П'янке і терпке літо: Як приготувати з полуниці швидку настоянку-спотикач

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

П'янке і терпке літо: Як приготувати з п…

Цього разу пропонуємо рецепт приготування настоянки-наливки за три дні. Однак, якщо нестерпно хочеться полуничного ароматного слабоалкогольного напою, то можна його зробити за один день. Пити таку наливочку можна одразу, але якщо дати настоятися в холоді два місяці, то спотикач придбає істинний смак.

Це найпростіша наливка, яку можна вигадати. Найголовніше, що можна самому регулювати міцність напою, збільшуючи або зменшуючи вміст алкоголю в наливці. Традиційно ж міцність її невелика, в районі 16°-30°, та кількість алкоголю можна відрегулювати за смаком.

Спотикач – український напій, що з'явився в XVIII столітті. Назва пов'язана з тим ефектом, яке він справляє на питущого: ноги стають важкими і "не слухаються" господаря. Причому сп'яніння проявляється виключно в координації рухів, а розум і мова людини залишаються тверезими. А головною відмінністю спотикачу від домашніх наливок і настоянок вважається термічна обробка, якій піддається напій в ході приготування. Причому не лише ягоди, а й горілка.

Напій з полуниці

Горілку варто взяти хорошої якості – це не той випадок, щоб заощаджувати. А ще її можна замінити коньяком в такій же кількості або 40-градусним спиртом. Якщо ж не до вподоби надто солодкі напої, можна покласти не кілограм цукру, а 600-700 г.

Для приготування наливки-спотикача з полуниці треба:

  • цукор і полуниця – по 1 кг;
  • горілка – 0,75 літра.
  • вода – 2-3 склянки.

Насамперед треба з чистої відібраної й бажано ароматної полуниці зробити сік. Якщо є соковижималка, то робиться це за лічені хвилини. Немає її – не варто губитися. Треба тоді "прогнати" полуницю через м’ясорубку, надівши на неї капронову панчоху. Ягідна маса потрапить в шкарпетку, і віджати сік не складе ніяких зусиль.

В окремій каструлі варимо сироп: цукор заливаємо водою і нагріваємо, поки він не розійдеться. Згодом туди ж вливаємо сік, доводимо до кипіння і знімаємо з комфорки.

Далі рідину треба остудити, влити горілку і розлити по невеликих ємностях: у штофи, графинчики чи просто пляшечки. Спотикач готовий! Зберігати треба в холодильнику, а до столу подавати тільки в холодному вигляді – тоді аромат, колір і смак якраз глибокі й насичені.

Ну, і, традиційно, такий напій подають до десертів з нейтральними ароматами. 

Наливка з полуниці

Такий спотикач має неперевершений післясмак. Колись таку наливочку подавали тільки до святкового столу вельмож. 

Загалом є з десяток видів спотикачів. Їх готують з різних ягід, горіхів, трав, кави, спецій. Якщо не полінуватися, то можна приготувати напій зі своїми особливими інгідієнтами та ароматами, головне – експерементувати на власний смак.

Нагадаємо, влітку можна і потрібно насолоджуватися різноманітними напоями із сезонних ягід, які в цю пору доступні для більшості краян. В нагоді будуть наші прості й дешеві рецепти приготування вина з шовковиціпорічок та лікеру із суниці. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"