П'янке і терпке літо: Як приготувати ароматне вино з м'яти
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
- Хмельницький
-
28 червня 2020 14:00

Чи не найароматнішим, а заодно й освіжаючим, є домашнє вино з м'яти. Традиційно листочки цієї цілющої рослини використовуються у різноманітних чайних зборах чи медичних настоянках. Перед тим, як запропонувати рецепт вина, нагадаємо про корисні властивості цієї диво-рослини.
Чим багата м'ята
М’ята - одна із найпоширеніших пряних трав. Найвідоміша користь м'яти - її антисептичні якості, знеболювальні та спазмолітичні властивості. Сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, покращує апетит і знижує кислотність шлунку. Вдвар з м'яти може чудово допомогти позбутися від метеоризму і нудоти, знімає відчуття тривожності і налаштує на позитив.
Особливим є й неповторний омолоджуючий ефект, який використовують не лише косметологи, а й застосовують у сучасній фітотерапії, ароматерапії і фармакології. У давнину, ця рослина вважалась "травою довголіття". У ті часи жодна лазня не обходилася без цілющих м'ятних процедур. Пара від завареної м'яти здатна вбивати бактерії на шкірі людини і в дихальних шляхах.
Ароматне і лікувальне вино з м’яти
Вино з м’яти – напій тендітного жовто-бурштинового кольору з характерним м’ятним ароматом і смаком. Непогане десертне спиртне для любителів алкогольної екзотики.
Знадобиться свіжа м’ята перцева, бажано щоб листочки були молодими, тоді смак буде м’якше. У рецептруру входять винні дріжджі для білого вина, або закваска з родзинок або інших ягід. Лимонну кислоту можна замінити лимонним соком – в одному середньому плоді міститься 5-6 г кислоти.
На 700-грамову пляшку треба взяти гілочку довжиною 20-25 см. Можна опустити у пляшку перед розливанням та закупорюванням вина, а також і у велику загальну ємність. У закупореній пляшці гілочка чи пучок трави можуть бути роками - до споживання. А у великих ємностях не менше 3 місяців. За цей час вино за допомогою спирту розчиняє в собі ефірні масла та мінеральні речовини. Можна використовувати не лише свіжу м’яту, але й висушену та заморожену, проте свіжа дасть більше аромату.
Термін придатності вина з м’яти – до 3-х років. Міцність – 9-13%. А подавати й пити краще охолодженим до 12-15° С.
Рецепт приготування вина з м’яти
- свіже листя м’яти – 200 г;
- вода – 4 л;
- цукор – 1,2 кг;
- лимонна кислота – 25 г;
- винні дріжджі або закваска – на 5 л сусла.
Як приготувати вино з м’яти
Листя м’яти треба відокремити від стеблинок і промити в проточній воді, видаляючи бруд, пил і комах. Можна й з стебелинками, але вони повинні бути молоденькими, інакше вино стане гіркуватим.
М’яту складаємо в емальовану каструлю, додаємо 3 л води і 600 г цукру, перемішуємо до повного розчинення цукру. Потому треба довести суміш до кипіння, проварити 3-4 хвилини, знімаючи піну, потім прибрати каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити на годину.
Сусло процідити через марлю, м’яту віджати насухо і викинути. Отриману рідину перелити в бродильну ємність, додати свіжу некип’ячену воду, всипати лимонну кислоту. Перемішати. Винні дріжджі розвести по інструкції на пакетику і внести їх в сусло. Замість дріжджів можна використовувати закваску.
Далі - закрити ємність гідрозатвором будь-якої конструкції, підійде навіть медична рукавичка з дірочкою в одному з пальців (проколоти голкою). Перенести в темне приміщення (або накрити щільною тканиною) зі стабільною температурою 18-28° С. Залишити до кінця бродіння.
Десь через тиждень додати наступну порцію цукру. Для цього через трубочку в окрему ємність злити 200 мл сусла і розвести в ньому 300 г цукру. Отриманий сироп вилити назад в сусло і закрити водяним затвором. Приблизно через 8 днів повторити процедуру.
Термін бродіння домашнього м’ятного вина – 35-45 днів. Закінчення процесу можна визначити по відсутності бульбашок з гідрозатвору (здується рукавичка), шару осаду на дні і освітлення сусла.
Потому, як молоде вино відбродило, перелити в іншу ємність, намагаючись не зачіпати осад. Спробувати напій на смак і тоді можна й досолодити.
Далі - розлити вино в ємності для витримки. Бажано наповнювати їх доверху, щоб уникнути контакту з киснем, і герметично закоркувати. Якщо наприкінці додавали цукор, то перші 7-10 днів бажано тримати ємності під гідрозатвором на випадок повторного бродіння.
Тепер м’ятне вино має дозрівати в холодильнику або підвалі з температурою +2-16° С. Витримувати його треба близько півроку. При появі осаду треба фільтрувати напій переливанням в іншу ємність. Процес приготування вважається завершеним, коли осад не з’являється протягом кількох місяців. Готовий напій можна розлити в пляшки для зберігання і щільно закрити.
Якщо любите з користю використовувати дари природи в сезон та ще й експерементувати, то Depo.Хмельницький вже писав про те, приготувати з полуниці швидку настоянку-спотикач, лікер із суниці чи слабоалкогольне вино із шовковиці. Справжньою дивовижею є й вино з квіточок кульбаб, шампанське з бузини чи напій для гурманів - трояндове вино. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк. Довго "смакувати" літом можна і напоями з малини, яблук, сливи, чи персиків.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:39Двоє чоловіків жорстоко зґвалтували неповнолітню на Хмельниччині ФОТО
- 21:22На Хмельниччині впала вітровимірювальна вишка, один працівник загинув, інший травмувався
- 20:23Крупа на волі: За ексголову Хмельницької МСЕК, що оскандалилася на незаконному збагаченні, врешті-решт внесли заставу
- 08:27В ніч на 10 вересня Хмельниччину атакували ракети. Завдано руйнувань, поранено трьох людей
- 08:35Вналідок вибуху гранати в Хмельницькому чоловіку відірвало руку. Є ще поранений
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 13:52Фатальна цигарка: На Хмельниччині в пожежі загинув власник квартири (ВІДЕО) Відео
- 10:33Сьогодні вночі Хмельниччина зазнала чергової атаки з неба
- 12:28 З початку вересня рф атакувала Україну більш як 1 300 дронами, майже 900 КАБами і пів сотнею ракет різних типів
- 10:21На Хмельниччині згоріли двоє людей у власній домівці
- 16:05 Майже рік просиділа під вартою: Скандальній ексголові Хмельницької МСЕК Крупі дозволили вийти під заставу
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 19:59Наслідки атаки: Під завалами у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка
- 08:05Хмельниччина зазнала масованої атаки ракет та дронів вночі 3 вересня ФОТО
- 20:37Молодик з Хмельниччини намагався вивезти за кордон бурштину на пів мільйона гривень (ФОТО) ФОТО
- 11:44У Хмельницькому озброєний чоловік напав на військового
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні
- 00:23На Хмельниччині затримали підозрюваного у вбивстві Андрія Парубія
- 19:52Зеленський підписав закон, за яким в Україні офіційно засуджуватиметься рашизм