Незвично, вітамінно й дешево: Запасіться кавунами на всю зиму
Depo.Хмельницький пропонує незвичні, але смачні страви із недорогих продуктів
- Хмельницький
-
15 вересня 2019 18:00
У сезон мало хто відмовиться від хрусткого і соковитого кавуна. Він не лише відмінно втамовує спрагу, освіжає і наповнює організм енергією, але і дуже корисний для здоров'я.
Основна частина кавуна - це, природно, вода (близько 90% ). Крім неї знайдуться вітаміни, мінерали, органічні кислоти, клітковина та інші корисні компоненти. Кавун багатий на антиоксиданти, надає відчуття ситості, є корисним для вагітних (оскільки містить велику кількість вітаміну С), попереджає появу судом (бо містить велику кількість вітаміну В6 і калію), а американські науковці навіть довели, що кавуни корисні для серця.
Якщо здається, що кавуновий період влітку триває зовсім недовго, то можна самому його продовжити. Адже кавуни можна заквасити чи засолити на зиму. Це незвично, оригінально і надзвичайно смачно.
Є два види консервування кавунів: квашення і соління.
Квасять кавуни, заливаючи їх 2-3% розчином солі з обов'язковим наступним зберіганням при температурі не вище 5°С. Квашені кавуни мають приємний кисло-солодкий смак і зберігають аромат доданих прянощів.
Солять же кавуни заливанням їх 5% розсолом з додаванням або без додавання прянощів. На смак вони кисло-солонувато-солодкі. Для соління і квашення придатні кавуни лише спілі, свіжі, цілі, без будь-яких механічних пошкоджень.
Зелені або переспілі кавуни для соління непридатні. Краще солити кавуни невеликі - діаметром не більше 15 см і вагою до 1,5 кг.
Одним із способів заготівлі кавунів на зиму є наступний. Відібрані кавуни миють, обережно кладуть їх рядами в бочки чи діжки, заливають розсолом і поверх кавунів кладуть дерев'яний круг і гніт, щоб кавуни не спливали.
Через 1-2 дні бочки з кавунами переносять в холодний льох, де їх зберігають при температурі від 0 до 5°С. За 40-50 днів кавуни просоліють, і їх уже можна споживати.
Втім, є й інший спосіб заготівлі смакоти. На дно бочки насипають шар чистого піску завтовшки приблизно 2 см, на який щільно вкладають кавуни в один ряд. Зверху кавуни посипають дрібно потовченою сумішшю кориці і гвоздики і засипають піском, щоб він заповнив всі пусті проміжки і покрив кавуни шаром в 1-2 см.
Потім кладуть другий ряд кавунів, пересипають їх цими ж прянощами, а зверху піском, як і перший ряд. Таким чином укладають кавуни доверху, а потім заливають розсолом.
Розсіл в діжкку слід наливати повільно, поки він не вбереться піском і не покриє поверхню кавунів. Діжку з кавунами накривають дерев'яним кругом і зверху кладуть гніт.
Протягом 1-2 днів бочки з кавунами витримують у теплому місці, а потім їх переносять у холодний підвал, де зберігають при температурі не вище 5°С.
Кавуни також можна заквасити у власному соку.
Для цього на дно бочки накладають шар (8-10 см) подрібнених на невеличкі шматки стиглих кавунів. На цю масу кладуть ряд цілих митих кавунів.
Зверху цілі кавуни засипають подрібненими з таким розрахунком, щоб перший ряд кавунів і проміжки між ними були заповнені подрібненою масою.
При перекладанні кожного ряду кавунів подрібненою масою її одночасно пересипають дрібною сіллю з розрахунку 2-З% до ваги плодів, що укладаються в бочку. Зверху кладуть дерев'яний круг і невеликий гніт.
Бита маса, як правило, готується з потрісканих або розбитих стиглих, але цілком придатних до вживання кавунів. Після дводенного витримування в теплому місці бочки ставлять в холодний підвал.
Заквашені чи засолені - взимку такі кавуни стануть оригінальним доповненням будь-якого столу.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:21У Хмельницькому будівельник зірвався з висоти (ФОТО) ФОТО
- 19:51Історія рому: від піратів до екзотичних коктейлів PROMO
- 21:01У Хмельницькому горіла багатоповерхівка (ФОТО) ФОТО
- 20:50 "Укренерго" попередило про графіки відключень: Кого стосується
- 17:09Аварійні відключення світла можуть тривати до осені, - "Укренерго"
- 16:43У ДПСУ розповіли, що зміниться для чоловіків при перетині кордону після 18 травня
- 21:50 В Україні запровадили відключення світла (ОНОВЛЕНО)
- 10:57Чи потрібно йти до ТЦК заброньованим чоловікам: роз'яснення Міноборони
- 12:45В Хмельницькому внаслідок пожежі померла дитина
- 21:50На Хмельниччину призначили очільника СБУ
- 21:31Тариф на е/е для населення може зрости, адже на відновлення енергетики потрібні значні кошти, - Українські розподільні мережі Відео
- 22:15 Рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію ув’язнених, але підуть на фронт не всі
- 21:13На Хмельниччині повернули державі пам’ятку археології національного значення ІХ-ХІІІ ст
- 19:31Понад 300 мільйонів гривень військового збору сплатили жителі Хмельниччини з початку 2024 року
- 22:05 У ВР пообіцяли карати співробітників ТЦК та СП за порушення прав людини
- 20:36Для дронів в ЗСУ створять окремий рід військ
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 14:24У Хмельницькому змінили тривалість комендантської години
- 10:20Щонайменше 1,45 млрд грн Уряд передбачив для бізнесів Хмельниччини, – Юлія Свириденко