ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Для запобігання рибного браконьєрства створюються рибні біржі

Обсяг незаконного ринку складає 200 мільйонів
Depo.
3 березня 2016 09:28
ФОТО: depo.ua
Для запобігання рибного браконьєрства створюються рибні біржі
Для запобігання рибного браконьєрства створюються рибні біржі

Людина має з'їдати 20 кілограмів риби на рік, за рекомендацією Організації Об'єднаних Націй. В Україні цей показник за офіційною статистикою — 11 кілограмів, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на прес-службу Управління охорони водних біоресурсів та регулювання рибальства.

"Є проблема з обліком. Ніхто точно не знає, скільки її вирощують і виловлюють. Тому фактично українці споживають більше офіційних 11 кілограмів, але менше норми", розповідає Голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів В Україні вирощують коропа, товстолоба, білого амура. Але не всі магазини мають басейни, щоб торгувати живою рибою.

Торгові мережі не мають прозорого доступу до закупівлі риби. Вже є кілька розробок, як цю проблему вирішити.

"Плануємо створити рибні біржі, — продовжує Ярема Ковалів. — Першу відкриємо влітку на Київському водосховищі. Виловлену рибу одразу продаватимуть оптовим покупцям і звичайним споживачам. Рибні біржі можуть стати точками, навколо яких розростатиметься супутня інфраструктура — кафе, ресторани, де цю рибу готуватимуть."

Будуть розроблені сертифікати походження риби, щоб не дати виловленій у браконьєрський спосіб продукції з'явитися на полицях магазинів. Це буде електронний документ, в якому зазначено: де виловлена риба, коли. Підприємець, який її виловив, а також — перший оптовий покупець.

Наразі є 32 державних рибних підприємства, які б мали б розводити рибу, ловити її. Прибуток мають лише сім.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький