Легка, терпка та унікальна: Готуємо настоянку каразюмівку

Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій. Depo.Хмельницький продовжує публікувати серію матеріалів про міцні настоянки

Тетяна Чорна
Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Легка, терпка та унікальна: Готуємо наст…

Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил.

Dеpo.Хмельницький пропонує ознайомитися із настоянками, які легко приготувати в домашніх умовах та якими не соромно пригостити гостей. Ми уже писали про оригінальну хріновуху, корисну неординарну калганівку, неперевершену традиційну перцівку, тепер пропонуємо спробувати приготувати особливу настоянку на родзинках.

Каразюм, або каразюмівка – цікава своїми смаковими якостями та ароматом настоянка на основі родзинок та спецій. Колір та запах алкогольного напою нагадує коньяк, проте смак зовсім інший. Каразюмівка має пряний смак, в якому відчуваються гвоздика та кориця. 

Одним із основних інгредієнтів каразюмівки є родзинки. Саме родзинки радять лікарі вживати при багатьох недугах.

Властивості сушених плодів винограду:

  • Здатність усувати набряки і посилювати виділення сечі
  • Профілактика та допомога у лікуванні серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і вегетосудинної дистонії
  • Родзинки зміцнюють легені, серце, нервову систему і навіть пригнічють гнів і заспокоюють нерви
  • Гарний засіб при кашлі, нежиті, хворобах горла
  • У списку корисних властивостей родзинок входить і їхня здатність допомагати при жовтяниці 
  • Антиоксиданти, що містяться в родзинках, пригнічують зростання числа бактерій, які є однією з причин захворювання карієсом
  • Відвар з родзинок приходить на допомогу при бронхітах, пневмонії і гіпертонії
  • Допомагають при лишаї
  • Завдяки вітамінам В1, В2 і В5, які зберігаються в родзинках, і мікроелементу магнію налагоджується робота нервової системи, людина заспокоюється, у неї поліпшується сон
  • Ніацин, або нікотинова кислота, є складовою ферментів, які беруть участь у клітинному диханні і обміні білків, що регулюють нервову діяльність
  • Калій, яким настільки багаті родзинки, регулює кислотно-лужну рівновагу в крові, він активізує м’язову роботу серця, покращує передачу нервових імпульсів, а також сприятливо впливає на роботу нирок і шкіри.

Інгредієнти, що потрібні для приготування каразюмівки

  1. 50 гр великих родзинок темного кольору;
  2. 1 л горілки (самогону або етилового спирту) міцністю 40-45°;
  3. 30 гр цукру;
  4. 10 зірочок сушеної гвоздики;
  5. паличка кориці. 

Приготування каразюмівки

Важливим моментом у приготуванні настоянки з родзинок є вибір самих родзинок. Потрібні ягоди темного забарвлення, які слід ретельно оглянути – навіть легкий запах цвілі може стати причиною низької якості готового продукту. Для настоювання найкраще використати горілку, самогон чи спирт. Не варто брати для приготування каразюмівки коньяк, ром або бренді – результатом такого змішування буде неякісний та незрозумілий на смак напій.

Рецепт приготування

Нагріти на вогні суху сковорідку і висипати на неї жменю родзинок. Смажити їх потрібно до утворення темної скоринки. Таким чином родзинки карамелізуються.

Важливо: не пересмажити сушені ягоди, оскільки це може спричинити гіркий присмак настоянки.

Відкалсти сковорідку прохолодне місце з низькою вологістю повітря. Тим часом слід розламати паличку кориці на декілька частин, змішати в скляній ємності або дерев'яній бочці холодні вже родзинки, гвоздику та подрібнену паличку кориці.

Далі залити суміш горілкою або самогоном. Збовтати та ретельно перемішати всі компоненти.

Ємність із напівфабрикатом ретельно закрити та помістити у сухе, темне та тепле місце. Напій має настоятись упродовж тижня, але не слід забувати про те, що потрібно збовтувати вміст банки щодня.

Через тиждень відкриваємо бутель, дістаємо корицю, гвоздику та родзинки. Закриваємо посудину та відправляємо настоюватися ще три дні.

Потім напій процідити для видалення осаду та залишків інгредієнтів. Додати цукор, ретельно перемішати та розлити настоянку по пляшках.

Зберігання

Закупорені пляшки слід поставити до холодильнику. Знімати першу пробу можна через три доби. 

Каразюмівка може зберігатися до 5 років. Міцність алкогольного напою становить 36-45 градусів. Причому щорічно міцність настоянки стає дедалі більшою. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme