П'янке і терпке літо: Як зі звичайних яблук приготувати надзвичайний напій

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

Літо у самому розпалі, тож потрібно провести цю пору відпусток та відпочинку так, аби було що пам'ятати весь наступний рік.

Українці - нація, що любить гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Тож ми спробували підібрати найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля улітку.

Ми вже поділилися у минулих публікаціях рецептами ароматних хмільних напоїв із шовковиць, порічок та суниці. Розповіли й про те, як у домашніх умовах приготувати вишняк.

У центрі уваги сьогодні - яблучний сидр.

У більшості випадків сидр готують шляхом зброджування яблучного соку без додавання дріжджів. Але можна використовувати будь-який інший сік, наприклад, грушевий. Результат буде анітрохи не гіршим. Складні інгредієнти для приготування сидру не потрібні, тільки яблука і цукор.

Сидр - це звичайне вино з яблук, тільки з іншою назвою, яка прийшла до нас із Франції, де його називають "Cidre". В іншому технології приготування обох напоїв ідентичні.

Для приготування домашнього сидру потрібно взяти 10 кг яблук, півтора кілограма цукру, ємності для бродіння (підійдуть трилітрові банки) та водяний затвор (медична рукавичка).

Виробники сидру використовують спеціальні сорти яблук з високим вмістом таніну, але можна обійтися тими сортами, які ростуть у нашій місцевості. Яблука різних сортів можна комбінувати. Ідеальним вважається співвідношення, при якому одна частина кислих яблук змішується з двома частинами солодких.

Спершу зібрані яблука потрібно протерти сухою ганчіркою (не мити) і покласти їх на два-три дні в тепле приміщення. На поверхні плодів живуть дикі дріжджі, які потрібні для бродіння, тому яблука не можна мити.

Далі потрібно видалити листя і хвостики. Потім яблука разом з шкіркою і кісточками подрібнити блендером або м'ясорубкою до отримання однорідного пюре.

Ємність для бродіння – вона має бути скляною – треба промити гарячою водою і насухо витерти. Заповнити її перемеленими яблуками на 2/3 об'єму. Наприклад, якщо використовуються трилітрові банки, то в кожну банку можна покласти до 2,5 кг яблучного пюре. Вільне місце потрібно для піни і вуглекислого газу.

На кожен кілограм яблук необхідно додати 120-150 грамів цукру і добре перемішати.

Горловину ємності зав'язати марлею і на три-чотири дні поставити в темне тепле місце. Вміст банок слід щодня перемішувати, збиваючи щільний верхній шар. До наступного етапу переходять, коли з'являється характерний запах бродіння, піна і шипіння.

З яблучної рідоти, яка вже зіграла, треба віджати сік, який потім перелити в чисту суху ємність. Далі на банку (бочку) потрібно встановити водяний затвор.

Домашній яблучний сидр повинен перебувати в темному місці з температурою 18-27°C приблизно 40-65 днів. Потім на дні з'явиться осад, гідрозатвор не буде пускати бульбашки (рукавичка опаде) і напій помітно посвітлішає.

Коли настане час фільтрації сидру, простіше за все злити його з осаду через трубочку, а потім пропустити через чотири шари марлі.

Відфільтрований напій розлити в пляшки і щільно закрити корками. Домашній сидр можна зберігати в банках, загорнених кришками.

Протягом трьох місяців сидр повинен достигати в прохолодному приміщенні (8-12 °C). У результаті виходить яблучний сидр з медовим кольором, приємним солодким смаком і міцністю 6-7 градусів. П'ється він дуже легко і не викликає похмілля.

Грушевий сидр робиться за такою ж технологією. Ще можна готувати асорті - змішувати груші і яблука в рівних частинах, виходить дуже смачно.

Нагадаємо, влітку можна і потрібно насолоджуватися різноманітними напоями із сезонних ягід. В нагоді будуть наші рецепти стосовно приготування вина з шовковиці, порічок та лікеру із суниці. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп у Фейсбук та Твіттері