Смачний піст: Оригінальні й корисні страви другого тижня Великого посту

Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування

Валентина Моісеєнко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Хмельницький
Смачний піст: Оригінальні й корисні стра…

Багато краян дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і триватиме  до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.

Отож, загальні вимоги другого тижня Великого посту.

18 березня 2019 року, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

19 березня 2019 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.

20 березня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

21 березня 2019 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.

22 березня 2019 року, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

23 березня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.

24 березня 2019 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

Овочеві котлети

Інгредієнти для цієї страви доступні всім. Потрібно три стол. ложки меленого насіння льону; склянка; шість ст. ложки подрібненої цибулі; пара ложок подрібненої петрушки; скланка меленого в кавомолці соняшникового насіння; дві сто. ложки подрібненого болгарського перю; півсклянки дрібно січеної селери та сіль за смаком.

Змішайте всі компоненти, вимісити масу, зліпіть котлети. Далі - найдовший процес - котлети треба висушити за 6-8 годин при температурі 40 градусів у відкритій духовці.

Суп з гречаної крупи

У киплячу воду опустити підготовлену нарізану чотири картопини, через 10 хвилин додати склянку промитої гречаної крупи, морквину, натерту на крупній тертці, цибулю, сушену або свіжу зелень і коріння, сіль. Варити ще 20 хвилин. Страва готова. 

Буряковий салат

Для приготування салату знадобиться половина сирого буряка; два-три листки китайської капусти; пара помідорів; огірок огірок; половина червоного болгарського перцю; половина авокадо; половинка лимона; пучок рукколи і пучок шпинату; столова ложка яблучного оцту для аромату - дрібка французьких трав, чуть солі.

Буряк треба наерти на тертці для корейської моркви і покласти в салатницю. Додаємо сік лимона, ложку оцту і видавлений зубчик часнику. Перемішуємо все і залишаємо буряк маринуватися хвилин на 20. Далі нарізаємо всі решту інгредієнтів. Додаємо їх до промаринованого буряку, посипаємо травами і розмішуємо. 

Пісні голубці з перловкою і соусом

Складові цієї страви: маленька головка капусти; дві жмені перлової крупи; п'ять невеликих свіжих або заморожених білих грибів; 15 середніх шампіньйонів; половина невеликого кореня селери; невелика морквина;1 середня цибулина; сіль; мелений чорний перець.  Для соусу: середній свіжий або заморожений білий гриб; по три середніх шампіньйона та стебла зеленої цибулі; гілочка чебрецю; 1,5 ст. л. борошна та трошки солі.

Насамперед треба вирізати качан з капустини, покласти його у пароварку на 15-20 хвилин, або в окріп, потім відокремити 12-16 листків і відбити молотком потовщену частину. Перловку промиваємо гарячою водою,ставимо варити у великій кількості води, доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні 20 хвилин. Відкидаємо на сито і обсушуємо. Почищені овочі нарізаємо дрібними кубиками, змішуємо з перловкою і викладаємо в ємність для пароварки, готуючи 20 хвилин приправтляємо сіллю і перцем. На середину капустяного листя розкладаємо по 1-2 ст. л. начинки (в залежності від розміру листя) і завертаємо конвертом. Готуємо ще 15-20 хвилин.

Для соусу гриби нарізаємо скибочками, в сотейнику злегка оварюємо 5-7 хвилин, додаємо борошно і 300 мл води. Варимо, помішуючи, до загустіння 10 хвилин. Додаємо дрібно нарізані цибулю і чебрець, солимо за смаком. 

Гарбузове морозиво під бананово-ягідним мусом

Гарбуз в сироїдінні люблять і цінують, адже користь його величезна. Нам будуть потрібні наступні інгредієнти: 400 грам гарбуза; п'ять бананів; 300 грам чорної смородини; 100 грам води та дві столових ложки меду.

Гарбуз треба очистити від шкірки та нарізати кубиками. Потім разом з двома бананами подрібнити його в блендері до отримання дуже густої маси. Додаємо 50 грам води, знову збиваєте. Масу, яку отримуємо, розкладаємо по формах і став в морозилку. Тепер можна зайнятися мусом. Потрібно взяти три банана і чорну смородину. За допомогою блендера подрібнюємо, додаємо воду, що залишилася та мед. З допомогою міксера доводимо до потрібної консистенції. Тепер морозиво дістаєм з морозилки і ретельно поливаємо мусом.

Рагу з квасолею

Для овочевого рагу необхідно п'ять шт. картоплі, ¼ середнього качана капусти, склянка квасолі, морква, цибулина, солодкий перець, два помідори та 50 г. олії.

Замочити квасолю на ніч, після чого відварити до напівготовності. Овочі нарізати дрібними кубиками, моркву можна подрібнити соломкою. У сотейник скласти картоплю і капусту, додати склянку води і протушкувати близько 20 хвилин. Окремо на сковороді інші овочі протушкувати на олії 10 хвилин. Потім вміст сковороди перекласти в сотейник до картоплі й капусти і додати квасолю, перемішати, додати спеції за смаком і залишити на повільному вогні ще на 15 хвилин.

Картопляні зрази з грибами

Картопляні зрази - хороша страва для буднів. Вони смачні та поживні, апетитно пахнуть і мають хрустку скоринку. Це пісна страва, яка не містить у собі ні яєць, ні молока, ні м’яса. Інгредієнти: кілограм картоплі; 1,5 скл муки; сіль; спеції; олія (для смаження). Для начинки: 400 гр лісових грибів; одна цибуля; трішки солі.

Відварюємо картоплю "у мундирах". Охолоджуємо та чистимо від шкірки та натираємо на дрібну терку, додаємо сіль, муку, спеції за смаком. Замішуємо не дуже туге тісто. Начинку готуємо так: відварені лісові гриби смажимо на олії з цибулею, солимо. Перемелюємо на м’ясорубці чи подрібнюємо блендером. Формуємо з тіста невеликі кружечки, по центру кладемо начинку, заліплюємо, паніруємо в муці чи в панірувальних сухарях. Смажимо на олії з обох сторін до золотистого кольору.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme