 20 градусів. Не забувайте кілька разів на день помішувати суміш дерев'яною ложкою, намагаючись занурювати в рідину спливаючу мезгу, щоб вона не закисла і не запліснявіла.

Через днів вісім перелийте малинний сік в іншу ємність і назад - з метою провітрювання. Потім знову приготуйте сироп з половини цукру і води (які залишились - ред.) і долийте до винної суміші, щоб продовжити бродіння і додати вину міцності. Все добре перемішайте і залиште сік пузиритися ще на тиждень.

Через п'ятнадцять днів бурхливе бродіння піде на спад, а суміш помітно розшарується на сік і мезгу. Це говорить про те, що пора процідити напій і розлити його по скляних бутлях, надівши на кожен бутель гідрозатвор (кришку з гумовою трубкою, кінець якої опускається в ємність з водою).

Поставте бутлі з винним напоєм в прохолодне місце ще на місяць-півтора, щоб осад опустився вниз, а напій став прозорішим. Далі вино розливають по стерильним пляшках під горлечко, закупорюють пробками і прибирають в прохолодне місце настоюватися. Місяці через два вино придбає насичений аромат і приємний смак і буде готове до вживання.

Поради: Якщо в першу добу малиновий сік не почав пузиритися, значить, дріжджовим бактеріям не вистачає тепла. Відлийте частину соку і трохи підігрійте, не доводячи до кипіння, а потім перелийте назад і ретельно розмішайте. Після цієї маніпуляції процес бродіння повинен початися.

Довше року домашнє вино зберігати небажано, інакше його смакові якості почнуть погіршуватися.

Інший цікавий варіант малинового вина готується наступним чином:

10 кг розчавленої малини ретельно перемішують з чотирма літрами води, на наступний день з сусла віджимають сік, на час прибираючи його в темне місце і знову доливають таку ж кількість води.

Через дві доби сусло ще раз віджимають, дві отримані порції малинового соку з'єднують, додають 1 л віджатого смородинового соку і п'ять кілограм цукру.

Напій переливають в бутель і залишають бродити, коли бродіння закінчиться, вино розливають по пляшках.

Крім вина можна приготувати і лікер - для нього згодиться як свіжа, так і заморожена малина.

На 2 л лікеру знадобиться півкіло малини, стільки ж спирту і води, 700 г цукру, щіпка ваніліну та лимонної кислоти.

Малину залийте водою і варіть протягом години, щоб ягоди посвітлішали. Потім приберіть плоди, насипте цукор і перемішайте його до повного розчинення у воді. Коли сироп охолоне, процідіть його в пластикову пляшку, додайте спирт, ванілін і лимонну кислоту, долийте теплої води до горлечка.

Пляшку закрийте, збовтайте суміш і поставте настоюватися на кілька годин, збовтуючи напій кожні півгодини. Незабаром домашній малиновий лікер буде готовий - залишиться розлити його по скляних пляшках.

З сортів малини придатні для виноробства всі садові сорти червоної і жовтої малини (остання йде при приготуванні білих вин для підмішування до соків білої смородини, аґрусу та ін.). Сорти малини по складу своєму майже всі однакові і містять кислоти (1,5-1,75)%, в середньому 1,6% і цукру 6,1%. Лісова малина відрізняється найбільшим ароматом, більшою цукристістю (до 8,3%), хоча і містить більше кислоти (1,8%).

Біла (жовта) малина дає вино золотисто-жовтого кольору з ароматом. Вона сильно відрізняється від червоної малини, бо містить цукру 7,5% і кислот 1,2%.

При достатку малини і дешевизні ягід з них можна, звичайно, готувати вина всіх сортів. Вина з малини виходять дуже запашні, красивого рубіново-червоного кольору, але за смаком все ж нагадують швидше наливку, ніж вино.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп у Фейсбук та Твіттері

Читайте також
270111 П'янке і терпке літо: Вино з кульбаб - то не лише твір, а й смачнющий напій

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

264727 П'янке і терпке літо: Як зі звичайних яблук приготувати надзвичайний напій

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

264083 П'янке і терпке літо: Як приготувати вишняк

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

259892 П'янке і терпке літо: Як потішити себе ароматним вином з порічок

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої із літніх дарів природи, які можна зробити власноруч

256919 П'янке і терпке літо: Готуємо і насолоджуємося вином, наливками та лікерами з суниці

Depo.Хмельницький запускає серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої із літніх дарів природи, які можна зробити власноруч

253179 П'янке і терпке літо: Готуємо вино із сезонних ягід

Depo.Хмельницький запускає серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої із літніх дарів природи, які можна зробити власноруч