П'янке і терпке літо: Слива достигла, тож готуємо сливову наливку

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

Depo.
5 серпня 2017 18:00
ФОТО: depo.ua

Останній місяць літа вступив у права. Залишилося зовсім мало часу, аби насолодитися усіма дарами літа, тож потрібно негайно приступати до приготування чергового смачного літнього напою.

Українці люблять гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Depo.Хмельницький підібрав найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля.

Минулого разу ми поділилися рецептом ароматного вина з малини. Сьогодні ж "іменинниця" - слива.

Домашнє вино зі злив не можна назвати елітним алкогольним напоєм, але його оригінальний ароматний букет і незвичайний смак подобається багатьом. Напівсухе або напівсолодке сливове вино чудово поєднується з м'ясними стравами, а солодкі варіанти можна сміливо подавати до десерту.

У приготуванні домашнього сливового вина найскладнішим етапом є отримання соку. Проблема в тому, що в сливах міститься багато пектину - речовини, що робить м'якоть плодів желеподібною. Саме тому у продажу ви ніколи не побачите чистого сливового соку, придбати можна лише нектар.

Але у слив є одна вагома для виноробства перевага - високий вміст цукру. Внаслідок цього приготувати вино зі злив набагато простіше, ніж, наприклад, із яблук. Потрібно менше цукру, а бродіння буде проходити інтенсивніше.

Для приготування сливового вина потрібно взяти сливи, цукор, воду, ємності для соку, бродіння та відстоювання, а також густу марлю.

Приготування сливового вина проходить у кілька етапів.

Перший етап - збір врожаю

Для домашнього вина підходять будь-які сливи темних сортів. Їх збирають тоді, коли майже всі плоди вже дозріли і починають опадати. Зібрані сливи повинні два-три дні додатково залишатися під впливом прямих сонячних променів.

Плоди не миють, їх можна лише протерти сухою ганчіркою. Під час в'ялення на сонці поверхня злив покривається грибками і бактеріями, які сприяють отриманню вина. Це натуральні дріжджі, які не можна знищувати.

Етап другий - отримання соку

Ягоди слід помістити в міцну ємність і стовкти до стану однорідної суміші. Кожна слива повинна перетворитися на пюре. Далі в суміш додають звичайну воду в пропорції 1:1.

Залите водою сливове пюре на кілька днів залишають на відкритому повітрі при температурі не нижче 20°C. Щоб запобігти попаданню в рідину мух, ємність накривають зверху декількома шарами марлі.

Коли мезга починає відділятися від соку, а на поверхні видно бульбашки і піну, це означає, що почалося бродіння. Тепер суміш потрібно процідити через дрібну сіточку або марлю, позбавляючись від м'якоті. Отриманий сливовий сік треба перелити в герметичну посудину для бродіння.

Етап третій - бродіння

На цьому етапі додають цукор. Конкретна кількість залежить від того, який вид вина ви бажаєте отримати. Щоб приготувати сухий або напівсухий напій, потрібно додавати 200-250 грамів цукру на літр соку, для напівсолодкого і солодкого вина потрібно 300-350 грамів на літр. Доданий цукор ретельно перемішати.

Посудину заповнити соком не більше ніж на 3/4 об'єму. При бродінні буде виділятися піна і вуглекислий газ, їм потрібне місце. Далі на ємність встановлюють водяний затвор.

Процес бродіння домашнього вина із слив триває до 45 днів. При цьому ємність слід зберігати при температурі 20-25°C. Бродіння напою вважається закінченим, коли припиняється виділення газу з гідрозатвору. Тепер молоде сливове вино слід злити з осаду у іншу чисту герметичну тару.

Останній етап - дозрівання

Вино із слив, на відміну від яблучного, буде висвітлюватися досить довго. При цьому його частки слабо піддаються фільтрації, краще просто чекати. Мінімальний час дозрівання становить два-три місяці.

По закінченню цього терміну вино готове, але як і раніше залишається каламутним. Для більш-менш повного освітлення потрібно два-три роки. Правда, повної прозорості домогтися практично неможливо в силу особливості слив.

Нагадаємо, улітку можна приготувати і потім довго смакувати вина з суниці, вишень, малини, яблук та навіть кульбаби.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп у Фейсбук та Твіттері