Хмельницькі гриби: Щирі та підступні

Відрізнити отруйний гриб від їстівного деколи не можуть навіть фахівці

Тетяна Чорна
Журналіст регіональної редакції Depo.Хмельницький
Хмельницькі гриби: Щирі та підступні…

Теплі дні після дощів - гаряча пора для грибників та лікарів: кількість отруєнь зростає в рази.

З отруйних грибів, що зустрічаються на Хмельниччині, смертельно небезпечними є тільки бліда поганка та низка близьких до неї видів, як от зелена, весняна, смердюча поганки, які часто "маскуються" під зелену сироїжку або печерицю.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 1

Але їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах також можуть набувати токсичних властивостей. Тому збирати гриби можна тільки в чистих екологічних районах, на значній відстані від міст і селищ.

Фахівці нагадують, що гриби, навіть їстівні, дуже важко перетравлюються в кишківнику людини, тому не рекомендується вживати їх надмірно, особливо людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, людям похилого віку, вагітним і жінкам, що годують немовлят. Крім того, гриби протипоказані дітям до 8 років.

Потрібно також знати, що отруєння може викликати споживання і їстівних грибів, якщо вони зібрані переспілими, червивими або почали псуватися при зберіганні. І навіть якщо їх готували без врахування необхідних правил гігієни. При цьому, окрім отруєння грибними отрутами, можна отримати ще і важке отруєння токсином ботулізму.

З початку грибного сезону на ринках також є багато дикорослих грибів. Всі продавці запевнюють, що добре знаються на своєму товарі.

За словами лікаря з гігієни харчування Хмельницького міського відділу лабораторних досліджень Державної установи "Хмельницький обласний лабораторний центр" Валентини Щавінської, збирання грибів, звісно ж - заняття цікаве і захопливе. Але один невідомий гриб в кошику може позбавити здоров'я, а інколи і життя.

Лікарі радять, перш ніж йти до лісу, уважно вивчити зовнішній вигляд отруйних грибів.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 7

І вивчити симптоми отруєння. Серед яких нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

У разі виникнення, або підозри на отруєння необхідно негайно промити шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення стану, все ж слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи.

Намагаються медики й надати поради як новачкам, так і досвіченим грибникам.

Збирати гриби можна лише в тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості - зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів щодо природи знайденого гриба краще залишити його, щоб уникнути можливого нещасного випадку.

Той, хто вперше вжитті відправляється збирати гриби не повинен це робити самостійно, тому необхідно перші кроки зі збирання грибів робити з "освіченими" грибниками.

Велике значення в попередженні нещасних випадків, зв'язаних з грибами має правильна технологія їх приготування.

Гриби можна розділити на декілька груп. До першої відносяться їстівні, що не містять в собі отрути - це біли гриби, рижики, опеньки, маслюки, лисички, сироїжки, шампіньйони.

До другої групи - їстівні гриби - вовнянки, сморчки, строчки, які містять нестійку отруту і їх з профілактичною метою потрібно двічі кип'ятити по 10 хвилин. Відвар злити. При термічній обробці отрута переходить у відвар, який не можна використовувати в кулінарних цілях.

Для надійності таку ж термічну обробку повинні пройти і їстівні гриби.

Багато людей не знають, що отруїтися можна і їстівними грибами, якщо в їжу використовувати старі гриби в яких можуть бути продукти розпаду білку, що негативно впливають на організм людини.

Не можна довго зберігати зібрані гриби, їх потрібно використовувати в день збору. Бажано збирати гриби не в закритий посуд, в якій не потрапляє повітря, а в корзину в який вони довше зберігаються свіжими.

У людей з хронічними захворюваннями шлунка, кишечнику, жовчного міхура навіть їстівні гриби можуть викликати загострення захворювання. Таким людям слід пам'ятати, що гриби - це продукт який погано перетравлюється і краще їх не вживати в їжу.

До третьої групи належать найбільш небезпечні гриби - отруйні. Серед них: бліда поганка, несправжні опеньки, мухомор та деякі інші.

Бліда поганка своїм зовнішнім виглядом схожа на шампіньйон та окремі види сироїжок. Проте відрізняється від них бульбовидними потовщеннями на кінці ніжки, оточеним білою оболонкою. Під шляпкою - бліді пластинки, а у шампіньйона - рожеві або темні. При випадковому використанні в їжу блідої поганки через 12-18 годин у людини виникають сильні болі у животі починається пронос, а деколи і судоми. Хворий відчуває дедалі більшу кволість, голос стає глухим.

На другий-третій день виникає жовтяничне забарвлення очей та шкіри, видимих слизових оболонок. Бувають періоди коли здавалось би настає поліпшення проте воно змінюється погіршенням стану хворого що нерідко призводить до смерті.

Трапляються випадки, коли люди замість маремухів збирають та вживають мухомори. Перші ознаки захворювання з'являються через півгодини, а іноді півтори-дві години після їх споживання. При цьому спостерігаються болі у животі, пронос, сильна слинотеча. Ці симптоми супроводжуються маренням, галюцинаціями, судомами, звуженням зіниць, інтенсивним потовиділенням, запамороченням, сонливістю.

І не варто користуватися народними методами визначення отруйних грибів.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme