П'янке і терпке літо: Як потішити себе ароматним вином з порічок
Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої із літніх дарів природи, які можна зробити власноруч
Літо вже місяць як вступило у свої законні права, тож потрібно провести цю пору відпусток та відпочинку так, аби було що пам'ятати весь наступний рік.
Українці - нація, що любить гарно попоїсти та смачненько пригубити якогось п'янкого напою. Тож ми спробуємо підібрати найбільш цікаві рецепти приготування літніх напоїв з фруктів та ягід, що дарує українська родюча земля улітку.
Ми вже поділилися у минулих публікаціях рецептами ароматних хмільних напоїв із шовковиць та суниці.
Сьогодні ж пропонуємо рецепт п'янкого вина з червоних порічок.
Напій, приготований за цим рецептом, дуже смачний, напівсолодкий, має приємний рубіновий колір. Процес його дозрівання досить довгий, тож скуштувати його можна буде ближче до осені, але воно того варто.
Спочатку потрібно приготувати закваску. Для цього знадобиться одна склянка немитої малини, 0,5 склянки немитої шипшини та 0,5 склянки цукру. Ягоди мити не треба, щоб дріжджоподібні грибки забезпечили процес бродіння.
Усе це треба залити водою і залишити на три дні, закривши 4-шаровою марлею і періодично помішуючи. Марля обереже від дрібних плодових мошок і забезпечить доступ кисню для бродіння.
Через три дні потрібно приготувати сусло.
Для цього 2 кг цукру треба розчинити в трьох літрах окропу води і залишити вистигати. У цей час 3 кг червоної смородини (мити її також не треба) дрібниться в комбайні або товчеться дерев'яним товкачиком. М'ясорубку використовувати не варто, оскільки неприємний смак металу може зіпсувати все вино. Далі подрібнену порічку треба вилити у пластикове відро і туди ж додати закваску і холодний цукровий сироп.
Відро необхідно обв'язати 4-шаровою марлею. Її зручно закріплювати гумовою смужкою. Щодня (4-5 разів на день) сусло потрібно помішувати, щоб на поверхні не утворилася цвіль.
Через вісім днів необхідно процідити сусло. Для цього потрібно взяти пластикове сито (ні в якому разі не металеве) і тришарову марлю. Ягідну мезгу відтискають через марлю (виходить ще близько літра сусла). Відфільтроване сусло потрібно вилити у восьмилітровий бутель, закрити кришкою, краї замастити пластиліном, щоб не було доступу повітря.
У центр кришки вколюється трубка від системи для переливання крові, один кінець якої опускається в банку з водою. Таким чином вийде гідрозатвор. Потрібен він для того, щоб на другу-третю добу, коли починається процес активного бродіння, бульбашки газу виходили трубкою у воду, але у саме вино повітря не потрапляло.
Періодично бутель з вином із червоної смородини треба струшувати, щоб не утворювалася цвіль.
Через 40 днів треба злити верхню частину вина і процідити його ще раз. Після чого розлити в пляшки, закрити та поставити в прохолодне місце. Через два місяці вино готове до споживання.
Нагадаємо, влітку можна і потрібно насолоджуватися різноманітними напоями із сезонних ягід. В нагоді будуть наші рецепти стосовно приготування вина з шовковиці та лікеру із суниці.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький