П'янке і терпке літо: Як приготувати неймовірне шампанське з бузини
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
Шампанське з квітів бузини – неймовірний напій, який варто спробувати особливо в спекотну літню погоду. Окрім особливого смаку є ще й багато цілющих властивостей у цієї рослини. Адже квітки бузини містять глікозиди самбунігрин і рутин, олію ефірну, кислоти органічні (кавову, валеріанову, яблучну, хлорогенову), речовини дубильні, кислоту аскорбінову.
Спосіб приготування шампаньского з бузини
Рецепт розрахований на 10 літрів води (можна просто джечельної чи з крану, але очищеної). Знадобиться 15 суцвіть бузини, кілограм цукру, 20 грам лимонної кислоти.
Знадобиться відро або велика каструля. Наповнюємо водою, кладемо суцвіття бузини (бажано без зелених гілочок), цукор і лимонну кислоту. Дерев’яною ложкою акуратно перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися на три доби при кімнатній температурі, але щоб не було надто душно.
Напій за цей період має набути жовтого забарвлення і легкого квіткового аромату. Потому проціджуємо напівфабрикат через марлю, розливаємо у пляшки і кладемо в темне прохолодне місце. Обов’язково кладемо пляшки в горизонтальному положенні — інакше вибухнуть.
Через два місяці шампанське з бузини буде готове. Відкривати треба обережно — ігристе вино з бузини виходить справді дуже ігристим.
Секрети смаку й аромату шампанського з бузини
За власним смаком можна додати меду (одну чайну ложку на склянку води) та соку лимона, додають і цедру цитрусових чи родзинки. Підходить і сушена бузина, але сушити потрібно лише ті квіти, які зібрані у чистих місцях, подалі від доріг. Сушити слід у темному і добре провітрюваному приміщенні. А ще - можна експерементувати з додаванням м'яти чи меліси, але від бузини тоді буде менше аромату.
Зберігається таке шампанське до кінця літа, якщо довше, то може втратити смак і стає на диво густе.
Шампанське з бузини прекрасно бореться зі спрагою, має лікувальні властивості й до того ж розширює нашу уяву про ігристі вина та їх розмаїття.
Якщо любите експерементувати і користуватися дарами природи в сезон, то Depo.Хмельницький вже писав про те, приготувати з полуниці швидку настоянку-спотикач, лікер із суниці чи слабоалкогольне вино із шовковиці. Справжньою дивовижею є й вино з квіточок кульбаб чи напій для гурманів - трояндове вино. А ще обов'язково слід спробувати власноруч приготовлений вишняк. Довго "смакувати" літом можна і напоями з малини, яблук, сливи, чи персиків.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький