П'янке і терпке літо: Дивовижне малинове вино із неймовірним післясмаком
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
- Хмельницький
-
12 липня 2020 10:00

Цього разу Depo.Хмельницький розповідає, як зробити малинове вино в домашніх умовах. Ця надзвичайно ароматна й смачна ягода допоможе надовго зберегти смак літа й подарувати насолоду. Тим більше, що і користі в такому напої є, і зробити малинове вино зовсім не складно.
Цілющі властивості малини
Малина має фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, вітаміни групи А, В1, В2, С, РР, Е, ефірні олії, пектини, клітковину, дубильні і фарбувальні речовини, каротин, солі міді, заліза, калію, фолієву кислоту, катехіни, антоціани, флавоноїди.
Ще одна особливість й унікальність – за вмістом заліза малина поступається тільки вишні і агрусу. А склянка малини містить у собі добову потребу людини у вітаміну С.
Чималий вміст саліцилової кислоти у ягодах сприяє тривалому зберіганню лікувальних властивостей, тому перероблена малина практично так само корисна, як і свіжа.
Бета-ситостерин і антоціани мають протисклеротичні властивості. Малина містить багато грубих харчових волокон, що є сприятливим для травлення.
Ну, а те, що малину використовують при простудних хворобах і гематологічних проблемах, певне, знає кожен. До того її вживання має заспокійливий ефект, адже у малині є багато міді.
Рецепт приготування малинового вина
Аби вино вийшло смачним, солодким, ароматним потрібно вибирати непошкоджені стиглі ягоди. Найкраще брати лісові - їхній запах найтривкіший та й смак особливий. А ще – не варто шкодувати цукру, тоді малинове вино, виготовлене в домашніх умовах, матиме особливо теплі й затишні спогади про затишне літо.
Інгредієнти тут найпростіші – беремо літр ягоди, трохи менше (за власним смаком) цукру та чуть більше літра води.
Ягоди миємо та перебираємо. Потому перетираємо їх до стану пюре і перекладаємо в чисту суху банку. Наливаємо туди 700 мл води і сипемо 300 г цукру, ретельно перемішуємо. Ємність повинна бути заповнена не більше ніж на 70%.
Традиційно в приготуванні домашніх вин знадобляться й медичні рукавички. Треба проколоти голкою один з пальців рукавички і одягнути її на банку з малиною. Наступний крок – залишаємо ємність в тепле місце на 10 днів. Щоб процес бродіння проходив рівномірно, можна щодня знімати рукавичку і помішувати суміш чистою дерев'яною паличкою.
Потому все проціджуємо і м'якоть викидаємо. В окремій ємності змішуємо 100 г цукру і 300 мл води. Отриманий сироп заливаємо в малиновий сік і повторюємо маніпуляцію з рукавичкою. Через три дні відливаємо з банки трохи соку і додаємо ще 100 г цукру.
Наступний етап – найтриваліший. Вино з малини бродитиме від 25 до 60 днів. У цей період чіпати його не треба. Як бродіння закінчиться, на дні банки з'явиться осад, напій посвітлішає, а рукавичка почне здуватися. Приготування домашнього вина з малини скінчилося.
Фінішним процесом є розливання у пляшки, в яких малинове вино буде зберігатися. Їх просто треба міцно закоркувати - і все.
Тонкощі й секрети приготування малинового вина
Малина має неповторний аромат і присмак, від цього напій і стає унікальним. Такий продукт точно пройде всі перевірки на якість. Тепер малина є різних кольорів – обирайте свій улюблений, від практично білого до бордового, – дивуючи гостей відтінками напою.
Сезон малини довготривалий, тож можна спробувати й різні сорти. Довше року домашнє вино зберігати небажано, інакше його смакові якості почнуть якщо не погіршуватися, то змінюватимуться точно.
Якщо любите експерементувати – можна додати й в сироп чи то лаqму, чи м'яти, чи навіть імбиря.
Готуючи вино, треба дотримуватися чистоти посуду, пристосувань i рук. Не використовуйте гнилих i зiпсованих ягiд, готуйте вино в темному прохолодному примiщеннi. Уникайте довгого контакту м’якотi чи вина з повiтрям пiд час приготування. Якщо не закрити доступ повітря до соку, то матимемо не вино, а оцет. Зберiгати ж пляшки з малиновим вином бажано у горизонтальному положенні.
Принагідно й згадаємо хмільний напій із ще однієї неперевершеної літньої ягоди - рецепт п'янкого вина з червоної смородини . Вино з червоних чи, якщо хочете - білих, порічок дуже смачний, напівсолодкий, має приємний рубіновий чи бурштиновий колір.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:23Синоптики прогнозують на 17 вересня негоду: Де очікувати злив
- 17:55 Кравченко: 57 прокурорів зі статусом інвалідності були звільненні після перевірок
- 12:39Двоє чоловіків жорстоко зґвалтували неповнолітню на Хмельниччині ФОТО
- 21:22На Хмельниччині впала вітровимірювальна вишка, один працівник загинув, інший травмувався
- 20:23Крупа на волі: За ексголову Хмельницької МСЕК, що оскандалилася на незаконному збагаченні, врешті-решт внесли заставу
- 08:27В ніч на 10 вересня Хмельниччину атакували ракети. Завдано руйнувань, поранено трьох людей
- 08:35Вналідок вибуху гранати в Хмельницькому чоловіку відірвало руку. Є ще поранений
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 13:52Фатальна цигарка: На Хмельниччині в пожежі загинув власник квартири (ВІДЕО) Відео
- 10:33Сьогодні вночі Хмельниччина зазнала чергової атаки з неба
- 12:28 З початку вересня рф атакувала Україну більш як 1 300 дронами, майже 900 КАБами і пів сотнею ракет різних типів
- 10:21На Хмельниччині згоріли двоє людей у власній домівці
- 16:05 Майже рік просиділа під вартою: Скандальній ексголові Хмельницької МСЕК Крупі дозволили вийти під заставу
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 19:59Наслідки атаки: Під завалами у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка
- 08:05Хмельниччина зазнала масованої атаки ракет та дронів вночі 3 вересня ФОТО
- 20:37Молодик з Хмельниччини намагався вивезти за кордон бурштину на пів мільйона гривень (ФОТО) ФОТО
- 11:44У Хмельницькому озброєний чоловік напав на військового
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні