Різнобарвну всередині картоплю вивели українські вчені
Найпопулярніші плоди не лише "веселенькі", а й значно корисніші від своїх прародичів
Картопля з червоним, синім або фіолетовим м'якушем має у шість-сім разів більший антиоксидантний потенціал за традиційні бульби, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Плантатор".
Вітчизняні агрономи стверджують, що він навіть більший, ніж у моркви, цибулі та білого перцю.
Кольорова картопля поки що екзотична для України. Хоча вітчизняний Інститут картоплярства вже створив два сорти з кольоровим забарвленням серединки бульб: Солоха - із синім кольором та Хортиця – із червоним.
За даними дослідників, у цій картоплі міститься в чотири рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж у бульбах із білою або жовтою серединою.
А ще, такі плоди багаті на пігмент антоціан, зберігають колір навіть після теплової обробки: їх можна смажити, використовувати для приготування пюре та інших страв. Саме антоціани забезпечують інтенсивне фіолетове забарвлення баклажану, темному винограду, ожині та чорниці. Пігмент, як вважається, є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.
Страви з кольорової картоплі готують так саме, як і з картоплі з звичної.
У багатьох країнах натурально забарвлена картопля має високий попит у ресторанах, а також у городників – любителів екзотики.
У США картоплепереробні заводи вже виробляють продукти з кольорової картоплі: салати і кольорові чіпси. Найбільш популярні сорти: Congo, Blaue Hindelbank, All Blue, Red Pearl, Purple Peruvian, Alaska Sweetheart, Cranberry Red.
До того ж, деякі кольорові сорти можна їсти сирими.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький