Всі 12 страв Свят-Вечора мають глибокий сакральний сенс
І у кожної з них є "розшифровка
На Свят-Вечір в Україні готують 12 пісних страв, кожна з яких має окремий сенс, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на Вечірній Кам’янець.
Що ставимо на стіл, те й закликаємо до себе в родину.
Отже, власне страв і продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) - символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.
МАК, який додають до куті, - уособлює мучеництво Ісуса Христа.
МЕД - символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) - символізує смерть і воскресіння.
ГОРОХ, КВАСОЛЯ - символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду.
КАПУСНЯК - символ єдності навколо однієї основи - Христа-Бога.
БОРЩ - нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
ГОЛУБЦІ - символ голуба, який приносить мир.
РИБА - знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий".
ВАРЕНИКИ - достаток, ситність.
ГРИБИ - дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
ПАМПУШКИ - щастя, здоров'я, як і вареники - достаток.
УЗВАР - життя людини, дароване Богом.
ЧАСНИК - очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький