Православні на Святвечір готують 12 страв
За прикметами на Святвечір українці визначали майбутній врожай
Шостого січня, у вечір перед Різдвом Христовим, за святковим столом збираються найрідніші люди, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на ресурс "Доброта". На столі мають бути приготовлені 12 пісних блюд.
Кутя та узвар з сушених фруктів – головні на різдвяному столі. Також, готують борщ, рибні й картопляні страви, вареники з різними начинками, пироги та паляницю.
Кутю після вечері потрібно залишити на столі, а запалена на святвечір свічка повинна потухнути самостійно.
А ще,за Різдвяним небом на Святвечір, визначали майбутній врожай:
- Небо всіяне зорями – до гарного врожаю;
- Відлига – до поганого;
- Заметіль – до гарного врожаю меду;
- Безхмарність – до врожаю грибів.
Про Різдво сповіщає перша зірка на небі, тоді й слід сідати за святковий стіл й розпочинати трапезу, перед якою обов’язково потрібно помолитися та подякувати Господу Богу. Розпочинати вечерю потрібно з куті, яку першим повинен спробувати господар оселі.
Що потрібно зробити у святий вечір.
- Попросіть пробачення в тих, кого образили колись та пробачте всім, хто зачепив Вас чимось;
- Вдягніть гарний, світлий та бажано новий одяг;
- В цей вечір потрібно пом’янути загиблих рідних та друзів.
Після вечері можна піти колядувати або приймати колядників вдома – це принесе удачу в новому році.
Нагадаємо, що з 4 січня у Хмельнцькому проходить різдвяний ярмарок сільськогосподарської продукції.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький