Готуємось до Великодня: Обираємо рецепт смачної паски
До світлого свята Воскресіння Христового залишилися лічені тижні, тож господиням варто замислитися над тим, яким же буде головний атрибут свята
- Хмельницький
-
26 березня 2017 10:00

Великдень - мабуть, найсвітліше і найдовгоочікуваніше церковне свято. Причому, як для віруючих, так і для тих, хто дивиться на релігію, як на казку або опіум для народу.
До пасхи готуються заздалегідь, задовго до її настання. У віруючих для цієї мети є тривалий Піст, званий Великим. У людей нерелігійних - матеріальна сторона справи. Але і ті, й інші прагнуть задати торжеству найбільшої пишності і прикрасити його з усією розкішшю.
У справі підготовки до свята Великодня важливо все - від прикрашання будинку, до оформлення святкового стола. Втім, найважливіше - це правильно випечена смачна паска.
Depo.Хмельницький спробує допомогти в обранні найкращого і найвдалішого рецепту, представивши на розсуд господинь варіаціїї на тему приготування Великодньої паски.
"Паска мамина"
На 1 кг борошна вищого ґатунку: 10 жовтків (бажано домашніх яєць), 2 склянки молока, 80 г свіжих дріжджів, 150 г вершкового масла чи вершкового маргарину, 150 г дрібного цукру-піску або цукрової пудри, 100 г родзинок (краще темних) та 100 г кураги, 0,5 чайної ложки солі, цедра 1 лимона, 1 пачка ванільного цукру чи ванілін на кінчику ножа.
Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте чайну ложку цукру, розмішайте, посипте зверху невеликою кількістю борошна і залишіть на деякий час. Розчин повинен підрости принаймні втричі. Просійте борошно. У заглибину влийте розчин, решту молока, розтерті з цукром жовтки, сіль, ванілін, цедру. Місити треба ретельно і не менше півгодини - від цього залежить якість паски. Під кінець додайте розтоплене масло чи маргарин, а також промиті у гарячій воді, підсушені й обсипані борошном родзинки. Після того, як тісто почне відставати від рук і виступатимуть пухирці, посуд з тістом прикрийте рушником і поставте в тепле місце, щоб підросло. Накладайте у змащені жиром невеликі форми на третину висоти, а коли тісто підросте до 3/4 форми, змастіть його жовтком і поставте у нагріту духовку. Випікайте паски при середній температурі не менше 40 хвилин. Ще гарячими посипте цукровою пудрою з ваніліном чи полийте помадкою, приготованою зі 150 г цукрової пудри, 2-3 столових ложок води чи яєчних білків з обов'язковим додаванням кількох крапель лимонного соку. Прикрасьте паски кольоровою посипкою.
"Паска заварна"
На 4 склянки борошна: 1 склянка молока, 50 г свіжих дріжджів, 10 жовтків курячих яєць, 200 г розтопленого маргарину чи вершкового масла, 1 склянка цукру, 1 столова ложка тертого мигдалю або кілька крапель мигдальної есенції (можна замінити 1 пакетиком ванільного цукру).
Чверть борошна заваріть склянкою гарячого молока і розітріть, щоб не було грудочок. Коли маса вистигне, додайте добре розтерті жовтки, розведені у невеликій кількості теплого молока дріжджі й поставте на деякий час у тепле місце. Після того, як опара підніметься, покладіть сіль, додайте решту борошна, добре вимішайте впродовж півгодини, влийте розтоплене масло й знову вимішуйте півгодини. Наприкінці додайте цукор (найкраще - пудру), розтертий мигдаль або есенцію і знову вимішуйте 30 хвилин. Наповніть форми до половини, відкладіть їх у тепле місце і, коли тісто підійде й майже заповнить форми по вінця, поставте в духовку на 1 годину.
"Паска чудова"
На 6 склянок просіяного борошна: 2 склянки молока, 100 г дріжджів, 2 цілих яйця, 10 жовтків, пачка вершкового масла або 200 г маргарину, 2 склянки цукру, ванільний цукор та лимонна цедра за смаком.
Розтерті жовтки змішайте з молоком, додайте борошно, добре збийте, додайте розведені в невеликій кількості теплого молока дріжджі, ще раз збийте, дайте підійти. Після цього додайте ціле яйце, розтоплене масло, цукор, сіль, ванілін, цедру, добре вимішайте і відкладіть, щоб тісто підійшло. Форми наповніть на третину. Коли тісто підніметься, поставте на 45 хвилин у добре нагріту духовку. Випікайте при середній температурі.
Далі буде.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:00Ваш головний союзник на шляху до впевненого керування авто Актуально
- 11:40В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 09:26На Хмельниччині щодня о 9:00 ранку зупинятимуть рух транспорту для вшанування Героїв, - ОВА
- 12:30На Рівненщині у ДТП загинув поліціянт
- 20:10В ОВА уточнили наслідки атаки на Хмельниччину: Ворог цілив 3 дронами та 7 ракетами (ФОТО) ФОТО
- 19:17Житель Хмельниччини намагався продати через інтернет-аукціон унікальні артефакти VІІІ ст. до н.е.
- 12:30Психотропи у пігулках для схуднення: Правоохоронці перекрили канал постачання наркотиків з Молдови ФОТО
- 08:25На Хмельниччині працювала ППО: Є поранені та руйнування
- 12:23На Хмельниччині неповнолітній водій збив 4-річну дитину
- 19:495 реальних ситуацій, коли кредит може врятувати день Актуально
- 12:31На Хмельниччині чоловік пропонував патрульним на блокпосту 30 тис. грн, аби не їхати до ТЦК
- 12:08На Хмельниччині авто збило дитину на велосипеді ФОТО
- 10:29Друге самогубство за тиждень: На Буковині знайшли мертвого курсанта НАДПСУ
- 14:28На Хмельниччині горіло більше як 4 тисячі квадратних кілометрів екосистем (ФОТО) ФОТО
- 14:00 Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3 340 грн пенсії
- 23:30На Великдень в Україні посилять заходи безпеки
- 18:11Дезодоранти та антиперспіранти: як вибрати та правильно використовувати Актуально
- 14:25У Хмельницькому в академії ДПСУ знайшли тіло 20-річного курсанта
- 20:51Болгарія не продаватиме реактори для Хмельницької АЕС