Пекуча, ароматна, міцна й корисна: Готуємо настоянку перцівку
Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій. Depo.Хмельницький продовжує публікувати серію матеріалів про міцні настоянки
Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил.
Dеpo.Хмельницький пропонує ознайомитися із настоянками, які легко приготувати в домашніх умовах та якими не соромно пригостити гостей. Ми уже писали про хріновуху, корисну калганівку, тепер черговий, не менш цікавий рецепт.
Цього разу пропонуємо рецепт приготування міцного й гострого аперетиву – перцівки.
Перцівка, або ж перцева настоянка – це міцний напій, що може бути як суто столовим, так і прийматися у якості лікувальної настоянки. Цей напій здавна славився своїми лікувальними властивостями, а також шанувався як ідеальне доповнення до щедрого столу.
Цілющі властивості перцівки
Найголовніша перевага такої настоянки – вживання її має протизастудний та антисептичний ефект. Перцівку домашнього приготування можна використовувати для лікування і профілактики застуд, для зовнішнього застосування і розтирань, для дезінфекції при харчових отруєннях і просто як відмінний спосіб підняти настрій.
Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка. Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.
Інгредієнти для приготування ідеальної перцівки
Аби напій вийшов якісним, потрібен хороший самогон міцністю не менше 40°. За правилами настоюють його на пекучому перці, але можна використовувати чилі, стручковий, гіркий або халапеньйо. Головне, почистити і видалити насіння – для напою досить гостроти, а насіння зробить його просто вогняним. Ще один важливий інгредієнт – мед.
Приготування перцівки
Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складних настоянок, що витримуються упродовж 2-3 тижнів.
Якщо потрібно швтдко "зігрітися" і немає часу чекати, аби перцівка настоялася, підійде рецепт приготування "експрес-перцівки".
Приготування "експрес-перцівки"
Цей варіант перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає. Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.
Інгредієнти:
- самогон або розведений водою спирт – 200 г;
- мед – 0,5-1 чайна ложка;
- паприка – 0,5 чайної ложки;
- мелений перець чилі – велика щіпка;
- мелений чорний і запашний перець – по маленькій щіпці.
Як приготувати
Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою. Ретельно профільтрувати і додати мед.
Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатної температури, і випити відразу після приготування.
Не варто нехтувати ще одним різновидом "швидкої" перцівки:
Перцівка за годину
Багатьом смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.
Інгредієнти:
- горілка, самогон або розбавлений спирт – 0,5 літра;
- гострий перець – один стручок;
- мед – дві чайних ложки;
- вода – 0,1 літра;
- при бажанні можна додати нарізану сушену паприку.
Рецепт приготування перцівки
- Підготувати перець (помити, очистити і зробити надрізи на м’якоті і шкірці).
- Кинути в киплячу воду паприку і перець, залишити на мінімальному вогні на 10 хвилин.
- У воду додати мед і розмішати, остудити, з’єднати в пляшці з горілкою і збовтати.
- Залишити в темному місці на годину або дві.
Класична перцівка
Ну, і зрештою, рецепт класичної настоянки.
Інгредієнти для приготування перцівки
- самогон міцністю 40 ° – 0,5 л;
- перець стручковий – 1 шт;
- чорний горошок – 3-4 шт;
- гвоздика – 2-3 шт .;
- мед або цукровий сироп – 2-3 ст.л.
Важливо: краще використовувати мед, він робить напій більш м’яким і пом’якшує подразнення слизової. Кількість інгредієнтів можна пропорційно зменшувати чи збільшувати, в залежності від обсягу самогону.
Приготування перцової настійки на самогоні
- Змішати всі сухі інгредієнти, залити самогоном, збовтати.
- Через 4-6 годин додати мед, знову активно збовтати.
- Залишити в темному місці на тиждень, щодня збовтуючи судину.
- Вийняти перець, злити настоянку, процідити її через кілька шарів марлі 2-3 рази.
Покласти перець в чисту пляшку, залити настойкою і щільно закупорити. Через 2 дні можна вживати, але в ідеалі – дати настоянці настоятися до 10 днів.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький