Температура, нудота і слабкість: Як не потрапити до стаціонару із харчовим отруєнням

Влітку харчові отруєння – дуже поширене явище, оскільки в спеку продукти псуються значно швидше

Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Температура, нудота і слабкість: Як не п…

Літо – це сприятлива пора не лише для відпочинку, але й для розвитку епідемічних ускладнень. Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. Чи не кожен стикався з таким неприємним явищем, як отруєння організму. Харчові отруєння – це хвороби, які виникають при вживанні їжі та напоїв, які містять токсичні речовини або патогенні мікроорганізми. 

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. 

Спеціально для Depo.Хмельницький лікарка-інфекціоністка Хмельницького лікувально-діагностичного центру Тетяна Баценок пояснила, чому саме влітку найчастіше виникають харчові отруєння. "Сезонність харчових інфекцій припадає на весняно-літній період зазвичай у зв’язку з підвищенням температури навколишнього середовища. Це сприяє розмноженню різноманітних хвороботворних бактерій. Також влітку люди зазвичай відпочивають на природі, де поганий доступ до проточної води. Також купання у відкритих водоймах може сприяти захворюванням на ті чи інші кишкові інфекції", – зазначає лікарка.

Харчові отруєння – це група захворювань, які вражають кишково-шлунковий тракт і мають такі симптоми як: нудота, блювота, діарея, підвищена температура тіла, загальна слабкість та інтоксикація. 

Ознаки харчового отруєння:

  • невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин;
  • швидкий розвиток хвороби;
  • масовість ураження – симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт.

харчове отруєння

За словами лікарки-інфекціоністки, збудниками харчових отруєнь переважно є бактерії – холера або сальмонельоз, умовно патогенні бактерії – стафілококи і протеї, або вірусні агенти – це ротавірус або ентеровірус.

До яких продуктів влітку варто ставитись з обрежністю

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Особливо придбані на стихійних ринках, де є недотримання температурних режимів і умов зберігання.  

Лікарка-інфекціоністка Хмельницького лікувально-діагностичного центру Тетяна Баценок

Лікарка-інфекціоністка Хмельницького лікувально-діагностичного центру Тетяна Баценок

"Зазвичай харчові отруєння починаються гостро і мають різкий перебіг. Найбільш небезпечні вони для маленьких дітей. У них швидко настає зневоднення, дегідратація і нерідко ці випадки закінчуються лікуванням в умовах стаціонару", – додає Баценок.

Перша домедична допомога при харчових отруєннях:

  • необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким розчином теплої води та харчової соди);
  • після цього слід прийняти активоване вугілля (сорбенти);
  • регідратаційна терапія – пити багато чистої кип'яченої води, адже під час отруєння відбувається зневоднення організму.

лікування харчових отруєнь

Як убезпечити себе від харчових отруєнь

Лікарка рекомендує дотримуватись правил гігієни – мити руки після відвідування громадських місць, після туалету, перед приготуванням їжі, не купувати продукти на стихійних ринках, перевіряти термін придатності продуктів. Обовязково термічно обробляти продукти, аби знешкодити патогени, які в них можуть міститись. Не вживати воду з незрозумілих джерел, криниць. Не купатись у водоймах, не призначених для купання.

Щоб запобігти біді та не отруїтись влітку, слід засвоїти кілька основних правил покупця:

  • при купівлі харчових продуктів звертати увагу на їхній зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, умови зберігання;
  • купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продукції; 
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • зберігати продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та до встановлених термінів придатності;
  • не готувати продукти про запас,  приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку;
  • зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – ошпарити окропом;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням треба завжди мити руки теплою водою з милом та обов'язково мити руки після відвідування туалету.

Головні причини гострих кишкових інфекцій – елементарне недотримання правил особистої гігієни, недотримання технології приготування страв, недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання.

Продукти, які найчастіше провокують харчове отруєння:

- ягоди, овочі та фрукти можуть становити загрозу для організму, якщо їх підсипали пестицидами (хімікати, які використовуються в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками);

- споживання зіпсованої або отруєної риби вам може вартувати навіть життя. Особливо це стосується процесу копчення, під час якого могли бути порушені технології;

- м'ясо може бути небезпечним, якщо не дотримались правил зберігання продукту, або неправильно термічно обробити;

- є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі – консервах;

- отруєння викликають як отруйні гриби, так і їстівні, які могли вирощуватись у несприятливому екологічному середовищі;

- при зберіганні молока та інших молочних продуктів без холодильника у них розмножується стафілокок. Зокрема, золотистий стафілокок викликає гнійні зараження – абсцес, пневмонію;

- протерміновані та недоброякісні продукти промислового виробництва не можна купувати з пошкодженою упаковкою. Це перша ознака того, що через цей продукт можна отримати харчове отруєння.

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme