UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чим небезпечна риба на стихійних ринках

Рибоохоронці нагадали краянам чому придбана "з рук" риба може становити загрозу здоров'ю 

Чим небезпечна риба на стихійних ринках…

Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках вирішили нагадати рибоохоронці жителям Хмельниччини, передає Depo.Хмельницький.

По-перше, купуючи рибу на стихійних ринках "з рук" без документів, невідомого походження та невстановленої якості (як правило, незаконний вилов), покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень. Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

По-друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпеку і якість. Також часто продавці не проходять обов'язкові профілактичні медичні огляди (особових медичних книжок) та немає можливості дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні захворювання та смертельну хворобу - ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику: в'ялена, копчена та солона риба, а також рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму перебуває в риб'ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м'ясо. Тому найнебезпечнішим є вживання ікри та м'яса біля ребер.

Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:

- в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;

- неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари;

- без проходження належної термічної обробки. Бутолоксин (токсин ботулізму) гине лише при кип'ятінні (120° С) і тільки через 30 хвилин;

- при солінні, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

Хмельницький рибоохоронний патруль звертає увагу громадян, що продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності (за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку). У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

"За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об'єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність. Санкція ст. 88-1 КУпАП передбачає накладення штрафу від 540 до 1 700 грн з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу," - наголошує начальник Хмельницького рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.

Довідково. Ботулізм - гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляють бактерії ботулізму.

Торік в Україні на ботулізм захворіло 80 осіб, з них семеро померли. У Хмельницькій області зафіксовано 9 випадків захворювання на ботулізм. За даними Державної установи "Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" 40% випадків ботулізму пов'язані з вживанням соленої та в'яленої риби.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme