Незвично, вітамінно й дешево: Капуста білоголова смачно наповнює організм мікроелементами

Depo.Хмельницький продовжує пропонувати незвичні страви із недорогих продуктів, які здивують своєю вишуканістю

Тетяна Чорна
Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Незвично, вітамінно й дешево: Капуста бі…

Капуста білокачанна, або білоголова, містить практично всі необхідні організму вітаміни, причому за вмістом вітаміну С вона може стати й поряд з цитрусовими. За вмістом вітамінів групи В капуста є одним з овочевих лідерів. Завдяки великій кількості вітаміну В6 відбувається поліпшення процесів засвоєння білків, а от наявність у складі вітаміну В12 обумовлює такі корисні властивості капусти, як поліпшення мислення і прискорення кисневого обміну, створення оптимального середовища для росту і розвитку м'язової тканини, і так далі. Капуста є й чудовим продуктом для стимулювання функції травлення і профілактики різних розладів шлунково-кишкового тракту і вона може можна нормалізувати функцію кишечника і стимулювати виведення з організму шкідливих токсинів і відходів життєдіяльності. А завдяки високому вмісту каротину в капусті, її регулярне вживання пов'язане з поліпшеним зором.

Усі вміють та готують безліч страв з білоголової капусти, яка є далеко неостаннім в українській кухні. Пропонуємо спробувати ще пару оригінальних страв.

Запечені капустяні стейки

Інгредієнти, які знадобляться:

- одна головка капусти білокачанної середнього розміру;

- 2-3 шт. зубчикіа часнику;

- 5 ст.ложок оливкової олії.

Спеції: листя петрушки, сіль та перець за смаком, 0,5 ч.ложки сушеного чебрецю,1 ч.ложка орегано, 1/4 ч.ложки подрібненого, або сухого перцю чілі.

Спочатку приготувати заправку: 3 ст. ложки олії змішати в мисочці з розчавленим часником і спеціями, додати сіль, свіжо мелений перець. Добре все перемішати.
Форму для випічки вистелити папером. Змастити олією.
Капусту нарізати, як м'ясо - на стейки, шириною приблизно 1,5 см. Викласти на форму.

Зверху "стейки" з капусти рівномірно полити заправкою. Запікати у розігрітій духовці при температурі 190-200 градусів приблизно 40-45 хвилин.

За бажанням можна притрусити твердим тертис сиром чи змастити збитим яйцем.

Подавати до столу з подрібненою зеленню.

Овочевий плов по-грецьки на основі капусти

Інгредієнти:

- близько півкілограмова голівка капусти білокачанної;

- 200 грам рису;

- 2 шт. цибулі ріпчастої середнього розміру;

- 1 склянка томатного соку;

- 3 ст.ложки оливкової оліЇ;

- сіль, перець, приправи за власним смаком - краще лавровий лист, кмин, коріандр, паприку, грецькі трави.

Насамперед розігріти в глибокій сковородці олію. Цибулю нарізати півкільцями, капусту - тонко нашаткувати. Покласти в сковорідку цибулю, трохи обсмажити. Додати до цибулі капусту і смажити помішуючи, поки капуста не стане світло коричневого кольору. Додати спеції. Додати промитий рис, томатний сік і приблизно 150-200 мл кипятку. Посолити, довести до кипіння.

Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme