П'янке і терпке літо: Як приготувати з полуниці швидку настоянку-спотикач
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
- Хмельницький
-
14 червня 2020 14:00

Цього разу пропонуємо рецепт приготування настоянки-наливки за три дні. Однак, якщо нестерпно хочеться полуничного ароматного слабоалкогольного напою, то можна його зробити за один день. Пити таку наливочку можна одразу, але якщо дати настоятися в холоді два місяці, то спотикач придбає істинний смак.
Це найпростіша наливка, яку можна вигадати. Найголовніше, що можна самому регулювати міцність напою, збільшуючи або зменшуючи вміст алкоголю в наливці. Традиційно ж міцність її невелика, в районі 16°-30°, та кількість алкоголю можна відрегулювати за смаком.
Спотикач – український напій, що з'явився в XVIII столітті. Назва пов'язана з тим ефектом, яке він справляє на питущого: ноги стають важкими і "не слухаються" господаря. Причому сп'яніння проявляється виключно в координації рухів, а розум і мова людини залишаються тверезими. А головною відмінністю спотикачу від домашніх наливок і настоянок вважається термічна обробка, якій піддається напій в ході приготування. Причому не лише ягоди, а й горілка.
Горілку варто взяти хорошої якості – це не той випадок, щоб заощаджувати. А ще її можна замінити коньяком в такій же кількості або 40-градусним спиртом. Якщо ж не до вподоби надто солодкі напої, можна покласти не кілограм цукру, а 600-700 г.
Для приготування наливки-спотикача з полуниці треба:
- цукор і полуниця – по 1 кг;
- горілка – 0,75 літра.
- вода – 2-3 склянки.
Насамперед треба з чистої відібраної й бажано ароматної полуниці зробити сік. Якщо є соковижималка, то робиться це за лічені хвилини. Немає її – не варто губитися. Треба тоді "прогнати" полуницю через м’ясорубку, надівши на неї капронову панчоху. Ягідна маса потрапить в шкарпетку, і віджати сік не складе ніяких зусиль.
В окремій каструлі варимо сироп: цукор заливаємо водою і нагріваємо, поки він не розійдеться. Згодом туди ж вливаємо сік, доводимо до кипіння і знімаємо з комфорки.
Далі рідину треба остудити, влити горілку і розлити по невеликих ємностях: у штофи, графинчики чи просто пляшечки. Спотикач готовий! Зберігати треба в холодильнику, а до столу подавати тільки в холодному вигляді – тоді аромат, колір і смак якраз глибокі й насичені.
Ну, і, традиційно, такий напій подають до десертів з нейтральними ароматами.
Такий спотикач має неперевершений післясмак. Колись таку наливочку подавали тільки до святкового столу вельмож.
Загалом є з десяток видів спотикачів. Їх готують з різних ягід, горіхів, трав, кави, спецій. Якщо не полінуватися, то можна приготувати напій зі своїми особливими інгідієнтами та ароматами, головне – експерементувати на власний смак.
Нагадаємо, влітку можна і потрібно насолоджуватися різноманітними напоями із сезонних ягід, які в цю пору доступні для більшості краян. В нагоді будуть наші прості й дешеві рецепти приготування вина з шовковиці, порічок та лікеру із суниці. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 15:20 Уряд створив Координаційний штаб захисту енергетики: що за структура і для чого
- 23:35У Державній службі зайнятості розповіли, які спеціальності зараз найбільше затребувані
- 21:25 Міненерго фактично у всіх областях вводить відключення світла
- 09:50До 15 років тюрми загрожує жителю Хмельниччини, що кілька разів вдарив викруткою в груди свого знайомого
- 21:32Адвокат з Хмельницького налагодив схему незаконного переправлення чоловіків через держкордон
- 20:50Паспорт громадянина України у формі ID-картки: детально про головне
- 16:16На Хмельниччині сталася ДТП за участі чотирьох автомобілів
- 12:25В одній з шкіл на Хмельниччині дітям в їдальні подали їжу з уламками скла
- 22:42Хмельниччина стала пілотною областю у Всеукраїнському проєкті з підвищення рівня безпеки територіальних громад
- 22:02У Хмельницькому лікаря звинувачують у смерті пацієнтки
- 20:44 В Україні стартував новий епідемічний сезон захворюваності на грип, COVID-19 та інші ГРВІ
- 20:20Обшуки у Почаївській лаврі: Що шукають правоохоронці
- 15:50Нічна атака: Як працювала ППО на Хмельниччині
- 15:28Українцям треба перереєструвати права власності на нерухомість
- 10:02Дефіцит "синіх комірців" і скептичні прогнози великих роботодавців - результати опитування
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
- 20:15Оформлення біометричних паспортних документів у Хмельницькому: Що потрібно знати
- 12:37 16 українських міст отримали звання "Місто-Герой" Відео
- 20:24Що таке автообзвон і як він допоможе бізнесу Актуально