UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як не стати жертвою грибного сезону

Медики нагадують прості поради при збиранні та вживанні грибів

Як не стати жертвою грибного сезону…
Фото gribnik. com

Напередодні сезону тихого полювання "грибна проблема" стає актуальною, аситуація з отруєннями людей грибами залишається тривожною і сумна статистика минулих років нагадує про небезпеку.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отрута одного плодового тіла блідої поганки настільки небезпечна, що може привести до отруєння зі смертельними наслідками кількох людей. Досить з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння.

Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння. Нерідко їстівні гриби мають отруйних "двійників". Отруйним двійником лисички є лисичка несправжня. Знизу шапка у несправжньої лисички має більш яскраве забарвлення, ніж зверху. Справжня їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір.

На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів. Із двох тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. 

Аби уникнути випадків отруєнь грибами, медики радять дотримуватися основних профілактичних заходів при збиранні та приготуванні грибів:
– збирати в лісі ваврто тільки ті гриби, про які точно знаєте, що вони їстівні;
– відбраковувати треба в лісі зіпсовані, поточені хробаками, старі, трухляві, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби;
– не збирати навіть їстівні гриби у міських парках, поблизу автошляхів, промислових підприємств, сміттєзвалищ; гриби як губка всмоктують токсичні речовини, які містяться у викидних газах автомашин, смітті, повітрі;
– зібрані гриби промивати необхідно не менше трьох разів аби відмити весь бруд;
– суворо дотримуватися треба й термічної обробки, яка необхідна при приготуванні тої чи іншої страви з грибів; готові страви з грибів зберігати треба лише в холодильнику в емальованому чи керамічному посуді не більше доби;
– ніколи не можна застосовувати "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові: від дії амінокислот, які є й у їстівних і в отруйних грибах срібло може темніти, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту, який також міститься в усіх грибах;
– не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі та гриби, які не дають ніякої гарантії якості грибів.

Гриби особливо небезпечні для дітей. У дітей ще не сформована ферментна система, а гриби містять хітин, який важко перетравлюється. Маленький організм ще не може чинити опір отруті і дитина перед нею зовсім беззахисна. Тому, давати дикорослі гриби дітям – злочин з боку батьків.

У випадку, якщо ж не вдалося уникнути отруєння, то після перших клінічних проявів: нудота, блювота, болі в шлунку, пронос, запаморочення –треба негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Алкоголь вживати категорично протипоказано, адже він сприяє всмоктуванню в організм грибної отрути. До прибуття бригади, хворого не можна залишати без догляду.

Заборонити ходити в ліс – нереально. Але всі медики категорично радять відмовитися від збирання пластинчатих грибів. В усьому світі немає ефективних ліків від токсину блідої поганки. Єдина вакцина від грибної епідемії – здоровий глузд і переконання, що гриби – не хліб, отож без них можна прожити.

За матеріалами Держпродспоживслужби України та МОЗ

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook