П'янке і терпке літо: Як приготувати ароматне вино з м'яти
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
- Хмельницький
-
28 червня 2020 14:00
Чи не найароматнішим, а заодно й освіжаючим, є домашнє вино з м'яти. Традиційно листочки цієї цілющої рослини використовуються у різноманітних чайних зборах чи медичних настоянках. Перед тим, як запропонувати рецепт вина, нагадаємо про корисні властивості цієї диво-рослини.
Чим багата м'ята
М’ята - одна із найпоширеніших пряних трав. Найвідоміша користь м'яти - її антисептичні якості, знеболювальні та спазмолітичні властивості. Сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, покращує апетит і знижує кислотність шлунку. Вдвар з м'яти може чудово допомогти позбутися від метеоризму і нудоти, знімає відчуття тривожності і налаштує на позитив.
Особливим є й неповторний омолоджуючий ефект, який використовують не лише косметологи, а й застосовують у сучасній фітотерапії, ароматерапії і фармакології. У давнину, ця рослина вважалась "травою довголіття". У ті часи жодна лазня не обходилася без цілющих м'ятних процедур. Пара від завареної м'яти здатна вбивати бактерії на шкірі людини і в дихальних шляхах.
Ароматне і лікувальне вино з м’яти
Вино з м’яти – напій тендітного жовто-бурштинового кольору з характерним м’ятним ароматом і смаком. Непогане десертне спиртне для любителів алкогольної екзотики.
Знадобиться свіжа м’ята перцева, бажано щоб листочки були молодими, тоді смак буде м’якше. У рецептруру входять винні дріжджі для білого вина, або закваска з родзинок або інших ягід. Лимонну кислоту можна замінити лимонним соком – в одному середньому плоді міститься 5-6 г кислоти.
На 700-грамову пляшку треба взяти гілочку довжиною 20-25 см. Можна опустити у пляшку перед розливанням та закупорюванням вина, а також і у велику загальну ємність. У закупореній пляшці гілочка чи пучок трави можуть бути роками - до споживання. А у великих ємностях не менше 3 місяців. За цей час вино за допомогою спирту розчиняє в собі ефірні масла та мінеральні речовини. Можна використовувати не лише свіжу м’яту, але й висушену та заморожену, проте свіжа дасть більше аромату.
Термін придатності вина з м’яти – до 3-х років. Міцність – 9-13%. А подавати й пити краще охолодженим до 12-15° С.
Рецепт приготування вина з м’яти
- свіже листя м’яти – 200 г;
- вода – 4 л;
- цукор – 1,2 кг;
- лимонна кислота – 25 г;
- винні дріжджі або закваска – на 5 л сусла.
Як приготувати вино з м’яти
Листя м’яти треба відокремити від стеблинок і промити в проточній воді, видаляючи бруд, пил і комах. Можна й з стебелинками, але вони повинні бути молоденькими, інакше вино стане гіркуватим.
М’яту складаємо в емальовану каструлю, додаємо 3 л води і 600 г цукру, перемішуємо до повного розчинення цукру. Потому треба довести суміш до кипіння, проварити 3-4 хвилини, знімаючи піну, потім прибрати каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити на годину.
Сусло процідити через марлю, м’яту віджати насухо і викинути. Отриману рідину перелити в бродильну ємність, додати свіжу некип’ячену воду, всипати лимонну кислоту. Перемішати. Винні дріжджі розвести по інструкції на пакетику і внести їх в сусло. Замість дріжджів можна використовувати закваску.
Далі - закрити ємність гідрозатвором будь-якої конструкції, підійде навіть медична рукавичка з дірочкою в одному з пальців (проколоти голкою). Перенести в темне приміщення (або накрити щільною тканиною) зі стабільною температурою 18-28° С. Залишити до кінця бродіння.
Десь через тиждень додати наступну порцію цукру. Для цього через трубочку в окрему ємність злити 200 мл сусла і розвести в ньому 300 г цукру. Отриманий сироп вилити назад в сусло і закрити водяним затвором. Приблизно через 8 днів повторити процедуру.
Термін бродіння домашнього м’ятного вина – 35-45 днів. Закінчення процесу можна визначити по відсутності бульбашок з гідрозатвору (здується рукавичка), шару осаду на дні і освітлення сусла.
Потому, як молоде вино відбродило, перелити в іншу ємність, намагаючись не зачіпати осад. Спробувати напій на смак і тоді можна й досолодити.
Далі - розлити вино в ємності для витримки. Бажано наповнювати їх доверху, щоб уникнути контакту з киснем, і герметично закоркувати. Якщо наприкінці додавали цукор, то перші 7-10 днів бажано тримати ємності під гідрозатвором на випадок повторного бродіння.
Тепер м’ятне вино має дозрівати в холодильнику або підвалі з температурою +2-16° С. Витримувати його треба близько півроку. При появі осаду треба фільтрувати напій переливанням в іншу ємність. Процес приготування вважається завершеним, коли осад не з’являється протягом кількох місяців. Готовий напій можна розлити в пляшки для зберігання і щільно закрити.
Якщо любите з користю використовувати дари природи в сезон та ще й експерементувати, то Depo.Хмельницький вже писав про те, приготувати з полуниці швидку настоянку-спотикач, лікер із суниці чи слабоалкогольне вино із шовковиці. Справжньою дивовижею є й вино з квіточок кульбаб, шампанське з бузини чи напій для гурманів - трояндове вино. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк. Довго "смакувати" літом можна і напоями з малини, яблук, сливи, чи персиків.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 10:33На Хмельниччині вночі збили два БпЛА
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 21:17Вимагання та грабежі: На Хмельниччині затримали організатора банди (ФОТО) ФОТО
- 17:09 Суд залишив колишнього президента "Мотор Січі" Богуслаєва та його спільника за ґратами
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 08:50Під час повітряної тривоги на Хмельниччині працювала ППО
- 11:50Зіткнення двох байків: У ДТП на Хмельниччині загинула 16-річна дівчина
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 15:40 На Хмельницькій АЕС стартувало будівництво нових енергоблоків за американською технологією
- 12:45Скандал з "побиттям" активістки в ТЦК на Хмельниччині: Що відомо
- 09:55В ОВА повідомили про пошкодження приватних будинків внаслідок збиття безпілотників на Хмельниччині
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 13:20Житель Хмельниччини "замовив" старосту села за 2,5 тисячі доларів
- 10:43Нічна атака й вибухи на Хмельниччині: Що відомо