Смачний піст: Оригінальні й корисні страви шостого тижня Великого посту

Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування

Валентина Моісеєнко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Хмельницький
Смачний піст: Оригінальні й корисні стра…

Багато краян дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і триватиме  до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.

Отож, загальні вимоги шостого тижня Великого посту.

15 квітня 2019, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

16 квітня 2019, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.

17 квітня 2019, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

18 квітня 2019, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.

19 квітня 2019, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

20 квітня 2019, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.

21 квітня 2019 року, неділя – Вербна неділя. Дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино, риба і морепродукти.

Фруктовий салат з буряком

Знадобиться один буряк, три великих кураги, шматочок ананасу по дві столових ложки горіха і родзинок, стільки ж джему або меду.

Буряк добре промиваємо під проточною холодною водою, кладемо в каструлю, заливаємо водою, щоб буряки були повністю під нею. Ставимо на середній вогонь, коли вода закипить, зменшуємо полум'я. Варимо буряк близько 20-30 хвилин. Час буде залежати від розміру буряків, чим вона більша - тим довше і буде варитися. Готовність перевірити можна за допомогою ножа, проткнувши буряк посередині і якщо ніж буде проходити плавно і ковзати,  значить, буряк готовий. Потім очищаємо від шкірки. Розрізаємо навпіл і натираємо обидві половинки на середню терку. Від ананаса зрізаємо шкірку, а м'якоть нарізаємо на дрібні кубики. Також курагу дрібно нарізаємо.  Тепер всі подрібнені інгредієнти з'єднуємо в мисці, додаємо суміш горішків з родзинками. Все ретельно перемішуємо і поливаємо зверху салат джемом чи медом. 

Гречана каша з грибами і смаженим часником

Знадобляться такі інгредієнти (на 3-4 порції): склянка гречаної крупи; головка часнику; велика цибулина; 100 мл олії; 400 г гливи або шампіньйонів; 0,5 ч. л. меленої паприки, сіль. 

Заливаємо гречану крупу 2,5 склянками окропу, солимо, закриваємо кришкою і варимо на невеликому вогні 25 хвилин. Тим часом треба очистити часник, злегка роздавивши зубчики. Кладемо їх у маленьку каструльку, заливаємо олією і обсмажуємо, поки часник не стане золотистим. Виймаємо шумівкою на тарілку. Далі нарізаємо цибулю тонкими півкільцями. У гливи видаляємо жорсткі кінці ніжок. Великі капелюшки нарізаємо на частини, дрібні залиште цілими. У сковороді розігріваємо часникову олію і смажимо цибулю на сильному вогні, часто помішуючи, 5 хвилин. Додаємо гриби і смажемо ще 5 хвилин. Солимо, перчимо, знімаємо з вогню. Змішуємо гриби з цибулею і часником з гречаною кашею і - смакуємо.

Зелений смузі

Для напою беремо жменю листя шпинату, 6 листів латуку, 3 палички селери, грушку, банан, сік одного лайма, 1,5 склянки води. Усе маємо, ріжемо і відправити у блендер. Смузі готовий.

Запечений гарбуз з яблуками

Треба взяти півкілограма гарбуза; два яблука; 2 ст. ложки цукрового пісоку; 1-2 г кориці; ст. л. лимонного соку. Яблука краще брати твердих сортів, щоб всі компоненти пропікалися рівномірно. 

Гарбуз з яблуками, запечений шматочками, вийде більш м’яким, ніж цілий. До того ж, час приготування буде не таким довгим. 

Гарбуз спочатку потрібно очистити від м’якоті і насіння, помити і нарізати її шматочками середнього розміру. Отримані шматочки можна одразу викласти у форму. Тепер промиваємо яблука, видаляємо серцевину і нарізаємо їх трохи більші частини, ніж гарбуз. Далі вичавлюємо сік з лимона, поливаємо заготовки. Змішуємо цукор і корицю, посипаємо зверху гарбуз і яблука, намагаючись рівномірно розподілити сухі інгредієнти. Страва готова до випікання. Встановлюємо режим на 200ºC, час приготування 25 хвилин.

Салат із сирої моркви з сухофруктами

Поєднання моркви з сухофруктами створює забійний оздоровчий коктейль. Необхідні інгредієнти: 300 г моркви; 200 г сухофруктів (чорнослив, родзинки, курага); 2 шт. яблук; 50 мл - рідкий мед.

Спосіб приготування простий: натираємо моркву на тертці, а потім змішуємо з медом. Родзинки краще обдати окропом, а чорнослив і курагу дрібно нарізати. Яблука також натирти треба на тертці. Всі інгредієнти готові, залишилося змішати і подавати салат на стіл.

Пиріжки

Пиріжки з капустою або картоплею з грибами, приготовані на пісному тесті, нічим не гірші, ніж на здобному. З ними доведеться трохи повозитися, зате, можна їсти пару днів.

Спочатку приступаємо до замісу тіста. Для цього беремо 3 скл. борошна, 2 ст. лож. цукру, 1/2 ч. лож. солі, 1 скл. теплої води, 1 ч. лож. сухих дріжджів, 3/4 скл. оливкової олії. Для начинки варимо 3-5 картоплини (в залежності від розміру), 2 цибулини і 280-320 г грибів. Можете використовувати тушковану капусту або приготувати пиріжки з гарбузом.  Для початку заливаємо дріжджі теплою водою і залишаємо хвилин на 10-15. У просіяне борошно додаємо цукор, потім вливаємо туди воду з дріжджами. Додаємо олію (краще – оливкову). Потім місимо руками хвилин 15-20. Залишаємо тісто підходити на 45 хвилин або годину. Накриваємо його в мисці серветкою або рушником. Через півгодини переминаємо тісто, яке підійшло. Потім ліпимо самі пиріжки та викладаємо їх на деко, застелене пергаментом. Знову залишаємо хвилин на 15-20. І тільки потім ставимо у розігріту до 180°С духовку, попередньо змастивши деко оливковою олією. Печемо 15-20 хв. до появи золотистого кольору.

Пісні чебуреки

Такі чебуреки можуть настільки сподобатися, що будете готувати їх і після закінчення посту.

Для початку приготуємо начинку. Для цього варимо 500 г картоплі. Солимо і переминаємо. Обсмажуємо до золотистого кольору 2 середні цибулини та 4 печериці (якщо гриби невеликі, а середні або зовсім маленькі, збільште їхню кількість). Подрібнюємо великий або 2-3 маленьких зубчиків часнику. Додаємо в начинку разом із одним подрібненим перчиком чилі. Потім - 1 ст. лож. соєвого соусу, 1\2 ч. лож. чорного меленого перцю, а також подрібнену зелень кропу. Тепер - тісто. У просіяне борошно (2 скл.) додаємо склянку гарячої води, 2 ст. лож. оливкової або соняшникової олії, солимо. Замішуємо тісто, накриваємо харчовою плівкою і чекаємо поки охолоне. Розкачуємо тонко тісто, на одну половину чебурека викладаємо 1,5 ст. лож. начинки. Накриваємо другою половинкою тіста, краї защипуємо, випускаючи із нього все повітря. Обсмажуємо в розігрітій духовці на соняшниковій або оливковій олії до золотистого кольору. Подаємо гарячими - так набагато смачніше. Можна їсти їх із салатом або свіжими овочами.

Медові кекси 

Випічка виходить ароматною, смачною і ніжною. Та й готувати кекси абсолютно нескладно. Беремо дрібку солі, додаємо 2 ст. лож. меду, 1 скл. води, 1\2 скл. цукру, 1\2 скл. олії (рослинної або оливкової). Усе це добре розмішуємо. До 1,7 скл. просіяного борошна додаємо 1,5 ч. лож. соди. Перемішуємо і потім змішуємо обидві суміші. Тісто має вийде рідким. Можна додати в тісто горіхи, родзинки або будь-які інші сухофрукти. Розливаємо тісто в формочки, заповнивши їх на 2\3. Випікаємо 15-20 хв. при температурі 180°С.

Лосось по-тайськи

Тут знадобляться такі інгредієнти: 6 шт філе лосося (близько 180 г одне філе); сіль; 120 г солодкого тайського соусу з перцем чилі; 3 столові ложки нарізаного зеленої цибулі; олія. Для тайського соусу: 100 г рідкого меду або цукрового сиропу; 50 мл води; 2 столові ложки оцту; столова ложка кукурудзяного крохмалю; маленький роздавлений зубчик часнику; чайна ложка солі; 1/2 чайної ложки перцю чилі крупного помелу.

Спосіб приготування: У глибоку форму для випічки, викладаємо філе лосося в один ряд. Кожне філе зверху приправляємо сіллю, поливаємо олією. Кожен шматочок риби змащуємо за допомогою пензлика столовою ложкою солодкого тайського соусу з перцем чилі. Соус рівномірно розподіляємо по поверхні, а також ретельно змащуємо нижні і бічні сторони філе. Накриваємо форму кришкою або затягуємо харчовою плівкою і ставимо маринуватися в холодильник мінімум на 2 години або на ніч.

Розігріваємо духовку до температури 200°С з верхнім грилем. Деко для випічки вистеляємо пергаментним папером і злегка змащуємо олією. Викладаємо на пергамент скибочки риби шкірою вниз. Змащуємо рибу соусом. Випікаємо рибу протягом 8 хвилин. Деко з рибою виймаємо з духовки і ще раз змащуємо філе тайським соусом. Повертаємо деко в духовку і випікаємо ще 5 хвилин або до золотисто-карамельного кольору. Подаваємо відразу в гарячому вигляді з гарніром із зеленої цибулі. Для приготування соусу: в маленькій каструлі змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної маси. Доводимо соус до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо на повільному вогні протягом 10 хвилин або поки соус не загусне. Переливаємо гарячий соус в скляну банку і охолоджуємо.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme