Чиста чи мінералізована: Яку воду краще пити

Воду лікарі називають справжнім джереом життя і чи не найголовнішим компонентом в раціоні. Дуже важливо вчасно поповнювати баланс води, та ще й якісної

Чиста чи мінералізована: Яку воду краще…

Як багатьом відомо, вода складає 75 – 85% організму людини. З віком її кількість змінюється. Якщо взяти, приміром, немовля, то вода в його організмі буде становити приблизно 85%, у людей похилого віку її менше, десь 50%. Вода - чи не найголовніший продукт, отож як її обрати, аби принести найбільше користі для організму Depo.Хмельницький розповіли фахівці ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

"Раніше гігієнічні вимоги до питної води мали на меті гарантування безпеки її вживання. Це регламентувалося переліком обов’язкового контролю гранично допустимих концентрацій найбільш важливих речовин, що входять до складу води, її мікробіологічних та радіологічних показників, - кажуть медики. - Розвиток гігієнічної медицини привів до усвідомлення того, що питна вода є не тільки основою численних біологічних рідин у зовнішньо-та внутрішньоклітинних середовищах, але є й суттєвим джерелом поповнення організму життєво необхідними елементами."

Наука невпинно йде вперед і стало відомо, що фізично (безреагентно) оброблена питна вода здатна забезпечувати оздоровчий та лікувальний ефект, чого не можна сказати про очищення води, що призводить її до повної демінералізації.

Результати досліджень очищених вод вказують на те, що такі води не відповідають показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу. Особливо це стосується глибокого очищення води на мембранних зворотньо-осмотичних фільтрах. Ці фільтри здатні пропускати лише молекули води, а всі розчинені мінеральні солі залишаються поза фільтром.

Таку воду потрібно штучно збагачувати за допомогою речовин-мінералізаторів, але при цьому досягається далеко не повноцінний ефект. Тому дуже важливо, щоб проектування систем очищення питної води узгоджувалося з вимогами сучасної гігієнічної науки. Інакше споживачі демінералізованої питної води ризикують не уникнути визнаних негативних наслідків від регулярного її вживання, а це:
– агресивний вплив на стан слизової оболонки кишківника;
– порушення обміну речовин та водно-сольового балансу в організмі;
– недостатнє надходження кальцію, магнію та інших макро – й мікроелементів.

"Якщо мінералізація менше 50мг/дм³, вода навіть погано вгамовує спрагу. Постійне вживання демінералізованої води викликає специфічні симптоми: втомлюваність, слабкість, головний біль, а у подальшому, м’язові судоми та порушення серцевого ритму, - розповідають лікарі. - Мали місце народжуваності недоношених дітей та дітей з малою вагою.
Науковці не рекомендують вживати де мінералізовану (її ще називають мертвою)воду дітям, вагітним, людям похилого віку."

Оскільки вода має "пам’ять", то при надходженні в організм, очищена вода намагається відновити свою попередню структуру, забираючи з організму речовини, які були видалені в процесі очистки. А це шкідливо. Вода - джерело надходження нутрієнтів до організму. Недарма ж рекомендують пити якісну питну воду в її натуральному стані і не менше 1,5 літра на добу, вживаючи її поміж прийомами їжі.

Оптимізація хімічного складу питної води (її біогенізація) – ефективний та перспективний шлях до оздоровлення.
А щодо приготування чаю, кави, бульйонів, напоїв та інше – використання демінералізованої води є чудовим засобом збереження у готовій страві максимуму поживних речовин. Щоб не нашкодити потрібно знати яку воду вибрати.

Є, так званна, сира (жива) вода, яка не підлягала кип'ятінню. Частина дослідників відрізняє її корисність порівняно з кип'яченою, оскільки до її складу входять корисні організму солі. Також вона багата потрібними нам мікроелементами. Основний її плюс в тому, як по-особливому розташовані молекули, тобто, її природна структура, яка важлива для процесів регенерації клітин. Крім всіх позитивних якостей, сира вода також має недоліки. Це шкідливі мікроорганізми і різного роду бактерії, які в свою чергу здатні викликати хвороби. Потрібно звернути увагу, звідки береться вода. Є райони, непридатні умови екології яких негативно впливають на її якість і можуть зробити її токсичною.

Вода з криниці не настільки корисна, як ми звикли вважати. По-перше, її середовище – це порівнянно неглибокі шари грунту, які нерідко заражаються і забруднюються стічними відходами. По-друге, в такій воді забагато нітратів і перевищена норма кількості заліза. Щоб перевірити якість і придатність колодязної води, викликають санітарно-епідеміологічну службу.

Відфільтрована вода містить в собі набагато менше хлору і багато інших несприятливих сполук, що можуть бути у звичайній водопровідній воді. І хоча хлор може бути видалений, якщо прокипятити, фільтрація дає додаткову безпеку для здоров’я напоїв. Єдине що - фільтри треба вчасно міняти.

І, насамкінець, як радять медики, треба щодня вживати щонайменше два літри чистої води, щоб забезпечити організм правильним обміном речовин.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme