Смачний піст: Оригінальні й корисні страви п'ятого тижня Великого посту
Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування
- Хмельницький
-
7 квітня 2019 12:00
Багато краян дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і триватиме до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.
Отож, загальні вимоги п'ятого тижня Великого посту.
8 квітня 2019 року, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
9 квітня 2019 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
10 квітня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
11 квітня 2019 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
12 квітня 2019 року, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
13 квітня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
14 квітня 2019 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.
Гострий яблучний салат
Знатобляться такі інгредієнти: чотири яблука, 50 г кореня хрону, щіпка лимонної кислоти або ч. ложка лимонного соку, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком. Приготування досить просте - яблука треба почистити, порізати кубиками і скропити лимонною кислотою, щоб вони не потемніли. Хрін натираємо на дрібній тертці - кількість регулюємо на свій смак, бо це гострий інгредієнт. Змішуємо яблука з хроном, солимо, поперчимо і перемішуємо.
Пісні овочі по-китайськи
Для пиготування страви беремо дві склянки води, 1-2 цибулини, 3-4 капелюшки гриба без ніжок, морква середня, по склянці суцвіть броколі та китайської капусти, 1,5 ст.л. крохмалю білого, соєвий соус.
Приготування: цибулю нарізати треба півкільцями, гриби без ніжок замочити у невеликій кількості води, моркву нашаткувати соломкою, китайську капусту нарізати по діагоналі на шматочки по 2,5 см шириною. Воду у каструлі довести до кипіння, покласти гриби та цибулю, зробити вогонь мінімальним, накрити кришкою, проварити 45 хв, додати броколі та моркву, накрити кришкою, проварити 2-3 хв, покласти капусту, проварити хвилинку.
Крохмаль розвести 2-3 ст.л. води, влити суміш у каструлю при постійному помішуванні, коли соус стане майже прозорим та набуде кремової консистенції, скропити все соєвим соусом.
Коктейль "Молодість"
Щоб приготувати молодильний коктейль, треба лишень змішати у блендері яблуко, огірок, 200 г зеленого стебла селери, половинку лайма і пучок кропу. Напій - готовий.
Капустяні котлети
Такі котлети краще запікаються в духовці на пергаментному папері, щоб не прилипали до дечки.
Інгредієнти: капуста білоголова свіжа - 500-800 грам; два яблука середнього розміру та дві середні за розміром цибулини; манна крупа - 3-5 столових ложок; часник - 3-4 зубчики; для паніровки сухарі; сіль, чорний мелений перець, каррі (за бажанням).
Приготування розпочинаємо з шаткування капусти як можна дрібніше, натираємо на спеціальній тертці або подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна. Однак не потрібно перетворювати капусту в кашу. У глибоку сковороду або товстостінну каструлю покласти капусту. Налити півсклянки води, зверху додати спеції. Довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і закрити кришкою. Молода капуста повинна тушкуватися до готовності близько 15 хвилин, зимові сорти білокачанної капусти готуються близько 30 хвилин. За п'ять хвилин до готовності, до капусти додати подрібнену ріпчасту цибулю і часник.
Тушковану капусту посипати манкою і ретельно перемішати. Зняти з вогню і дати постояти під кришкою 5-10 хвилин. Щоб манка розійшлася. У результаті маса вийде досить густа і піддатлива для формування котлет. Поки капустяний фарш остуджується, потрібно підсушити в духовці яблука. Для цього з них знімаємо шкірку, видаляємо серцевину і плодоніжки. Нарізаємо яблука соломкою або кубиками і запікаємо буквально три хвилини, помішуючи. Яблука додаємо до капустяного фаршу, формуємо капустяні котлети або оладки. З обох сторін котлети обвалюємо в паніровці. Запікаємо в духовці.
Коктейль "Діва Марія"
Складові коктелю: 200 мл томатного пюре; дві цибулини, сік одного лимона, по пів ч.л. соусу Табаско та Вустерширського соусу; 55 г кубиків льоду; одна ст. л. нарізаної зеленої цибулі. У блендері змішуємо пюре, цибулю, лимонний сік, соус Вустершир, соус Табаско і кубики льоду. Змішуємо протягом двох хвилин або до однорідності. Виливаємо у високий стакан і прикрашаємо зеленню.
Часникова картопля по-італійськи
Інгредієнти для страви знадобляться такі: три середні картоплини; пучок петрушки; два середніх зубчики часнику; оливкова олія; сіль, та мелений перець за смаком.
Спосіб приготування: картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на дві порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого кольору. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин п'ять до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує.
Шоколадний манник
Складові десерту: манка - 200 г; шеничне борошно - 200 г; вода - 180 мл; цукор - 180-200 г; какао-порошок - чотири ст. л; розпушувач - 10 г; ванільний цукор - 10 г; соняшникова олія - 120 мл; родзинки чи інші цукати та зернята за смаком.
Приготування: манку треба змішати в мисці зі звичайним і ванільним цукром, додаємо воду, розмішуємо і залишаємо розмокати на 2-3 години. Якщо пекти плануєте з ранку, підготуйте манку з вечора, прикривши плівкою і поставивши в холодильник. До розмокшої манки вливаємо спочатку соняшникову олію, потім додаємо какао. Ретельно перемішуємо масу. На цьому ж етапі варто і запарити родзинки. У миску з манкою просіюємо борошно з розпушувачем. Додаємо родзинки, обсушені і обвалені в борошні та перемішуємо. Роз’ємну форму для випічки треба змастити рослинною олією і злегка присипати борошном.
Виливаємо тісто у форму. Ставимо в духовку, розігріту до 190 градусів і випікаємо 40-50 хвилин. Готовий манник присипаємо цукровою пудрою (зручно за допомогою невеликого сита). Можна також розрізати корж надвоє і змастити джемом, вишневим або малиновим, - вийде повноцінний торт.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 09:44Кинув на землю та бив ногами: У Хмельницькому чоловік побив двох дітей на дитячому майданчику
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО
- 23:53На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав дерев на 450 тисяч гривень
- 16:31"Московський" піп на Хмельниччині під час літургій агітував за Путіна
- 12:44Енергетичний напій та його склад PROMO
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 15:45На Хмельниччині задекларувалося 30 мільйонерів
- 11:11Вимагала хабар за діагноз: На Хмельниччині голові позаштатної ВЛК оголосили підозру
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 10:33На Хмельниччині вночі збили два БпЛА
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 21:17Вимагання та грабежі: На Хмельниччині затримали організатора банди (ФОТО) ФОТО
- 17:09 Суд залишив колишнього президента "Мотор Січі" Богуслаєва та його спільника за ґратами
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 08:50Під час повітряної тривоги на Хмельниччині працювала ППО
- 11:50Зіткнення двох байків: У ДТП на Хмельниччині загинула 16-річна дівчина