"Тернопільська брама" вже готує смаколики

Перший фестиваль локальної їжі та культури відбудеться 5-7 травня на Театральному майдані файного міста

"Тернопільська брама" вже готує смаколик…

Тернопільська зупа, ребра по-махабундськи, пайда зі смальцем, зеленню та ковбасою, ковбаса "Кабаносі", наливка і настоянка із терену, новий сорт пива, яке дозріває півроку, десерти та різні смаколики. Скуштувати усе це можна буде під час першого фестивалю локальної їжі та культури "Тернопільська брама", повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "За Збручем".

"В центрі головного майдану буде сцена, відкрита зі всіх сторін, де виступатимуть фіналісти Євробачення та X-фактору, - каже співорганізатор фестивалю, ресторатор Руслан Миронов. - Оформлення торгових точок рестораторів буде виконано в нині не існуючих або пошкоджених пам'ятках архітектури, це буде своєрідна галерея. Усього буде вісім точок і їх прикрашатимуть Ратуша, залізничний вокзал, пам'ятник Міцкевичу, італійський дворик, вид на вулицю 3 Мая - нинішню Сагайдачного та інші."

За його словами, така ініціатива працює над створенням позитивного іміджу міста, щоб Тернопіль був упізнаваний на просторах України. Організатори фесту шукають брендинг, власний продукт, який в Тернополі відсутній.

Планують на фестивалі презентувати новий продукт "Тернівка". А ще - пайду - це велика скибка хліба намащена смальцем із зеленню та ковбасою.

Будуть і ребра по-махабундськи. Махабунди - це тернопільські батяри, вони полюбляли збиратися разом, відвідувати кнайпи, де спілкувалися, їли та випивали. А ребра по-махабундськи - це соковита, пряна страва, яка готується в три етапи: довго маринується, потім вудиться і аж тоді запікається на дровах у фірмовому соусі.

Кожен із рестораторів запропонує гостям щось своє.

В другий день фестивалю, 6 травня, на Театральному майдані презентують ковбасу рекордної довжини - понад 400 метрів і вагою 200 кілограмів. Зафіксувати рекорд приїдуть представники Книги рекордів України.

"Для встановлення рекорду ми вибрали ковбасу "Кабаносі", - розповідає директор "Тернопільського м'ясокомбінату" Віктор Малюта. - Вона з групи мисливських, готується зі свинини та яловичини з білим і чорним перцем, коріандром, сіллю в баранячій череві. Вибрали її тому, що з часу відновлення роботи м'ясокомбінату ця ковбаса одна із найпопулярніших серед покупців."

На майдан привезуть напівфабрикат, а готуватимуть просто перед відвідувачами. Як буде готуватися така кількість ковбаси - тримають поки в секреті.

Нагадаємо, готовою ковбасою пригощатимуть гостей фестивалю.

Претендуватиме на рекорд і символ фестивалю - декоративна "Тернопільська брама". Це будуть дві великі колони, які за формою відтворюватимуть ті, які колись були біля Тернопільського замку. Але сконструюють їх зі скляних пляшок та оздоблять різним кухонним начинням.

В основі одна колона матиме ширину сторони 2,5 метри, а заввишки буде сім метрів. Для більшого ефекту колони планують підсвітити. Монтувати їх почнуть зазделегідь – у середу-четвер.

А гостей організатори фестивалю запрошують відвідати захід у п'ятницю, 5 травня, з 15.00, у суботу та неділю – з 14.00.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Тернопіль

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme