Смачний піст: Оригінальні й корисні страви першого тижня Великого посту
Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування
- Хмельницький
-
10 березня 2019 17:00

Багато краян дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст триває з 11 березня і триватиме до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.
Отож, загальні вимоги першого тижня Великого посту, який називається "Федоровим тижнем".
11 березня 2019 року, понеділок – суворий піст, повне утримання від їжі, якщо ж важко - сухоїдіння.
12 березня 2019 року, вівторок – дозволяється хліб і вода.
13 березня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
14 березня 2019 року, четвер – повне утримання від їжі.
15 березня 2019 року, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
16 березня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
17 березня 2019 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.
Коктейль із селери, моркви, петрушки і шпинату
Необхідно взяти стебло селери, морквину, пучок шпинату і пучок петрушки. Треба вимити овочі та зелень, очистити моркву, порізати і збити все в блендері, додавши трохи води.
Коктейль з банана, папайї і апельсина
Для фруктового напою знадобиться 2 скибочки папайї, апельсин і два банани. Спочатку очищаємо банани від шкірки, вичавлюємо сік з апельсина, дрібно ріжтемо папайю. Далі все треба мішати в блендері і збити - смачний і корисний продукт готовий.
Грінки
Для цього нескладного рецепта необхідно взяти скибочки житнього хліба і обсмажити їх на сковорідці з двох сторін без жирів. Можна взяти й інший вид хліба. Після цього натерти їх часником і сіллю. Аби трохи "присмачнити" хліб, який можна смажити й на грилі, присипте скибочки насінням кунжуту, льону чи на свій смак іншим насінням.
Пісний салат без олії: яблучно-гарбузовий салат з горіхами
Нам потрібні такі інгредієнти: 200 г гарбуза, два кисло-солодких яблука, 0,5 лимона, 50 г волоських горіхів, мед за смаком. Приготування так само просте, як і інгредієнти. Гарбуз і яблука треба потерти на крупній тертці. Горіхи обсушити в духовці і подрібни. З лимона зняти цедру і видави сік. Потому все змішуємо, а заправляємо салат лимонним соком і медом за смаком.
Гострий пісний яблучний салат
Для нього потрібно чотири яблука, 50 г кореня хрону, щіпка лимонної кислоти або ч. ложка лимонного соку, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком. Приготування: яблука почисти, порізати кубиками і скропити лимонною кислотою, щоб вони не потемніли. Хрін треба натерти на дрібній тертці - кількість регулюємо на свій смак, бо це - гострий інгредієнт. Змішуємо яблука з хроном, солимо, поперчимо і перемішуємо.
Гаряча їжа з рослинною олією
Квасолевий суп -справжня знахідка в період посту, тому що страва багата білками, мінеральними речовинами, вітамінами, амінокислотами і за своєю харчовою цінністю здатна замінити м'ясну їжу. Інгредієнти знадобляться такі: склянка квасолі, чотири картоплини, морква, цибулина, пучок зелені, півсклянки томатного соку, щіпка хмелі-сунелі, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком. Приготування починаємо з промивання квасолі, далі заливаємо холодною водою і залишаємо замочуватися на 8-10 годин. Потім ще раз промиваємо, заливаємо водою і варимо близько 1 години. Цибулю дрібно треба покришити, картоплю порізати кубиками, моркву потерти на крупній тертці. Додаємо всі овочі до квасолі і варимо ще 20 хвилин. Потім додаємо в суп томатний сік, спеції і солимо. Подрібнену зелень в суп додаємо в кінці готування. Можна й овочі піжсмажити на рослинній олії - тоді отримаєте зоасім інший смак.
Січеники з гороху - давня українська страва, яка користувалась популярністю під час посту. На порцію для родини із кількох осіб треба: дві склянки гороху, цибулина, по 4 ст.л манної крупи та сухарів для панірування. Чорний перець і сіль за смаком, а також невелика кількість рослинної олії для смаження, пара ст.л перетертого насіння льону. Для початку залишаємо постояти горох на ніч у воді. Потім промиваємо його та відварюємо. Тим часом варимо із манної крупи кашу. Готовий горох треба перетерти та вмішати у пюре манку. Цибулю дрібно кришемо та підсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Перетертий льон треба залити невеликою кількістю окропу на 15 хв. Змішуємо всі компоненти разом, солимо та перчимо і ще раз ретельно перетираємо. Насамкінець - треба сформувати січеники, обваляти їх у сухарях та смажити на сильному вогні з обох боків - до рум’яної скоринки.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:35У Державній службі зайнятості розповіли, які спеціальності зараз найбільше затребувані
- 21:25 Міненерго фактично у всіх областях вводить відключення світла
- 09:50До 15 років тюрми загрожує жителю Хмельниччини, що кілька разів вдарив викруткою в груди свого знайомого
- 21:32Адвокат з Хмельницького налагодив схему незаконного переправлення чоловіків через держкордон
- 20:50Паспорт громадянина України у формі ID-картки: детально про головне
- 16:16На Хмельниччині сталася ДТП за участі чотирьох автомобілів
- 12:25В одній з шкіл на Хмельниччині дітям в їдальні подали їжу з уламками скла
- 22:42Хмельниччина стала пілотною областю у Всеукраїнському проєкті з підвищення рівня безпеки територіальних громад
- 22:02У Хмельницькому лікаря звинувачують у смерті пацієнтки
- 20:44 В Україні стартував новий епідемічний сезон захворюваності на грип, COVID-19 та інші ГРВІ
- 20:20Обшуки у Почаївській лаврі: Що шукають правоохоронці
- 15:50Нічна атака: Як працювала ППО на Хмельниччині
- 15:28Українцям треба перереєструвати права власності на нерухомість
- 10:02Дефіцит "синіх комірців" і скептичні прогнози великих роботодавців - результати опитування
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
- 20:15Оформлення біометричних паспортних документів у Хмельницькому: Що потрібно знати
- 12:37 16 українських міст отримали звання "Місто-Герой" Відео
- 20:24Що таке автообзвон і як він допоможе бізнесу Актуально
- 14:47Найкращі роутери 2025 року Інновації