UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

П'янке і терпке літо: Як приготувати квас із цикорію "зі смаком дитинства"

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та інші напої, які можна приготувати вдома власноруч з літніх дарів природи

П'янке і терпке літо: Як приготувати ква…

Надворі літо, а спеку хочеться втамувати якоюсь прохолодною смакотою. Пропонуємо спробувати приготувати квас із цикорію, що за смаком нагадує радянський квас із бочки, але не має хлібного присмаку та стійкої піни. Такий квас прекрасно освіжає, а приготувати його можна дуже легко і швидко у домашніх умовах. На всі маніпуляції піде не більше як півтори години, а в результаті вийде прекрасний тонізуючий літній напій.

Квас на столі

Цілющі властивості цикорію

Окрім яскраво вираженого насиченого смаку, цикорій має цілу купу цілющих властивостей, серед яких:

  • нормалізацію сердечної діяльності;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • зміцнення імунітету;
  • виведення жовчі;
  • зменшення запального процесу слизової шлунка та кишечника;
  • поліпшення кровообігу та обмінних процесів у печінці;
  • заспокоєння нервової системи, зміцнення сну, поліпшення настрою.

Завдяки переліченим властивостям, цикорій допомагає у випадках:

  •  атеросклерозу;
  •  тахікардії;
  •  каменів у жовчному міхурі;
  •  дисбактеріозу;
  •  виразки шлунка;
  •  закрепу;
  •  циститу;
  •  анемії.

Корінь цикорію є дуже цінним і в якості дієтичної добавки, адже має у складі природні антиоксиданти. Серед таких — інулін, інтибін, пектин. Антиоксиданти незамінні у процесі схуднення. Вони зміцнюють імунітет, виводять з організму токсини, поліпшують обмін речовин.

Інгредієнти для приготування смачнющого квасу із цикорію

Квас на основі цикорію досить легкий та простий у приготуванні, не потребує якихось особливих вмінь та навичок.

На 5л  квасу знадобиться:

  • 4,5 л води
  • 2 столові ложки порошку цикорію
  • 2 склянки цукру (приблизно 450 г)
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти (з гіркою)
  • 2 чайних ложки сухих дріжджів.

Інгредієнти для приготування смачнющого квасу із цикорію

Приготування квасу із цикорію

Перш за все, воду потрібно довести до кипіння в каструлі ємністю мінімум 6 літрів. Додати цукор і перемішувати до повного його розчинення. Проварити сироп упродовж 3-5 хвилин, знімаючи піну. Після того, як піна припинить утворюватися, вимкнути вогонь. Варіння знищить всі патогенні мікроорганізми в цукрі.

Додається цукор до квасу

Далі слід додати цикорій та ретельно все перемішати. Охолодити сусло до температури нижче 35°C (можна до кімнатної). Додати лимонну кислоту і дріжджі. Важливо: температура повинна бути обов’язково нижче 35°C, інакше дріжджі просто "зваряться" і сусло не "заграє".

Ємність із квасом слід винести на 2 години в темне місце з кімнатною температурою, а для захисту від комах накрити марлею. Перемішувати сусло потрібно щопівгодини. Через дві години з'являться явні ознаки бродіння: піна на поверхні, шипіння і легкий кислуватий запах. Якщо ж залишити сусло бродити на 12-24 годин, то вийде алкoгoльний квас з цикорію міцністю 2-5%.

Ємність для квасу

Готовий квас слід перелити в чисті пластикові пляшки (без осаду), залишаючи по 5-6 см вільного простору. Перед закручуванням пляшки злегка здавити, щоб рідина виявилася біля самого горлечка. Це забезпечить відсутність доступу кисню. Підійдуть для зберігання квасу й скляні банки з капроновими кришками. Можна налити напій просто у графин, але тоді квас буде не таким газованим, а термін зберігання скоротитися максимум до двох діб.

Квас в бутилках

Пляшки із квасом на 3-6 годин поставити в темному місці з кімнатною температуроюі тримати там доти, доки пляшкине стануть твердими. Потім квас із цикорію охолодити і вживати із задоволенням.

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"