Не лише каші та рагу: Готуємо самогон з короля осінніх овочів – гарбуза
Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій. Depo.Хмельницький продовжує публікувати серію матеріалів про міцні настоянки
Осінь щедра своїми дарами, вже дозріло і зібрано чимало овочів, якими можна буде ласувати всю зиму. Але, окрім смачних та поживних страв, з дарів осені можна виготовити і різні настоянки та міцні напої, які вже точно не будуть зайвими довгими холодними вечорами.
Dеpo.Хмельницький пропонує ознайомитися із настоянками, які легко приготувати в домашніх умовах, та якими не соромно пригостити гостей. Ми уже писали про оригінальну хріновуху, корисну неординарну калганівку, неперевершену традиційну перцівку, особливу настоянку на родзинках – каразюмівку. Тепер пропонуємо вийти за рамки та приготувати самогон із гарбуза.
Трішки про гарбуз: Чим корисний та кому не варто його вживати
Жовтень – це якраз сезон гарбуза, тож слід якомога частіше додавати його до раціону. Цей король осінніх овочів має безліч корисних властивостей: зміцнює імунітет, покращує зір, сприяє схудненню, позитивно впливає на роботу серця, покращує стан шкіри. Окрім цього, якщо правильно приготувати гарбуз, він надзвичайно смачний.
Цей овоч – свого роду "вітамінна бомба". В одній чашці приготованого гарбуза міститяться:
- калорії: 49;
- жири: 0,2 г;
- білки: 2 г;
- вуглеводи: 12 г;
- клітковина: 3 г;
- вітамін А: 245% добової норми (ДН);
- вітамін С: 19% ДН;
- калій: 16% ДН;
- мідь: 11% ДН;
- марганець: 11% ДН;
- вітамін В2: 11% ДН;
- вітамін Е: 10% ДН;
- залізо: 8% ДН; невелика кількість магнію, фосфору, цинку, фолатів та вітамінів групи В.
Водночас, попри свою користь, гарбуз можна споживати не всім. Хтось може мати алергію на гарбуз. Також слід памятати, що гарбуз є сечогінним, тому потрібно бути обережним, особливо людям, які приймають певні ліки, наприклад літій.
Важливо: хоча гарбуз корисний для здоров’я, похідні продукти – льодяники, пироги, лате – містять багато цукру. Тому потрібно уважно вивчати склад продукту.
А тепер – про те, як приготувати самогон (спотикач) з гарбуза в домашніх умовах
Етап перший – підготовка інгредієнтів
Для приготування спотикача необхідно підготувати основний інгредієнт – гарбуз. Овоч потрібно використовувати столових сортів через вищий вміст цукрів у ньому. Підійдуть мускатні сорти, дистилят на виході буде мати банановим присмаком.
Гарбуз має бути повністю стиглим, цілим і без ознак гниття. Найкраще для приготування взяти гарбуз, який лежав 30 днів після збору – в такому овочі буде велика концентрація крохмалю і мінімальна кількість пектину. Оскільки пектин при термічній обробці синтезує метанол, то чим довше витриманий гарбуз, тим чистіший з нього самогон.
Овоч треба промити під проточною водою, розділити на дві частини та ретельно вичистити від насіння та волокон. Далі - порізати гарбуз на шматки приблизно з долоню завбільшки, помітити в каструлю та залити чистою холодною водою. Рідина має трохи покрити шматки.
Ємність ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, після чого варимо до повної готовності. М'якоть гарбуза повинна добре відділятися від шкірки – тоді гарбуз правильно і достатньо відварений. Це забере до години часу.
Після цього ємність слід зняти з вогню та дати охолонути вмісту каструлі до кімнатної температури (у будь-якому рецепті гарбузового самогону дистилят отримують тільки з браги).
Як приготувати самогон (спотикач) із гарбуза
Спотикач із гарбуза можна приготувати як з цукром, так і без нього. Обов'язковими "учасниками" дійства є власне гарбуз та дріжджі. Як правило, цукор все ж додають. Якщо використовувати тільки один гарбуз, самогону вийде менше і буде напій не надто міцним.
Рецепт гарбузового самогону із цукром
Для приготування браги з гарбуза в домашніх умовах знадобляться:
- гарбуз - 10 кг;
- дріжджі - 50 г;
- вода - 7 л;
- цукор - 3 кг.
Приготування:
Зварені шматки гарбуза треба дістати з ємності і помістити на сито. Шкірку видалити, а м'якоть перетерти. Повинна вийти однорідна жовта маса, яку одразу треба помістити в ємність для бродіння.
Тепер слід взятися за відвар, у якому варився гарбуз – ця рідина піде на брагу. У відвар треба додати цукор, підігріти та розчинити. Потім суміш додати в ємність для бродіння.
Сухі дріжджі попередньо заливаємо водою, а коли вони розбухнуть, додаємо в брагу. На ємність встановлюємо гідрозатвор та ставимо у тепле приміщення на 4 – 7днів. Визначають кінець бродіння за осадом на дні і припиненню виділення вуглекислого газу. Міцність готового продукту буде приблизно 11,5 градусів.
Гарбузовий спотикач без цукру
Щоб отримати спиртової напій з гарбуза без додавання цукру, знадобляться:
- гарбуз десертного сорту з високою концентрацією крохмалю - 10 кг;
- вода - 10 л;
- солод ячмінний - 150 г;
- дріжджі - 50 г.
Приготування самогону з гарбуза без цукру:
З гарбуза необхідно прибрати шкірку і насіння. Подрібнити м'якоть на м`ясорубці та отриману масу з'єднати з водою. Варити протягом однієї години, потім зняти з вогню, дати трішки охолонути і додати солод.
Ємність із сировиною загортаємо чимось теплим та витримуємо 2,5 години. Далі слід дати охолонути масі до кімнатної температури і додати дріжджі.
Після цього гарбузову брагу переливаємо в ємність для бродіння, встановлюємо гідрозатвор. Процес бродіння в цьому випадку буде менш інтенсивний, ніж з цукром, і більш тривалий – до двох тижнів. Після завершення процесу гарбузову заготовку для самогону фільтрують і двічі переганяють.
В результаті має вийти трохи більше трьох літрів спотикача.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, з яких ще несподіваних інгредієнтів може вийти смачне вино.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький