Концерн Volkswagen цікавить чому не мерзне риб’яча кров

Полярні види риб не перетворюються на шматок льоду при -2°С води

Температура тіла риб дорівнює температурі навколишнього середовища, тому, що риби - істоти холоднокровні, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на ruboxoronahm.

Тим часом в найближчій до Південного полюса частині Світового океану - протоці Макмердо - температура води опускається деколи нижче -2°С. При цьому полярні види риб виробляють глікопротеїни - особливі білки, які були виявлені в крові риб в середині минулого століття.

Це дуже ефективні кріопротектори: вони гальмують процес замерзання рідини в 200-300 разів ефективніше, ніж, наприклад, звичайна сіль, яку кладуть у воду, щоб вона не замерзала.

Проте недавні дослідження показали, що глікопротеїди впливають на молекули води, так би мовити, на відстані. У їх присутності прямування молекул у водному розчині стає менш хаотичним і вони гірше зв'язуються один з одним в кристалічну решітку.

За ефективністю глікопротеїни перевершують антифризи. Ймовірно, цим і пояснюється, що суто біологічні дослідження фінансував концерн Volkswagen, зацікавлений в отриманні нових матеріалів для автомобільної промисловості.

Больше новостей о событиях в мире читайте на Depo.Хмельницкий