Незвично, вітамінно й дешево: Капуста білоголова смачно наповнює організм мікроелементами

Depo.Хмельницький продовжує пропонувати незвичні страви із недорогих продуктів, які здивують своєю вишуканістю

Чорна Тетяна

Капуста білокачанна, або білоголова, містить практично всі необхідні організму вітаміни, причому за вмістом вітаміну С вона може стати й поряд з цитрусовими. За вмістом вітамінів групи В капуста є одним з овочевих лідерів. Завдяки великій кількості вітаміну В6 відбувається поліпшення процесів засвоєння білків, а от наявність у складі вітаміну В12 обумовлює такі корисні властивості капусти, як поліпшення мислення і прискорення кисневого обміну, створення оптимального середовища для росту і розвитку м'язової тканини, і так далі. Капуста є й чудовим продуктом для стимулювання функції травлення і профілактики різних розладів шлунково-кишкового тракту і вона може можна нормалізувати функцію кишечника і стимулювати виведення з організму шкідливих токсинів і відходів життєдіяльності. А завдяки високому вмісту каротину в капусті, її регулярне вживання пов'язане з поліпшеним зором.

Усі вміють та готують безліч страв з білоголової капусти, яка є далеко неостаннім в українській кухні. Пропонуємо спробувати ще пару оригінальних страв.

Запечені капустяні стейки

Інгредієнти, які знадобляться:

- одна головка капусти білокачанної середнього розміру;

- 2-3 шт. зубчикіа часнику;

- 5 ст.ложок оливкової олії.

Спеції: листя петрушки, сіль та перець за смаком, 0,5 ч.ложки сушеного чебрецю,1 ч.ложка орегано, 1/4 ч.ложки подрібненого, або сухого перцю чілі.

Спочатку приготувати заправку: 3 ст. ложки олії змішати в мисочці з розчавленим часником і спеціями, додати сіль, свіжо мелений перець. Добре все перемішати.
Форму для випічки вистелити папером. Змастити олією.
Капусту нарізати, як м'ясо - на стейки, шириною приблизно 1,5 см. Викласти на форму.

Зверху "стейки" з капусти рівномірно полити заправкою. Запікати у розігрітій духовці при температурі 190-200 градусів приблизно 40-45 хвилин.

За бажанням можна притрусити твердим тертис сиром чи змастити збитим яйцем.

Подавати до столу з подрібненою зеленню.

Овочевий плов по-грецьки на основі капусти

Інгредієнти:

- близько півкілограмова голівка капусти білокачанної;

- 200 грам рису;

- 2 шт. цибулі ріпчастої середнього розміру;

- 1 склянка томатного соку;

- 3 ст.ложки оливкової оліЇ;

- сіль, перець, приправи за власним смаком - краще лавровий лист, кмин, коріандр, паприку, грецькі трави.

Насамперед розігріти в глибокій сковородці олію. Цибулю нарізати півкільцями, капусту - тонко нашаткувати. Покласти в сковорідку цибулю, трохи обсмажити. Додати до цибулі капусту і смажити помішуючи, поки капуста не стане світло коричневого кольору. Додати спеції. Додати промитий рис, томатний сік і приблизно 150-200 мл кипятку. Посолити, довести до кипіння.

Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький