Смачний піст: Оригінальні й корисні страви четвертого тижня Великого посту
Depo.Хмельницький зібрав підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування
- Хмельницький
-
31 березня 2019 16:00
Багато українців дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і триватиме до 27 квітня. Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.
Отож, загальні вимоги четвертого тижня Великого посту.
1 квітня 2019 року, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
2 квітня 2019 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
3 квітня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
4 квітня 2019 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
5 квітня 2019 року, п’ятниця – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
6 квітня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
7 квітня 2019 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.
Бадьорий салат із яблук і редьки
Для цієї страви знадобляться такі інгредієнти: по одній штучці середнього розміру редьки, моркви та яблука, половинка лимона, два зубки часнику, чорний мелений перець та сіль за смаком. Приготуванняпочинаємо із очистки лимона, видавлюємо з нього сік. Потому очищені редьку, моркву і яблуко треба потерти на крупній тертці. Відразу скроплюємо лимонним соком, щоб яблуко не потемніло. Часник пропускаємо через часничницю. З'єднуємо усі інгредієнти, солимо, поперчимо і перемішуємо.
Овочевий "Мхалі" (грузинська кухня)
Беремо по 200 г білокачанної капусти/солодкого перцю/буряка/шпинату/ріпчастої і зеленої цибулі, 90 г волоського горіху, 20 г зелені (кінза, петрушка, кріп), 15 г винного оцту, 5 г часнику, 6 г червоного перцю, 3 г хмелі-сунелі, сіль.
Далі готуємо овочі - миємо і, видаливши все непотрібне, відварюємо до готовності з невеликою кількістю води (або можна запекти їх у духовці, або обшпарити - молоду капусту), відкидаємо на друшлак, даємо охолонути, віджимаємо трохи і дрібно січемо. Потому треба розтовкти горіхи з часником, додати рубану дрібно зелень, приправи, перець, сіль, оцет, перемішати. Залити овочі заправкою і перемішати. Подавати можна у гарячому або холодному вигляді.
Підбадьорливий смузі
Цей коктейль допоможе прокинутися і додасть заряд, необхідний для продуктивного робочого дня. Такий напій з легкістю може замінити каву в раціоні будь-якого трудоголіка. Щоб приготувати підбадьорливий смузі, знадобиться: половина ківі, одне яблуко, половина грейпфрута і банана, 2 г імбирного кореня, 300-400 мл зеленого чаю, дві чайні ложки меду. А перед тим, як все збити в блендері,не забудьте натерти корінь імбиру на тертці, перш ніж додавати його в напій.
Квасолевий суп
Тут знадобиться одна склянка квасолі, чотири картоплини, по одній морквині та цибулині, пучок зелені, півсклянки томатного соку, щіпка хмелі-сунелі, чорний мелений перець та сіль за смаком. Приготування розпочинаємо з квасолі: промиваємо, заливаємо холодною водою і залишаємо замочуватися на 8-10 годин. Потім ще раз миємо квасолю, заливаємо водою і варимо до готовності впродовж години. Цибулю дрібно кришемо, картоплю ріжимо кубиками, моркву тремо на крупній тертці. Додаємо всі овочі до квасолі і варимо 20 хвилин. Потім вливаємо в суп томатний сік, додаємо спеції і солимо. Подрібнену зеленькладемо в квасолевий суп в кінці готування.
Салат з буряка та груші
Складові: по одніому беремо невеликий буряк, маленька морква, стигла, але тверда груша; по ст. л. свіжовичавленого лимонного соку та свіжовичавленого апельсинового соку; три ч. л. рослинної олії,,морська сіль, мелений чорний перець, насіння льону, кунжуту. Далі готуємо заправку: збиваємо виделкою лимонний і апельсиновий сік з маслом, додаємо сіль і перець за смаком. Буряк, моркву і грушку чистимо і нарізаємо соломкою, поливаємо заправкою і перемішуємо. При подачі посипаємо підсмаженими на сухій сковороді насінням льону і кунжуту, відразу ж подаємо до столу.
Часникова картопля по-італійськи
Знадобляться такі інгредієнти: три середні картоплини, пучок петрушки, два середніх зубчики часнику, оливкова олія, сіль, мелений перець. Спочатку треба картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на дві порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії. На сковороду викладаємо картоплю, додаємо подрібнену петрушку, солимо і перчимо. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин п'ять до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує.
Медово-грушевий пісний пиріг
У цій страві небагато інгредієнтів: по склянці цукру та води, дві ст. ложки меду, по ч. ложці соди та лимонної кислоти, 1/4 склянки подрібнених горіхів, 0,5 склянки олії, 1,5-2 склянки борошна, щіпка кориці або коріандру, приблизно 3-4 грушки. Змішуємо цукор з водою і додаємо трохи олії, підігріваємо і додаємо мед. Розмішуємо, щоб цукор і мед розчинилися. Додаємо соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Грушки чистимо, нарізаємо кубиками і додаємо у тісто. Виливаємо тісто у форму. Випікати треба 30-35 хвилин при 200 градусах.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:21У Хмельницькому будівельник зірвався з висоти (ФОТО) ФОТО
- 19:51Історія рому: від піратів до екзотичних коктейлів PROMO
- 21:01У Хмельницькому горіла багатоповерхівка (ФОТО) ФОТО
- 20:50 "Укренерго" попередило про графіки відключень: Кого стосується
- 17:09Аварійні відключення світла можуть тривати до осені, - "Укренерго"
- 16:43У ДПСУ розповіли, що зміниться для чоловіків при перетині кордону після 18 травня
- 21:50 В Україні запровадили відключення світла (ОНОВЛЕНО)
- 10:57Чи потрібно йти до ТЦК заброньованим чоловікам: роз'яснення Міноборони
- 12:45В Хмельницькому внаслідок пожежі померла дитина
- 21:50На Хмельниччину призначили очільника СБУ
- 21:31Тариф на е/е для населення може зрости, адже на відновлення енергетики потрібні значні кошти, - Українські розподільні мережі Відео
- 22:15 Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію ув’язнених, але підуть на фронт не всі
- 21:13На Хмельниччині повернули державі пам’ятку археології національного значення ІХ-ХІІІ ст
- 19:31Понад 300 мільйонів гривень військового збору сплатили жителі Хмельниччини з початку 2024 року
- 22:05 У ВР пообіцяли карати співробітників ТЦК та СП за порушення прав людини
- 20:36Для дронів в ЗСУ створять окремий рід військ
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 14:24У Хмельницькому змінили тривалість комендантської години
- 10:20Щонайменше 1,45 млрд грн Уряд передбачив для бізнесів Хмельниччини, – Юлія Свириденко