П'янке і терпке літо: Вино з кульбаб - то не лише твір, а й смачнющий напій
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи
Літо у самому розпалі, тож потрібно провести цю пору відпусток та відпочинку так, аби було що пам'ятати весь наступний рік.
Українці люблять гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Depo.Хмельницький підібрав найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля.
У минулих публікаціях ми писали про рецепти ароматних хмільних напоїв із шовковиць, порічок та суниці, розповідали про вишняк та яблучний сидр. Наступним є чи не найекзотичніший напій - вино з кульбаби.
Для любителів літератури "Вино з кульбаб" – це автобіографічна повість Рея Бредбері, що вийшла в 1957 році. Деякі поціновувачів творчості письменника знають, що подібний напій можна приготувати в домашніх умовах. Вийде світло-жовте вино з легким квітковим ароматом і приємним м'яким смаком.
Винороби рівно, як і кулінари, здатні поєднувати непоєднуване, а в результаті отримувати смачні і корисні напої.
Квітки кульбаби збирають з кінця квітня до середини липня в теплу сонячну погоду, коли вони тільки розкрилися: рано вранці або в першій половині дня. Після трьох годин бутони поступово закриваються. Відразу після дощу кульбабки не встигають набрати нектару, через це у вина слабкий аромат. Підходять тільки квіти, що ростуть далеко від дороги та інших запилених місць.
Погода повинна бути ясною, щоб на квітках зберігся пилок. Він додає незвичайний присмак майбутньому напою. Вино з кульбаб поки не отримало загального визнання, але хто знає, як скоро про нього заговорять досвідчені гурмани. Свої цілющі властивості кульбаба переносить і в сам напій. Для приготування вина прийнято використовувати лише квітки рослини. Стебла і коріння містять соки, гіркі на смак, а в процесі виготовлення напою вони зберігаються і, як наслідок, псують його смакові якості.
Молоді рослини не годяться для вина. Перевірити це можна, відриваючи пелюстки від квітколожа. Якщо пелюстки легко відриваються, то квітка годиться для напою.
Традиційний рецепт
Традиційним вважається, тому що не містить додаткових смакових добавок. Ось що знадобиться для приготування класичного вина з кульбаб:
Цукор - 1 кг;
Квітки рослини - 90-100 шт;
Родзинки - 7-10 шт;
Лимонна кислота - 2 г.
Процес приготування:
Квітки треба залити 3,5-4 літрами окропу і дати настоятися добу. На наступний день їх виймають, віджимають і викидають;
Далі, в 0,5 літрах води слід розвести цукровий пісок і лимонну кислоту;
Одержаний розчин треба додати у вже наявний настій. Все добре перемішати;
Додати в рідину родзинки (немиті) і заховати ємність в тепле місце на два дні;
Перелити рідину в бутель і закрити горлечко гумовою рукавичкою. Замість одного з пальців рукавички, необхідно вставити трубку і опустити її кінець в ємність з водою. Так будуть виходити гази;
Бродити отримана суміш має впродовж місяця. Зрозуміти, що процес бродіння припинився, можна по рукавичці: якщо вона впала, то вже процес скінчився;
Вино треба злити через трубку таким чином, щоб осад залишився недоторканим.
Пити вино можна відразу, а можна місяців за два - коли воно встигне добре вистоятися в пляшці.
Кульбабове вино з лимоном
Наступний рецепт розрахований на отримання п'яти літрів напою.
Інгредієнти:
Цукор - 1,5 кг;
Вода (окріп) - 4 л;
Родзинки - 10 шт;
Квітки рослини - заповнена літрова банка;
Лимони - 2 шт.
Процес приготування:
Квітки кульбаби висипати в емальовану каструлю і залити окропом. Залишити настоюватися на добу;
Потому проварити його на повільному вогні;
Охолодити і профільтрувати суміш, додати сік і цедру лимона;
Розвести цукор в 0,5 л теплої води, додати в суміш;
Додати родзинки (немиті) і встановити гідрозатвор;
Після бродіння злити вино через трубку і настояти протягом місяця.
Розлите вино рекомендується витримати ще 3-5 місяців. На виході виходить слабоалкогольний напій з приємним смаком. Зберігається він до одного року. При подачі вино краще трохи охолодити.
Вино з кульбаб з м'ятою і медом
Особливий смак напою додає мед та м'ята.
Інгредієнти:
Квітки - 2 кг;
Вода - 3 л;
Винні дріжджі - 50 р.;
Цукор - 1 кг;
Мед - 1 кг;
М'ята - за смаком.
Процес приготування:
Промити квітки кульбаби, щоб не залишилося пилку;
Чисті квітки перемолоти за допомогою м'ясорубки;
Залити все 1 л теплої води;
Додати 500 гр. цукру;
Дати постояти кілька днів;
Додати ще 500 гр. цукру;
Мед розвести у воді і додати в розчин;
Додати подрібнену м'яту;
Зафіксувати гідрозатвор;
Рідина має перебродити протягом місяця;
Вино злити і ретельно процідити через марлю.
Розлитий по пляшках напій настояти близько 5 місяців.
Корисні поради
Початківці-винороби можуть припускатися деяких помилок. Відбувається це через незнання, а також з багатьох інших причин, але помилок з легкістю можна уникнути. Для цього достатньо прочитати кілька рекомендацій:
Лінь – не найкращий союзник. Не варто керуватися фразою "І так зійде!", коли справа заходить про відокремлення пелюсток від квітколожа. Робота довга, але без неї весь процес може стати абсолютно даремною справою. Тоді витраченого часу буде шкода набагато більше;
Переборщувати з очищенням інгредієнтів теж не варто. Не лякайтеся, що рецепт передбачає додавання саме немитих родзинок. На їхній поверхні містяться природні дріжджі, що запускають процес бродіння;
У процесі готування особливу увагу слід приділити посуду. Метал згубно впливає на смак майбутнього напою. Варто утриматися від застосування ножів, соковижималок та інших металевих пристосувань.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький