П'янке і терпке літо: Дивовижне малинове вино із неймовірним післясмаком

Depo.Хмельницький продовжує серію матеріалів про вина, наливки, лікери та й загалом напої, які можна зробити власноруч з літніх дарів природи

Валентина Моісеєнко

Цього разу Depo.Хмельницький розповідає, як зробити малинове вино в домашніх умовах. Ця надзвичайно ароматна й смачна ягода допоможе надовго зберегти смак літа й подарувати насолоду. Тим більше, що і користі в такому напої є, і зробити малинове вино зовсім не складно.

Цілющі властивості малини

Малина має фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, вітаміни групи А, В1, В2, С, РР, Е, ефірні олії, пектини, клітковину, дубильні і фарбувальні речовини, каротин, солі міді, заліза, калію, фолієву кислоту, катехіни, антоціани, флавоноїди.

Ще одна особливість й унікальність – за вмістом заліза малина поступається тільки вишні і агрусу. А склянка малини містить у собі добову потребу людини у вітаміну С.

Чималий вміст саліцилової кислоти у ягодах сприяє тривалому зберіганню лікувальних властивостей, тому перероблена малина практично так само корисна, як і свіжа.

Бета-ситостерин і антоціани мають протисклеротичні властивості. Малина містить багато грубих харчових волокон, що є сприятливим для травлення. 

Ну, а те, що малину використовують при простудних хворобах і гематологічних проблемах, певне, знає кожен. До того її вживання має заспокійливий ефект, адже у малині є багато міді.

Рецепт приготування малинового вина

Аби вино вийшло смачним, солодким, ароматним потрібно вибирати непошкоджені стиглі ягоди. Найкраще брати лісові - їхній запах найтривкіший та й смак особливий. А ще – не варто шкодувати цукру, тоді малинове вино, виготовлене в домашніх умовах, матиме особливо теплі й затишні спогади про затишне літо.

Інгредієнти тут найпростіші – беремо літр ягоди, трохи менше (за власним смаком) цукру та чуть більше літра води. 

Ягоди миємо та перебираємо. Потому перетираємо їх до стану пюре і перекладаємо в чисту суху банку. Наливаємо туди 700 мл води і сипемо 300 г цукру, ретельно перемішуємо. Ємність повинна бути заповнена не більше ніж на 70%.

Традиційно в приготуванні домашніх вин знадобляться й  медичні рукавички. Треба проколоти голкою один з пальців рукавички і одягнути її на банку з малиною. Наступний крок – залишаємо ємність в тепле місце на 10 днів. Щоб процес бродіння проходив рівномірно, можна щодня знімати рукавичку і помішувати суміш чистою дерев'яною паличкою.

Потому все проціджуємо і м'якоть викидаємо. В окремій ємності змішуємо 100 г цукру і 300 мл води. Отриманий сироп заливаємо в малиновий сік і повторюємо маніпуляцію з рукавичкою. Через три дні відливаємо з банки трохи соку і додаємо ще 100 г цукру.

Наступний етап – найтриваліший. Вино з малини бродитиме від 25 до 60 днів. У цей період чіпати його не треба. Як бродіння закінчиться, на дні банки з'явиться осад, напій посвітлішає, а рукавичка почне здуватися. Приготування домашнього вина з малини скінчилося.

Фінішним процесом є розливання у пляшки, в яких малинове вино буде зберігатися. Їх просто треба міцно закоркувати - і все.

Тонкощі й секрети приготування малинового вина

Малина має неповторний аромат і присмак, від цього напій і стає унікальним. Такий продукт точно пройде всі перевірки на якість. Тепер малина є різних кольорів – обирайте свій улюблений, від практично білого до бордового, – дивуючи гостей відтінками напою.

Сезон малини довготривалий, тож можна спробувати й різні сорти. Довше року домашнє вино зберігати небажано, інакше його смакові якості почнуть якщо не погіршуватися, то змінюватимуться точно.

Якщо любите експерементувати – можна додати й в сироп чи то лаqму, чи м'яти, чи навіть імбиря. 

Готуючи вино, треба дотримуватися чистоти посуду, пристосувань i рук. Не використовуйте гнилих i зiпсованих ягiд, готуйте вино в темному прохолодному примiщеннi. Уникайте довгого контакту м’якотi чи вина з повiтрям пiд час приготування. Якщо не закрити доступ повітря до соку, то матимемо не вино, а оцет. Зберiгати ж пляшки з малиновим вином бажано у горизонтальному положенні.

Принагідно й згадаємо хмільний напій із ще однієї неперевершеної літньої ягоди - рецепт п'янкого вина з червоної смородини . Вино з червоних чи, якщо хочете - білих, порічок дуже смачний, напівсолодкий, має приємний рубіновий чи бурштиновий колір. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький