Як уберегти свій шлунок навесні від "нітратного вибуху"

Медики розповіли про хитрощі порятунку від шкідливої дії ранньої городини

Depo.
15 квітня 2018 18:00
ФОТО: depo.ua
Як уберегти свій шлунок навесні від "нітратного вибуху"

Ранні овочі збирають у собі багато нітратів: концентрація цих хімічних сполук в овочах, вирощених в теплицях чи парниках, більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом, повідомляє Depo.Хмельницький.

З'їдаючи нітрати разом з продуктами, тим самим можна нанести серйозну шкоду здоров'ю. Адже ці токсини підвищують вміст метгемоглобіну в крові і викликають захворювання метгемоглобінемію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни.

Особливо чутливі до їх токсичної дії маленькі діти, люди похилого віку й ті, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту.

Але на прилавках магазинів вже почали з'являтись перші цьогорічні овочі. Лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Валентина Щавінська дала поради, як зробити продукти менш шкідливими.

Кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салат бажано вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%.

"Під час варіння, скажімо, моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста - до 70%, буряк - до 40%, - ділиться секрктами лікар. - В тих овочах, які не варяться - огірках, помідорах та редисці, теж можна зменшити кількість шкідливих речовин, просто зрізавши м'якуш біля "хвостиків". Цілком логічно випливає, що в динях та кавунах не можна їсти нестиглий м'якуш біля шкуринки."

Особливо небезпечними є незрілі овочі та фрукти. В них у 2-3 рази більше нітратів, ніж у достиглих плодах.

Радить Валентина Щавінська під час купівлі свіжих овочів та фруктів вимагати у продавця документ про вміст нітратів у продукції. Для визначення нітратів в овочах винайшли нітрат-тестер. З його допомогою можна дізнатися, чи є нітрати в овочах.

"Закріпити" ефект можна, випивши зеленого чаю - це натуральний нейтралізатор нітратів.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Приєднуйтеся до нашої групи у Facebook