І душу відвести, і підлікуватися: Як в домашніх умовах приготувати калганівку
Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій. Depo.Хмельницький розпочинає публікувати серію матеріалів про міцні настоянки
Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил.
Dеpo.Хмельницький пропонує ознайомитися із настоянками, які легко приготувати в домашніх умовах та якими не соромно пригостити гостей. Ми уже писали про хріновуху, тепер новенький рецепт.
Сьогодні пропонуємо ознайомитися із рецептами приготування настоянці під назвю калганівка – яскравим прикладм напю, який дозволяє поєнати і корисне, й приємне. Адже, калганівку вживають як у якості алкогольного напою, так і в лікувальних цілях. І властивості такої настоянки дуже різноманітні.
Калганівка – це міцна настоянка на основі кореню калгану. Горілчана, самогонна і навіть спиртова настоянка на корені калгану є не тільки дуже приємним хоч і специфічним напоєм, але і ефективним засобом від багатьох захворювань. Відтак, в розумних межах калганівка може вважатися класичним прикладом поєднання приємного з корисним.
Особливістю настоянки є смак, колір та запах, якими корінь калгану облагороджує алкоголь. Попри те, що калганівку настоюють на корені, напій має неперевершений тонкий квітковий аромат, а колір вражає благородним бурштиново-червоним відтінком. Про смак годі й говорити – настоянка підходить до гарячих страв української кухні та годиться в якості дигестиву (напою, який подається після їжі або разом із десертом, аби очистити смакові рецептори, а також покращити травний процес).
Властивості кореню калгану
Калган (ботанічна назва — перстач прямостоячий) росте по всій Європі, проте в настоянках він прижився чомусь саме в Західній Україні. Тут рослину називають українським женьшенем і приписують настоянкам та відварам на основі калгану унікальні лікувальні властивості — від придбання феноменальної чоловічої сили до відновлення безнадійного шлунково-кишкового тракту.
Для лікувальних цілей калганівку приймають в мінімальних кількостях. Вона допоможе впоратися з такими захворюваннями, як:
- гастрит і виразкові хвороби шлунка;
- імпотенція і простатит;
- жовтяниця і цироз печінки;
- ГРЗ і грип;
- запалення слизової рота;
- пухлини підшлункової залози.
При регулярному прийомі напій здатний підвищити активність імунної системи і є відмінним протиглистовою засобом.
Як приготувати класичну калганівку
Є кілька різновидів настоянки з калгану, які, утім, базуються на двх основних компонентах: горілці та сомагоні.
Класична настоянка на самогоні
Це найпростіший рецепт калганівки. Для приготування знадобиться :
- 0,5 літра самогону
- 30 грамів подрібненого кореня
Як приготувати калганівку на самогоні:
У кавомолці потрібно подрібнити карінь калгану до порошкоподібного стану. Потім пересипати порошок у скляну ємність та залити алкоголем. Щільно закрити та добряче потрусити пляшу із сумішшю. Потім – забрати на три дні у темне місце із кімнатною температурою.
Потому настоянку можна споживати як міцний напій, а також у якості ліків. Класичний настій з перстачу приймають по 1 чайній ложці тричі на день не більше 30 днів. Через 10 днів курс можна відновити.
Настоянка з травами на калгані
Знадобиться:
- калган – 10 г;
- аніс – 2 г;
- звіробій – 5 г;
- корінь солодки – 5 г;
- шавлія – 2 г; кріп – 3 г;
- самогон (45%) – 1 л.
Приготування:
Усі перелічені рослинні компоненти слід подрібнити, залити самогоном та прибрати у темне місце на місяць. Перед вживанням настоянку треба процідити.
Пікантна настоянка з горілкою та імбирем на калгані
Для приготування цього варіанту калганівки знадобиться:
- м’ята – 50 г;
- імбир (свіжий) – 50 г;
- аніс – 50 г;
- калган – 50 г;
- шавлія – 5 г;
- горілка – 1 л.
Приготування калганівки:
Коріння очистити та дрібно порубати. Додати трави та залити суміш горілкою. Тримати у темному місці при кімнатній температурі 20-25 діб.
Як бачимо, калганівка у будьякій варіації надзвичайно проста у приготуванні. Тож радимо не полінуватися та приготувати цей осінній напій.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький