Що полюбляли їсти радянські вожді
У кожного генсека були свої вподобання в їжі
- Хмельницький
-
20 січня 2016 17:00

Як і що любили поїсти радянські лідери розповідає Depo.Хмельницький з посиланням на jisty.com.
Сталін полюбляв у їжі царську розкіш, Брежнєв не міг добре жувати, а Горбачов задовольнявся курячим салатом.
Сталінська ера: смажити шашлики – в крові у кожного кавказця
Усі продукти для сталінської дачі, надходили зі спеціальної продуктової бази, де їх ретельно відбирали і перевіряли. Риба ж у садибі була своя, її спеціально вирощували у підвальному басейні під будинком. Шашлики для вождя та його гостей смажили на мельхіорових шампурах прямо в каміні або у дворі дачного будинку. М’ясо було винятково з молодого ягняти не старше двох тижнів, вигодованого виключно на материнському молоці. Сам вождь частенько полюбляв втрутитися у процес. Вечорами офіціанти вервечкою несли важкі срібні таці у "велику залу" і накривали по-царськи розкішний стіл. За вечерею, яка зазвичай затягувалася за північ, Сталін проводив наради з соратниками.
Подейкують, що великий диктатор полюбляв виїздити на пікніки, де, ясна річ, так само смажили шашлики і готували гору бутербродів з червоною рибою та ікрою. Обов’язковою в таких вилазках на природу була біла скатертина. Залишки обідів чи пікніків завжди утилізувалися, навіть якщо до страви ніхто не торкався. Коли ж до кремлівської годівнички долучився Брежнєв, він щедро віддавав усі недоїдки обслузі.
Хрущов любив поїсти — хоч не вишукано, зате багато
У генсека Микити Хрущова була велика сім’я, тому обслузі завжди вистачало роботи на кухні. Снідав він зазвичай курячими котлетами з картопляним пюре, до чаю любив оладки. На столі завжди мусили бути докторська ковбаса та сир. У вихідні вся родина традиційно ласувала випічкою, особливо всі любили пиріг з курагою. Хрущов загалі любив добряче поїсти.
Епоха Брежнєва: краб на батарейках та осетер у бульйонному акваріумі
Прийшла пора вражаючих витворів кулінарного мистецтва. Приміром, смажене порося, фаршироване шинкою, язиком та паштетом з вершками. Або ж камчатський краб з палаючими червоними очима-лампочками на батарейках. Неймовірно видовищно виглядав "акваріум з рибою": на дно посудини заливався і застигав до стану желе прозорий бульйон, у ньому "росли" білі лілії, водорості, раки, а вже поверх цієї смачної декорації клали великого осетра.
Оформлення мало розкішний вигляд і суттєву вагу. Наприклад, порося з гарніром важило близько 7-8 кілограмів, плюс кілька кілограмів "тягнула" мельхіорова таця, на якій воно подавался. Люди зі "свити" Брежнєва згадують, що він не любив їсти супи, а котлети споживав тільки холодними. Їх привозили з "особливої кухні" в термосах і спеціально охолоджували в морозильнику.
Спиртне Леоніду Іллічу лікарі пити не рекомендували. Але іноді генсек дозволяв собі перекинути чарочку "Зубрівки".
Кухарі Брежнєва, зважаючи на його стоматологічні проблеми, мусили готувати так, що страви буквально танули у роті. Котлети робили настільки ніжними і м’якими, що їх можна було взагалі не пережовувати. Для цього фарш тричі прокручували через м’ясорубку і обов’язково додавали в нього вершки.
При Горбачові змінилася рецептура салату "Олів’є"
У всі роки для офіційних прийомів на найвищому рівні столи накривали з особливим російським шиком: рулети з фазана, холодець з баранячих язичків, паштет із зайця з вареними нирками, млинцевий пиріг з блакитними крабами. Страви мали створювати картину достатку в країні рад.
Коли до влади прийшов Михайло Горбачов, він вирішив надати офіційному застіллю західного лоску. Для того він навіть відправив свого особистого кухаря на спеціальне стажування в Букінгемський палац. З тих пір святкове кремлівське меню дещо змінилося: наприклад, салат "Олів’є" почали готували виключно за класичним рецептом XIX століття (куряче філе, язик, телятина, краби, перепелині яйця, червона ікра). Повсякденне меню Горбачова було не надто вимогливими. Улюбленою сімейною стравою у них був простий курячий салатик.
Стосовно десертів для радянських "небожителів", то з початком горбачовської ери вони теж поскромнішали. Раїса Максимівна рідко балувала себе солоденьким, оскільки строго стежила за фігурою. Але іноді дозволяла собі поласувати суфле.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:00Ваш головний союзник на шляху до впевненого керування авто Актуально
- 11:40В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 09:26На Хмельниччині щодня о 9:00 ранку зупинятимуть рух транспорту для вшанування Героїв, - ОВА
- 12:30На Рівненщині у ДТП загинув поліціянт
- 20:10В ОВА уточнили наслідки атаки на Хмельниччину: Ворог цілив 3 дронами та 7 ракетами (ФОТО) ФОТО
- 19:17Житель Хмельниччини намагався продати через інтернет-аукціон унікальні артефакти VІІІ ст. до н.е.
- 12:30Психотропи у пігулках для схуднення: Правоохоронці перекрили канал постачання наркотиків з Молдови ФОТО
- 08:25На Хмельниччині працювала ППО: Є поранені та руйнування
- 12:23На Хмельниччині неповнолітній водій збив 4-річну дитину
- 19:495 реальних ситуацій, коли кредит може врятувати день Актуально
- 12:31На Хмельниччині чоловік пропонував патрульним на блокпосту 30 тис. грн, аби не їхати до ТЦК
- 12:08На Хмельниччині авто збило дитину на велосипеді ФОТО
- 10:29Друге самогубство за тиждень: На Буковині знайшли мертвого курсанта НАДПСУ
- 14:28На Хмельниччині горіло більше як 4 тисячі квадратних кілометрів екосистем (ФОТО) ФОТО
- 14:00 Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3 340 грн пенсії
- 23:30На Великдень в Україні посилять заходи безпеки
- 18:11Дезодоранти та антиперспіранти: як вибрати та правильно використовувати Актуально
- 14:25У Хмельницькому в академії ДПСУ знайшли тіло 20-річного курсанта
- 20:51Болгарія не продаватиме реактори для Хмельницької АЕС