Смачний піст: Оригінальні й корисні страви третього тижня Великого посту

Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування

Валентина Моісеєнко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Хмельницький
Смачний піст: Оригінальні й корисні стра…

Багато краян дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і триватиме  до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.

Отож, загальні вимоги третього тижня Великого посту.

25 березня 2019 року, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

26 березня 2019 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.

27 березня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

28 березня 2019 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.

29 березня 2019 року, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

30 березня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.

31 березня 2019 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

Яблучно-гарбузовий салат з горіхами

Для нього знадобляться такі інгредієнти: 200 г гарбуза, два кисло-солодких яблука, 0,5 лимона, 50 г волоських горіхів (можна й інші), мед за смаком. Спочатку треба гарбуз і яблука потри на крупній тертці. Потому горіхи обсушуємо в духовці і подрібнюємо. З лимона знімаємо цедру і видавлюємо сік. Усі інгредієнти з'єднуємо, заправляємо салат лимонним соком і медом за смаком і перемішуємо.

Італійський суп Мінестроне

Для його приготування використовуємо такі складові: три види капусти: білокачанну, савойської та кольорову: капуста білокачанна - 130 гр, капуста савойська - 90 гр, - капуста цвітна - 100 гр, вода - три літри, жито - чотири столові ложки, пару штук лаврового листа, морква - 35 гр, стручкова квасоля - 70 гр, помідори - 200 гр, картопля - 90 гр, базилік - одна ст.л, каррі та сіль за смаком. Всі овочі нарізаємо дрібними кубиками, як на олів’є, окрім помідорів. Ставимо варитися. Частину напівготових овочів перетираємо разом з помідорами і заправляємо суп. Наприкінці дожаємо базилік, каррі та сіль.

Каша з насіння льону

Інгредієнти тут дуже прост. Потрібно лляне насіння – вісім ст. ложок; банан – дві шт; насіння соняшнику – 6-10 пучок. Приготування розпочинається з попереднього замочування насіння мінімум на 4 ч. Банани ріжемо шматочками і подрібнюємо в блендері, додавши набрякле насіння льону. Подавати кашу кашу, присипавши насінням. При бажанні можна додати трохи сирих ягід, родзинок, фрукт або дрібку кориці.

Печериці на грилі

Кількість грибів регулюєм в залежності від кількісті порцій. Робимо насамперед найпростіший маринад з суміші лимонного соку, перцю, солі, зубчиків часнику, і можливо, ще й зелені. Змішуємо різні інгредієнти, і додаємо до них шампіньйони. Гриби мити не слід. Принаймні, якщо вони куплені. Справа в тому, що печериці вбирають рідину майже як губка, а додаткової вологи нам в них не треба. На просочення маринаду виділимо їм годину. Після години, викладаємо печериці на гриль і перевертаємо сторонами до тліючого вугілля через кожні п'ять хвилин. Прожарені печериці на грилі красиво подаємо до столу, посипаючи зеленню за смаком.

Морквяно-апельсиновий коктейль

Знадобляться такі інгредієнти: м’якоть одного апельсина; дві моркви; столова ложка імбирного соку; пучок салату; склянка кип'яченої води. Все змішуємо в блендері - і коктель готовий.

Пісні котлети

Для дивовижних і смачних котлет знадобиться трохи часу і бажання готувати. Інгредієнти: пластівці “Геркулес” - дві склянки, склянка окропу, одна цибулина, часнику – 1-2 зубчики, панірувальні сухарі, рослинна олія, спеції – сіль, перець. Приготування: у миску висипаємо пластівці і заливаємо окропом, залишаємо на півгодини для набухання. Цибулю і часник подрібнюємо в блендері або дуже дрібно нарізаємо. Додаємо у вівсянку цибулю і спеції, добре перемішуємо, формуємо котлети, обваляємо їх в панірувальних сухарях і обсмажуємо на невеликому вогні до золотистої скоринки.

Аромантні й пухкі пончики пончики без молока і яєць

Для десерту знадобляться такі складові: 500 гр. борошна; 50 мл олії; чотири столові ложки цукру; пакет ванільного цукру; 25 г дріжджів; 200 мл води; сіль; цукрова пудра.  Спосіб приготування: Дріжджі розчиняємо в трьох столових ложках теплої води. Додаємо столову ложку цукру і добре перемішуємо. В окрему миску насипаємо борошно, додаємо цукор, сіль і ванільний цукор, воду, масло і дріжджі, що підійшли, і ретельно перемішуємо до однорідного стану. Потому розкачуємо тісто в тонкий лист. Використовуючи стакан, вирізаємо пончики. І насамкінець -  смажимо пончики на сковороді з маслом, поки вони не стануть коричневими. Посипаємо цукровою пудрою і смакуємо.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme