Для справжніх кавоманів: 10 несподіваних цікавинок про улюблений напій

Вже більше тисячі років 60% населення планети починає свій день з філіжанки кави

 

Для справжніх кавоманів: 10 несподіваних…

Щодня в світі споживається понад 2,25 млрд чашок і це зайвий раз підтверджує любов до неї. Цікаві факти про один з найпопулярніших напоїв нашого часу повідомляє Depo.Хмельницький за матеріалами "Тутка".

1. Міцної кави не буває

Виявляється, що такої характеристики, як "міцність кави" не існує. Міцність, по суті, взагалі неможливо оцінити об'єктивно. При різних дегустаціях смак кави оцінюють за безліччю різних параметрів.

2. Правильний час для кави

Щоб підбадьоритися чашкою кави потрібно обрати правильний час. Вибрати його можна за рівнем кортизолу в організмі. У більшості людей високий рівень між 8 та 9 ранку, наступний стрибок - в 12-13 годині і останній - у 17:30-18:30. Вибрати час краще всього після того, як природний рівень бадьорості знижується. Після останнього "стрибку" каву краще не пити, щоб спокійно заснути вночі.

3. Взаємодія з ліками

Міжнародні дослідники з німецькими вченими з'ясували, що поєднання анальгетиків з кофеїном значно посилює їх дію. Вони порівняли ефект комбінації парацетамолу і аспірину з кофеїном і простого поєднання парацетамолу і аспірину, а також якщо давали тільки парацетамол, тільки аспірин, кофеїн або плацебо.

4. Тривалість дії

Якщо випити чашку кави о 9:00 то до 13:00 у організмі ще залишиться близько 100 мг кави. Але якщо випити її після 15:00, то вона може працювати до самого вечора і цілком може перешкодити засинанню.

5. Мелена кава "живе" близько 15 хвилин

Після помолу каву варто заварити протягом 15 хвилин, так як саме стільки вона "живе". По закінченні цього часу вона втрачає неповторний запах, стає не такою смачною, більше того, після цього вже не можна розрізнити різні сорти кави за ароматом.

6. Отримання кави

Для отримання 1 кг кави потрібно зібрати плоди приблизно з 2 дерев. Кавове дерево росте близько 3 років, перш ніж починає давати врожай.

7. Клапан на пачці

Натиснувши на клапан, можна перевірити аромат кави і відрізнити свіжий продукт від вже непридатного, але це його не основна функція. Наявність клапана говорить про те, що каву упакували відразу після обсмажування і перемелення. Кілограм кави виділяє велику кількість вуглекислого газу після обсмажування, і якщо в пачці не буде клапана, то вона просто-напросто вибухне.

8. Кава впливає на результати при заняттях спортом

Кофеїн підвищує рівень адреналіну в організмі і звільняє жирні кислоти з жирової тканини, що призводить до кращих результатів у тих, хто вживає каву до тренування.

9. Каву спочатку їли

Оскільки кава з фруктів, зовсім не дивує те, що вживати її як напій стали далеко не відразу. Народи Африки раніше змішували жир тварин з подрібненими кавовими ягодами, щоб зробити подобу пасти, скочували її в кульку і їли, щоб насититися енергією.

10. Приготування кави

Багато хто думає, що чим сильніший аромат і темніший колір кави, тим більше в ній кофеїну. Але обсмажування зовсім не впливає на кількість кофеїну: і в сильній, і в слабкій рівень залишається практично однаковим. При обсмаженні із зерна випаровується волога і воно стає більше, утворюється кафеоль, який і відповідає за аромат кави.

Читайте також: Смачні та цікаві факти про шоколад.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme