Пекуча, ароматна, міцна й корисна: Готуємо настоянку перцівку

Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій. Depo.Хмельницький продовжує публікувати серію матеріалів про міцні настоянки

Пекуча, ароматна, міцна й корисна: Готує…

Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил.

Dеpo.Хмельницький пропонує ознайомитися із настоянками, які легко приготувати в домашніх умовах та якими не соромно пригостити гостей. Ми уже писали про хріновуху, корисну калганівку, тепер черговий, не менш цікавий рецепт.

Цього разу пропонуємо рецепт приготування міцного й гострого аперетиву – перцівки.

Перцівка, або ж перцева настоянка – це міцний напій, що може бути як суто столовим, так і прийматися у якості лікувальної настоянки. Цей напій здавна славився своїми лікувальними властивостями, а також шанувався як ідеальне доповнення до щедрого столу. 

Цілющі властивості перцівки

Найголовніша перевага такої настоянки – вживання її має протизастудний та антисептичний ефект. Перцівку домашнього приготування можна використовувати для лікування і профілактики застуд, для зовнішнього застосування і розтирань, для дезінфекції при харчових отруєннях і просто як відмінний спосіб підняти настрій.

Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка. Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.

Інгредієнти для приготування ідеальної перцівки

Аби напій вийшов якісним, потрібен хороший самогон міцністю не менше 40°.  За правилами настоюють його на пекучому перці, але можна використовувати чилі, стручковий, гіркий або халапеньйо. Головне, почистити і видалити насіння – для напою досить гостроти, а насіння зробить його просто вогняним. Ще один важливий інгредієнт – мед.

Приготування перцівки

Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складних настоянок, що витримуються упродовж 2-3 тижнів.

Якщо потрібно швтдко "зігрітися" і немає часу чекати, аби перцівка настоялася, підійде рецепт приготування "експрес-перцівки".

Приготування "експрес-перцівки"

Цей варіант перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає. Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.

Інгредієнти:

  • самогон або розведений водою спирт – 200 г;
  • мед – 0,5-1 чайна ложка;
  • паприка – 0,5 чайної ложки;
  • мелений перець чилі – велика щіпка;
  • мелений чорний і запашний перець – по маленькій щіпці.

Як приготувати

Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою. Ретельно профільтрувати і додати мед.

Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатної температури, і випити відразу після приготування.

Не варто нехтувати ще одним різновидом "швидкої" перцівки: 

Перцівка за годину

Багатьом смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.

Інгредієнти:

  • горілка, самогон або розбавлений спирт – 0,5 літра;
  • гострий перець – один стручок;
  • мед – дві чайних ложки;
  • вода – 0,1 літра;
  • при бажанні можна додати нарізану сушену паприку.

Рецепт приготування перцівки

  1. Підготувати перець (помити, очистити і зробити надрізи на м’якоті і шкірці).
  2. Кинути в киплячу воду паприку і перець, залишити на мінімальному вогні на 10 хвилин.
  3. У воду додати мед і розмішати, остудити, з’єднати в пляшці з горілкою і збовтати.
  4. Залишити в темному місці на годину або дві.

Класична перцівка

Ну, і зрештою, рецепт класичної настоянки.

Інгредієнти для приготування перцівки

  • самогон міцністю 40 ° – 0,5 л;
  • перець стручковий – 1 шт;
  • чорний горошок – 3-4 шт;
  • гвоздика – 2-3 шт .;
  • мед або цукровий сироп – 2-3 ст.л.

Важливо: краще використовувати мед, він робить напій більш м’яким і пом’якшує подразнення слизової. Кількість інгредієнтів можна пропорційно зменшувати чи збільшувати, в залежності від обсягу самогону.

Приготування перцової настійки на самогоні

  1. Змішати всі сухі інгредієнти, залити самогоном, збовтати.
  2. Через 4-6 годин додати мед, знову активно збовтати.
  3. Залишити в темному місці на тиждень, щодня збовтуючи судину.
  4. Вийняти перець, злити настоянку, процідити її через кілька шарів марлі 2-3 рази.

Покласти перець в чисту пляшку, залити настойкою і щільно закупорити. Через 2 дні можна вживати, але в ідеалі – дати настоянці настоятися до 10 днів.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"