Великдень у сусідів: Як румуни освячують гроші і вмиваються крашанками

Кожен народ має свої особливі традиції святкування великодня. Сьогодні дізнаємось, як готуються і святкують жителі Румунії

У Румунії християнські та язичницькі звичаї і традиції привели до того, що великодні свята стали чимось унікальним у календарному ряду інших церковних свят.

З Великого четверга чоловіки припиняли свої господарські роботи, жінки ж приступали до приготування ритуальних страв - випікання пасок та особливо спеченого калача (cozonac). В цей день забарвлювалися червоні пасхальні яйця, а також розписували писанки. У Румунії також традиційною великодньою стравою є смажене ягня.

Паска прикрашається хрестом, часто заплетенимм в косічку, а простір між кісками хреста викладається сиром.

У багатьох регіонах жінки додають в саму паску волоський горіх, для запаху - мускатний горіх, ром, апельсини або лимони, часто родзинки. А щоб паска була жовтішою - додають дрібно протерий гарбуз.

Ще одна цікавинка, що поширена в Румунії та Молдові - "babele" - великодні баби, спеціально приготовані в печі солодкі страви з макаронів, які заливалися в спеціальні формочки.

У більшості районів Румунії баба випікається обов'язково. Крім баби, румуни люблять готувати на Великдень "діда". Дід обов'язково повинен відрізнятися від баби і за кольором і за смаком. Зазвичай баба буває білою і солодкою, а дід - коричневим і кислуватим на смак.

У різних частинах Румунії розрізняються і ритуали освячення великодніх страв. За традицією, всі румуни обов'язково повинні відстояти нічну святкову службу божу, після якої і освячувалися святкові страви. У великодньому кошику обов'язково повинні були лежати паска, сіль, сало, цукор, фарбовані яйця, баби і, як не дивно, гроші. Частина освячених страв обов'язково роздається нужденним.

В ніч з суботи на неділю дівчата мають сходити до церкви. А в неділю на світанку залишками цілющої води слід омити обличчя, щоб залишатися такими ж красивими протягом усього року.

Інший обов'язковий обряд - вмивання освяченою червоною крашанкою. Це треба робити на світанку,аби набути такого ж здорового рум'янцю, як колір фарби на яйці.

Більшості із цих цікавих святкових обрядів дотримуються й донині.

Читайте також: Великдень у сусідів: Пасхальний куліч і "яєчні" забави росіян

Великдень у сусідів: Волочебніки ходять в гості і очікування білорусів "ігор Сонця"

За тиждень - Великдень. Як прожити Страсний тиждень правильно

Як зробити справжній шедевр з великоднього кошика

Готуємось до Великодня: Обираємо рецепт смачної паски

Готуємось до Великодня: Що треба покласти в кошик

Готуємось до Великодня: Пригадуємо язичницькі традиції

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп ВКонтакті, Фейсбук та Твітері