Чи справді свіжа: Як вибирати живу рибу

Основні правила при виборі свіжої риби розповідають люди, котрі щодня на тому знаються, – рибінспектори

Чи справді свіжа: Як вибирати живу рибу…

Держрибінспектори Хмельниччини поділилися основними правилами при виборі свіжої риби, адже на її свіжості вони розбираються, певне, як ніхто інший.

Риба є важливим продуктом харчування тваринного походження. Рибні страви – джерело легкого й корисного білка, цінних вітамінів, мікроелементів, жирів. До того ж, вона є одним із способів попередження ракових захворювань.

Аби споживання приносило користь необхідно вміти вибирати свіжу рибу. Щоб не помилитися, треба знати всього декілька простих правил, які нагадують рибінспектори.

В першу чергу при виборі риби треба оглянути очі: якщо вони провалюються всередину або каламутні чи зовсім сухі — ця риба вже зіпсувалася. Очі у свіжої риби прозорі та опуклі. А якщо в них "стоїть вода", цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися.

Зябра повинні мати яскраво-рожевий або яскраво-червоний колір. Іншого ж кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом є ознаками неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою. Недобросовісні продавці часто видаляють рибі очі та зябра або відрізають голову: так ідентифікація неякісного продукту значно ускладнюється.

Луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – ця риба довго лежала без води, а значить – несвіжа. Шкіра не повинна мати пошкоджень, із природнів блиском і кольором, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати.

Ще радять натиснути легенько на рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м'якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони говорять проякусь хворобу, або неправильне транспортування. Хвіст не має бути сухим або погнутим – це теж говоритиме про те, що риба стара.

У свіжої риби майже немає запаху. Трохи сильніше він відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також не має відчуватися запах риб’ячого жиру. Свіжа річкова риба злегка пахне річкою, а морська – морем.

Плавці повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

Якщо обирати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів, то вибирати потрібно рухливу, а не мляву.

Купуючи рибу мокрого заморожування, лід, який її покриває, повинен нагадувати глазур, і щоб на ньому не було пошкоджень, які свідчать про повторне заморожування. Риба сухого і мокрого заморожування повинна бути тверда на дотик, без найменших ознак розм’якшення. Не варто брати рибу з білими плямами або ділянками, що поміняли колір: це вказує на обмороження або зіпсованість. Заморожена риба зберігається в холодильниках від 6 до 12 місяців.

При виборі риби розумно надавати перевагу вітчизняній, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена в наших річках і морях. Вона смачна і корисна. Тут більше шансів на свіжість.

А ще рибінспектори наголошують: під час покупки обов’язково треба запитати у продавців будь-який дозвільний документ на її реалізацію (чек, накладна, товарно-транспортна накладна тощо). Продавці якісного й свіжого товару не ховатимуться від покупців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"