Температура, нудота і слабкість: Як не потрапити до стаціонару із харчовим отруєнням
Влітку харчові отруєння – дуже поширене явище, оскільки в спеку продукти псуються значно швидше
- Хмельницький
-
3 липня 2021 16:00

Літо – це сприятлива пора не лише для відпочинку, але й для розвитку епідемічних ускладнень. Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. Чи не кожен стикався з таким неприємним явищем, як отруєння організму. Харчові отруєння – це хвороби, які виникають при вживанні їжі та напоїв, які містять токсичні речовини або патогенні мікроорганізми.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Спеціально для Depo.Хмельницький лікарка-інфекціоністка Хмельницького лікувально-діагностичного центру Тетяна Баценок пояснила, чому саме влітку найчастіше виникають харчові отруєння. "Сезонність харчових інфекцій припадає на весняно-літній період зазвичай у зв’язку з підвищенням температури навколишнього середовища. Це сприяє розмноженню різноманітних хвороботворних бактерій. Також влітку люди зазвичай відпочивають на природі, де поганий доступ до проточної води. Також купання у відкритих водоймах може сприяти захворюванням на ті чи інші кишкові інфекції", – зазначає лікарка.
Харчові отруєння – це група захворювань, які вражають кишково-шлунковий тракт і мають такі симптоми як: нудота, блювота, діарея, підвищена температура тіла, загальна слабкість та інтоксикація.
Ознаки харчового отруєння:
- невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин;
- швидкий розвиток хвороби;
- масовість ураження – симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт.
За словами лікарки-інфекціоністки, збудниками харчових отруєнь переважно є бактерії – холера або сальмонельоз, умовно патогенні бактерії – стафілококи і протеї, або вірусні агенти – це ротавірус або ентеровірус.
До яких продуктів влітку варто ставитись з обрежністю
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Особливо придбані на стихійних ринках, де є недотримання температурних режимів і умов зберігання.
Лікарка-інфекціоністка Хмельницького лікувально-діагностичного центру Тетяна Баценок
"Зазвичай харчові отруєння починаються гостро і мають різкий перебіг. Найбільш небезпечні вони для маленьких дітей. У них швидко настає зневоднення, дегідратація і нерідко ці випадки закінчуються лікуванням в умовах стаціонару", – додає Баценок.
Перша домедична допомога при харчових отруєннях:
- необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким розчином теплої води та харчової соди);
- після цього слід прийняти активоване вугілля (сорбенти);
- регідратаційна терапія – пити багато чистої кип'яченої води, адже під час отруєння відбувається зневоднення організму.
Як убезпечити себе від харчових отруєнь
Лікарка рекомендує дотримуватись правил гігієни – мити руки після відвідування громадських місць, після туалету, перед приготуванням їжі, не купувати продукти на стихійних ринках, перевіряти термін придатності продуктів. Обовязково термічно обробляти продукти, аби знешкодити патогени, які в них можуть міститись. Не вживати воду з незрозумілих джерел, криниць. Не купатись у водоймах, не призначених для купання.
Щоб запобігти біді та не отруїтись влітку, слід засвоїти кілька основних правил покупця:
- при купівлі харчових продуктів звертати увагу на їхній зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, умови зберігання;
- купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продукції;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
- зберігати продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та до встановлених термінів придатності;
- не готувати продукти про запас, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку;
- зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – ошпарити окропом;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням треба завжди мити руки теплою водою з милом та обов'язково мити руки після відвідування туалету.
Головні причини гострих кишкових інфекцій – елементарне недотримання правил особистої гігієни, недотримання технології приготування страв, недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання.
Продукти, які найчастіше провокують харчове отруєння:
- ягоди, овочі та фрукти можуть становити загрозу для організму, якщо їх підсипали пестицидами (хімікати, які використовуються в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками);
- споживання зіпсованої або отруєної риби вам може вартувати навіть життя. Особливо це стосується процесу копчення, під час якого могли бути порушені технології;
- м'ясо може бути небезпечним, якщо не дотримались правил зберігання продукту, або неправильно термічно обробити;
- є такі бактерії, які можуть розвиватися у безповітряному просторі – консервах;
- отруєння викликають як отруйні гриби, так і їстівні, які могли вирощуватись у несприятливому екологічному середовищі;
- при зберіганні молока та інших молочних продуктів без холодильника у них розмножується стафілокок. Зокрема, золотистий стафілокок викликає гнійні зараження – абсцес, пневмонію;
- протерміновані та недоброякісні продукти промислового виробництва не можна купувати з пошкодженою упаковкою. Це перша ознака того, що через цей продукт можна отримати харчове отруєння.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:10В ОВА уточнили наслідки атаки на Хмельниччину: Ворог цілив 3 дронами та 7 ракетами (ФОТО) ФОТО
- 19:17Житель Хмельниччини намагався продати через інтернет-аукціон унікальні артефакти VІІІ ст. до н.е.
- 12:30Психотропи у пігулках для схуднення: Правоохоронці перекрили канал постачання наркотиків з Молдови ФОТО
- 08:25На Хмельниччині працювала ППО: Є поранені та руйнування
- 12:23На Хмельниччині неповнолітній водій збив 4-річну дитину
- 19:495 реальних ситуацій, коли кредит може врятувати день Актуально
- 12:31На Хмельниччині чоловік пропонував патрульним на блокпосту 30 тис. грн, аби не їхати до ТЦК
- 12:08На Хмельниччині авто збило дитину на велосипеді ФОТО
- 10:29Друге самогубство за тиждень: На Буковині знайшли мертвого курсанта НАДПСУ
- 14:28На Хмельниччині горіло більше як 4 тисячі квадратних кілометрів екосистем (ФОТО) ФОТО
- 14:00 Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3 340 грн пенсії
- 23:30На Великдень в Україні посилять заходи безпеки
- 18:11Дезодоранти та антиперспіранти: як вибрати та правильно використовувати Актуально
- 14:25У Хмельницькому в академії ДПСУ знайшли тіло 20-річного курсанта
- 20:51Болгарія не продаватиме реактори для Хмельницької АЕС
- 10:49На Хмельниччині скоротять тривалість комендантської години у Великодню ніч
- 10:59Трагедія на Хмельниччині: 18-річний мотоцикліст на смерть збив 11-річного хлопчика
- 13:01Міжрегіональну схему переправлення чоловіків через державний кордон викрили на Хмельниччині ФОТО
- 09:40На Хмельниччині вночі ППО збила 4 дрони