П'янке і терпке літо: Дивовижне малинове вино із неймовірним післясмаком
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
- Хмельницький
-
12 липня 2020 10:00
Цього разу Depo.Хмельницький розповідає, як зробити малинове вино в домашніх умовах. Ця надзвичайно ароматна й смачна ягода допоможе надовго зберегти смак літа й подарувати насолоду. Тим більше, що і користі в такому напої є, і зробити малинове вино зовсім не складно.
Цілющі властивості малини
Малина має фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, вітаміни групи А, В1, В2, С, РР, Е, ефірні олії, пектини, клітковину, дубильні і фарбувальні речовини, каротин, солі міді, заліза, калію, фолієву кислоту, катехіни, антоціани, флавоноїди.
Ще одна особливість й унікальність – за вмістом заліза малина поступається тільки вишні і агрусу. А склянка малини містить у собі добову потребу людини у вітаміну С.
Чималий вміст саліцилової кислоти у ягодах сприяє тривалому зберіганню лікувальних властивостей, тому перероблена малина практично так само корисна, як і свіжа.
Бета-ситостерин і антоціани мають протисклеротичні властивості. Малина містить багато грубих харчових волокон, що є сприятливим для травлення.
Ну, а те, що малину використовують при простудних хворобах і гематологічних проблемах, певне, знає кожен. До того її вживання має заспокійливий ефект, адже у малині є багато міді.
Рецепт приготування малинового вина
Аби вино вийшло смачним, солодким, ароматним потрібно вибирати непошкоджені стиглі ягоди. Найкраще брати лісові - їхній запах найтривкіший та й смак особливий. А ще – не варто шкодувати цукру, тоді малинове вино, виготовлене в домашніх умовах, матиме особливо теплі й затишні спогади про затишне літо.
Інгредієнти тут найпростіші – беремо літр ягоди, трохи менше (за власним смаком) цукру та чуть більше літра води.
Ягоди миємо та перебираємо. Потому перетираємо їх до стану пюре і перекладаємо в чисту суху банку. Наливаємо туди 700 мл води і сипемо 300 г цукру, ретельно перемішуємо. Ємність повинна бути заповнена не більше ніж на 70%.
Традиційно в приготуванні домашніх вин знадобляться й медичні рукавички. Треба проколоти голкою один з пальців рукавички і одягнути її на банку з малиною. Наступний крок – залишаємо ємність в тепле місце на 10 днів. Щоб процес бродіння проходив рівномірно, можна щодня знімати рукавичку і помішувати суміш чистою дерев'яною паличкою.
Потому все проціджуємо і м'якоть викидаємо. В окремій ємності змішуємо 100 г цукру і 300 мл води. Отриманий сироп заливаємо в малиновий сік і повторюємо маніпуляцію з рукавичкою. Через три дні відливаємо з банки трохи соку і додаємо ще 100 г цукру.
Наступний етап – найтриваліший. Вино з малини бродитиме від 25 до 60 днів. У цей період чіпати його не треба. Як бродіння закінчиться, на дні банки з'явиться осад, напій посвітлішає, а рукавичка почне здуватися. Приготування домашнього вина з малини скінчилося.
Фінішним процесом є розливання у пляшки, в яких малинове вино буде зберігатися. Їх просто треба міцно закоркувати - і все.
Тонкощі й секрети приготування малинового вина
Малина має неповторний аромат і присмак, від цього напій і стає унікальним. Такий продукт точно пройде всі перевірки на якість. Тепер малина є різних кольорів – обирайте свій улюблений, від практично білого до бордового, – дивуючи гостей відтінками напою.
Сезон малини довготривалий, тож можна спробувати й різні сорти. Довше року домашнє вино зберігати небажано, інакше його смакові якості почнуть якщо не погіршуватися, то змінюватимуться точно.
Якщо любите експерементувати – можна додати й в сироп чи то лаqму, чи м'яти, чи навіть імбиря.
Готуючи вино, треба дотримуватися чистоти посуду, пристосувань i рук. Не використовуйте гнилих i зiпсованих ягiд, готуйте вино в темному прохолодному примiщеннi. Уникайте довгого контакту м’якотi чи вина з повiтрям пiд час приготування. Якщо не закрити доступ повітря до соку, то матимемо не вино, а оцет. Зберiгати ж пляшки з малиновим вином бажано у горизонтальному положенні.
Принагідно й згадаємо хмільний напій із ще однієї неперевершеної літньої ягоди - рецепт п'янкого вина з червоної смородини . Вино з червоних чи, якщо хочете - білих, порічок дуже смачний, напівсолодкий, має приємний рубіновий чи бурштиновий колір.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:31"Московський" піп на Хмельниччині під час літургій агітував за Путіна
- 12:44Енергетичний напій та його склад PROMO
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 15:45На Хмельниччині задекларувалося 30 мільйонерів
- 11:11Вимагала хабар за діагноз: На Хмельниччині голові позаштатної ВЛК оголосили підозру
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 10:33На Хмельниччині вночі збили два БпЛА
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 21:17Вимагання та грабежі: На Хмельниччині затримали організатора банди (ФОТО) ФОТО
- 17:09 Суд залишив колишнього президента "Мотор Січі" Богуслаєва та його спільника за ґратами
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 08:50Під час повітряної тривоги на Хмельниччині працювала ППО
- 11:50Зіткнення двох байків: У ДТП на Хмельниччині загинула 16-річна дівчина
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 15:40 На Хмельницькій АЕС стартувало будівництво нових енергоблоків за американською технологією
- 12:45Скандал з "побиттям" активістки в ТЦК на Хмельниччині: Що відомо
- 09:55В ОВА повідомили про пошкодження приватних будинків внаслідок збиття безпілотників на Хмельниччині