Селера, морква, кабачок і не лише: Із яких несподіваних інгредієнтів може вийти смачне вино

Традиційно вина чи лікери звикли готувати із ягід та фруктів, але є й нетипові, втім не менш оригінальні та смачні напої із осінніх овочів, які точно не залишать байдужими гурманів

Тетяна Чорна
Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Селера, морква, кабачок і не лише: Із як…
З осінніх дарів природи можна приготувати смачні алкогольні напої

Осінь вже вступила у свої права – надворі похолодало, тож після спекотного літа хочеться загорнутися у плед, вмоститися у кріслі із келихом чогось смачненького і зігріваючого.

Depo.Хмельницький зібрав рецепти незвичайних на перший погляд, але оригінальних напоїв, які можна приготувати із дарів осені. І попри стереотип про те, що наливки, настоянки, вина і лікери готують із ягід та фруктів, ми пропонуємо придивитися ближче до несподіваних інгредієнтів. Адже сезонні овочі та загалом осінні дари природи також можуть бути основою невимовно смачних та оригінальних напоїв.

Жоден придбаний у крамниці алкогольний напій не зрівняється із власноруч приготованою наливкою, тож у нашій підбірці розповідаємо про алкогольні напої, які можна приготувати у домашніх умовах.

Що приготувати із моркви: вино чи лікер

вино з моркви

Морква – їстивний коренеплід, багатий на вітаміни та мікроелементи. За змістом каротину морква поступається лише солодкому перцю. Моркву і морквяний сік призначають хворим на гіпо- та авітаміноз А. Встановлено, що морква активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, має антисептичну, протизапальну, знеболюючу і ранозагоювальну властивості. Втім, окрім морквяного соку можна приготувати і більш міцні напої.

Морквяне шеррі

Для приготування морквяного шеррі пригодиться як морква, так і буряк.

Інгредієнти для приготування морквяного шеррі

  • 2 кг моркви
  • 4 л окропу
  • цукор за смаком
  • сік лимона
  • сік апельсина
  • житні сухарики.

Приготування:

Моркву потрібно нарізати та залити окропом. Посудину зав’язати марлею й поставити у тепле місце на чотири доби. Процідити, відміряти кількість соку і додати цукор, сухарики, апельсиновий та лимонний сік. Відставити у тепле місце (18–24 градуси) для бродіння.

Після закінчення бродіння ретельно вимішати і дати відстоятися ще три дні. Потім – процідити, розлити у скляну тару та поставити у підвал на 8–9 місяців.

Такий напій ідеально підійде любителям солодкуватих легких напоїв.

Морквяне шеррі

Морквяне вино

Ще один рецепт, дещо схожий із попереднім, але із додаванням дріжджів.

Для приготування вина з моркви знадобиться:

  • 2 кг моркви
  • 4 л окропу
  •  4-5 склянок цукру
  • 1 ст. л. дріжджів
  • сік одного лимона
  • сік одного апельсина,
  • один сухар житній

Приготування:

Вимити і нарізати моркву скибочками, залити окропом і дати відстоятися чотири дні. Виміряти кількість соку Має бути приблизно 4,5 л), додати цукор, лимонний і апельсиновий сік і дріжджі, що насипані на сухар. Поставити в тепле місце (18-24 градусів) для бродіння. Після закінчення бродіння добре перемішати, дати відстоятися 3 дні. Потім процідити, залити в бочку і залишити на 8-9 місяців, після чого розлити по пляшках, закупорити їх і поставити на зберігання в темне прохолодне місце.

Буряковий портвейн

Не менш оригінальний за смаком, але більш насичений напій – портвейн з буряка. З буряка виходить найміцніше червоне або рожеве вино, що за смаком нагадує портвейн.

Буряковий портвейн

Що потрібно для приготування бурякового портвейну:

  • 2 кг столових буряків
  • 3,5 л окропу
  • 50 г імбиру
  • цукор (на 4,5 л соку – 1 л цукру)
  • 1 ст. л дріжджів
  • сік двох лимонів

Приготування:

Буряки нарізати скибочками, залити окропом та додати імбир. Посудину зав’язати марлею й поставити у тепле місце на чотири доби.

Потім процідити, відміряти кількість соку і додати цукор, дріжджі та лимонний сік. Відставити у тепле місце (18–24 градуси) для бродіння. Після закінчення бродіння ретельно вимішати і дати відстоятися три дні.

Процідити, розлити у скляну тару та поставити у підвал на 8–9 місяців. Як бачимо, процес приготування майже ідентичний, але результат буде відрізнятися від морквяного вина.

Біле вино із селери

З селери можна виготовити біле вино зі специфічним смаком і ароматом, яке більше подобається чоловікам, ніж жінкам.

Біле вино із селери

Інгредієнти для приготування вина з селери:

  • 2,5 кг селери
  • 4,5 л окропу
  • на 4,5 л соку - 6 склянок цукру
  • 1 ст. л. дріжджів
  • сік 1 лимона
  • сік 2 апельсинів
  • 25 г імбиру

Вино готується так само, як бурякове або морквяне, але термін витримки трохи більший – до 12 місяців.

Кабачкове вино

Ще один різновид овочевого вина – вино з кабачків. З кабачків виходить чудове біле сухе вино, але аромат у напою відсутній. Тому можна використовувати добавки до цього виноматеріалу на свій розсуд.

Кабачкове вино

Для пригоування знадобиться:

  • 3 кг кабачків
  • 4,5 л окропу
  • 6 склянок цукру
  • 25-50г імбиру
  • 1 ст. л. дріжджів
  • сік трьох лимонів

Приготування вина з кабачків:

Кабачки нарізати шматочками, додати імбир і залити окропом.

Настоювати протягом 6 днів, потім відцідити, виміряти кількість рідини, додати цукор, лимонний сік і дріжджі. Поставити на бродіння в тепле місце (18-24°С). Після припинення виділення бульбашок добре розмішати. Дати осісти осадку протягом трьох діб і процідити крізь кілька шарів марлі. Закупорити і залишити на 6 місяців.

В принципі, для цього приготування овочевих вин пригодяться практично всі овочі, які ростуть на городі. Смак таких вин буде різним у залежності від того, які різновиди овочів використовувати. У більшості випадків виходить сухе вино, але завжди можна імпровізувати із будь-якими ароматичними продуктами. Наприклад, парою апельсинів, жменею чорносливу тощо. 

Нагадаємо, у попередніх публікаціях Depo.Хмельницький розповідав про настоянки та наливки, які можна приготувати вдома. В публікаціях можна ознайомитися із рецептами абрикосівки, сидру із яблук, вина з порічок та знайти ще безліч цікавих та незвичних рецептів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme