Свято наближається: Що подати до Новорічного столу, аби здобути прихильність Водяного тигра

До Нового року залишається не так вже й багато часу, тож потрібно вже починати готуватися гідно провести 2021-й та гарно зустріти 2022-й

Тетяна Чорна
Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Свято наближається: Що подати до Новоріч…
Як зустріти 2022-й рік Водяного тигра

В Україні зараз триває Різдвяний піст, який у православних розпочався 28 листопада та завершиться на Святвечір. Католики і деякі протестанти дотримуються посту з 15 листопада по 24 грудня, а Різдво вони святкують 25 грудня. Різдвяний піст вважається не дуже суворим, оскільки в більшість днів дозволяється їсти рибу. Під час Різдвяного посту дозволені будь-які овочі та фрукти, каші, бобові, гриби. В пост не можна вживати м'ясо, яйця, сир, молочні продукти та вершкове масло. 

Втім, святкування Нового року не за горами, тож слід ретельно підготуватися та поміркувати, якими стравами задобрити символ 2022 року – Водяного тигра.

Depo.Хмельницький розпочинає серію публікацій про те, як правильно, гарно і смачно зустріти прийдешній рік Водяного тигра.

Останнім часом українці дедалі більше приділяють значення тому, як, де і в чому стрічати Новий рік, аби символ року був прихильним і поблажливим.

2022-й – рік Водяного чорного (блакитного) тигра, а це тварина з особливим характером та особливими якостями. Тигр – це мисливець-одинак, що не любить чужинців, але гарно ставиться до представників свого клану.  Відтак, Новий 2022 рік варто зустрічати у невеликому колі найрідніших. Краще зібратись вдома в колі родичів та друзів, а якщо все ж надумали йти в гості, то надайте перевагу святкуванню у невеликих компаніях.

Що приготувати до новорічного столу, аби підлеститися до Тигра

Як будь-який хижак, Тигр полюбляє смачно поїсти, але це ще не означає, що на новорічному столі має бути лише м'ясо. Символу 2022-го до дуже до смаку розмаїття – від риби до ягід та фруктів. Також Тигру до вподоби у їжі яскраві барви та апетитні аромати, тож під час приготування страв слід використовувати натуральні приправи, спеції та барвники. 

Не слід подавати до столу:

  • страви з дичини, адже хижак не любить ділитися своєю здобиччю;
  • в якості гарніру краще обрати картоплю й овочі, а не крупи і злакові;
  • страви корейської кухні (у цій країні вживають м'ясо тигра).

Закуски та канапки

Тигр відноситься до роду котячих, а вони часто-густо їдять траву, тож салати із овочами та зеленню прийдуться хижакові до смаку.

Прикрасою столу на Новий рік здатні стати вишукані закуски, а також ситні салати. Так, визнані класикою калорійні "Олів’є" та "Оселедець під шубою", але є рецепти менш жирні. Овочі – відмінні помічники для системи травлення, без них не обійтися. Взагалі, переоцінити роль закусочного меню важко. Нехай варіантів салатів без майонезного соусу буде максимально багато. Краще орієнтуватися на кількість і різноманітність нарізок, ніж на їхній обсяг. Заправляти салати найкраще лимонним соком або рослинною олією. 

Можна приготувати салати із міксом салатної зелені із різноманітним наповненням: куркою, сиром та ананасом, телятиною та овочами. Для канапок підійдуть варіанти з прошутто чи копченими ковбасами, сиром та оливками.

Варіанти салатів до новорічного столу

Салат новорічний "Тигреня" – його ще називають "Олів'є по-новому", адже інгредієнти у цих стравах ідентичні, відрізняється лише спосіб приготування. Для салату відварені моркву, картоплю та яйця слід не порізати, а натерти на тертці. Ковбасу або ж відварене м'ясо  – порізати мілким кубиком.

На дно неглибокої тарілки викласти натерту відварену картоплю і надати їй форму голови тигра. Цей шар треба злегка посолити і сюди ж додати перець. Шарами викласти всі інші інгредієнти, окрім моркви, перемастивши кожен майонезом (бажано домашнім). Останній шар – відварена морква. Її зверху змащувати майонезом не треба. За допомогою натертого яєчного білка, зелені та оливок прикрасити салат, як на фото, аби вийшло тигреня.

Легкий та поживний салат з куркою, буряком та горіхами.

Салат "Тигреня"

Для приготування знадобиться:

  • 3 середні буряки;
  • 400 г вареного курячого філе;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50-80 г волоських горіхів;
  • сіль за смаком;
  • кілька столових ложок майонезу.

Приготування:

Неочищений буряк загорнути у фольгу і запекти у духовці при 200 °C  упродовж 45-50 хвилин. Потім дати буряку охолонути, зняти шкірку і нарізати невеликими кубиками. Таким же чином порізати курку, подрібнити часник. Горіхи дрібно порубати і злегка обсмажити на сухій пательні. Готові горіхи, спеції та йогуртову заправку додати до підготовлених інгредієнтів і перемішати.

Варіанти святкових канапок

Велика перевага канапок в тому, що з ними можна експериментувати майже як завгодно: робити солоними чи солодкими, додавати різні начинки, створювати тонкі чи багатошарові. 

Новорічні канапки

Новорічні канапки

Новорічні канапки

Новорічні шпажки

Гарячі страви

Отут є де "розвернутися", адже хижак Тигр полюбляє м'ясо та різноманітні гарніри. Можна готувати курку, індичку, запікати свинину, телятину та рибу, а на гарнір подати печеню з картоплі чи овочі гриль.

Телятина в червоному вині

Така вишукана та водночас проста у приготування страва може стати справжньою окрасою новорчіного столу. 

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг м’яса;
  • 100 грамів червоного сухого вина;
  • 1 ст. л коньяку;
  • 50 грамів рослинного масла;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. базиліку, чорний мелений перець.

Приготування:

М’ясо натерти сіллю і перцем. Приготувати маринад: подрібнити часник, базилік і змішати їх з іншими продуктами, залити м’ясо і залишити на добу в холодильнику. Потім вийняти філе з маринаду, зробити на ньому невеликі поздовжні розрізи, помістити в духовку на решітку. Смажити 7-15 хвилин (в залежності від форми філе). Подавати із листковою зеленню та свіжими овочами, або ж овочами на грилі.

Качка з яблуками

Качка за цим рецептом виходить ніжною та соковитою.

Телятина в червоному вині

Щоб запекти качку цілою з фруктами, слід підготувати:

  • 2-2,5 кг цілої тушки качки;
  • 4-5 яблук твердих сортів;
  • 2-3 апельсина;
  • 3-4 інжиру;
  • 1-2 лимона;
  • 1 паличка кориці;
  • сіль, чорний мелений перець і розмарин — за смаком.

Приготування:

Качку ретельно вимити як зовні, так і всередині, витерти насухо і натерти сумішшю з солі і перцю. 

Лимон і апельсин нарізати на четвертинки, разом з паличкою кориці і гілочками розмарину покласти всередину качки. Зафіксувати шкірку в місці розрізу зубочисткою, а крила і ноги зв’язати, щоб вона не розвалилася в процесі запікання.

Духовку розігріти до 240 градусів, покласти качку спиною вгору і готувати 20 хвилин. Потім перевернути, температуру зменшити до 170 градусів і готувати 1,5 години, періодично поливаючи жиром, що виділився. Після чого на деко поряд з качкою викласти нарізані фрукти і відправити в духовку ще на 40 хвилин. Гарячу качку потрібно накрити фольгою і дати їй трохи відпочити, приблизно 20 хвилин. Після цього можна подавати до столу цілою або розрізавши на порційні шматочки.

Можна також готувати качку в духовці, помістивши тушку в рукав для запікання, а за півгодини до завершення приготування розрізати рукав і дати качці підрум'янитися, обклавши її фруктами.

Десерти і напої

Що ж до десертів, можна дати волю фантазії. Адже Тигр полубляє солоденьке. Можна сміливо готувати торти та тістечка, муси та фрукти у шоколаді — усе буде доречним.

А от із обраними напоями слід бути обережними, особливо з газованими водами та шампанським.

Символічним напоєм прийнято вважати шампанське, під шипіння якого зустрічають Новий рік. Цього року слід задуматися, чи відкривати шампанське – адже при відкриванні напій видає той звук, котрий у хижаків вважається загрозливим. Тож не варто дратувати Тигра, та додати ще натуральні соки, ягідні морси і домашні компоти.

А головне – зустріти прийдешній Новий рік Водяного тигра у гарному настрої.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme