Хмельницький

На Хмельниччині, ймовірно, випускають "чумну" ковбасу

М'ясопереробне підприємство, що опинилося поблизу вогнища африканської чуми свиней, продовжує переробляти сировину без остаточних перевірок

22 травня 2016, 16:31

На Хмельниччині, ймовірно, випускають "чумну" ковбасу

Звідки взялася на Хмельниччині африканська чума – ветеринарна служба ще з’ясовує, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на 1tv.

40-денний карантин поблизу села Гірчична в Дунаєвецькому районі триває.

Керівник району говорить, що "нікому нічим не зобов'язаний", хоча донедавна був власником м'ясопереробного заводу. Разом з тим Олександр Бернашевський запевняє, що на підприємстві чуми немає.

На карнтинних постах за добу рятувальники і ветслужба обробляють до 300 автомобілів.

Ветлікар Анатолій Заклевський каже: "Ми записуємо усі дані власників машин, кількість людей, які їдуть в них. Транспорт і всіх проїзджаючих пропускаємо через дезбар'єр."

Всіх свиней у селі утилізували за санітарними вимогами, в господарів же, де виявили африканську чуму свиней – спалили весь інвентар і навіть робочий одяг.

Де взялася зараза - люди тільки гадають. Найймовірніший варіант, який вони розглядають – трава, що підстеляли свиням і домішували в корм. Зелену масу збирали на сільській паші, а туди стікають води місцевого м'ясопереробного заводу. Селяни і грішать на підприємство. Більшість місцевих жителів там і працюють. Як варіант – могли й "принести" хворобу у власні господарства.

Епідеміологи теж не виключають такого шляху іфікування домашніх тварин. Відтак ковбасню тимчасово закрили. Хоча аналізів на підриємстві дотепер так і не зробили.

Виконуючий обов'язки начальника Дунаєвецької Держпродспоживслужби Валентин Дмитрієв розповідає: "Не досліджувалася ні сировина, ні продукція, ні витоки, які йдуть з підприємства. На місці ми просто не можемо встановити дане захворювання, а проби для відправлення кудись дальше не відбиралися."

А керівництво підприємства закрило можливість представникам ЗМІ дорогу на свою територію, мотивуючи це складністю процедури. "Мені треба для цього збирати збори засновників, щоб запитати дозволу," - розповідає процедуру директор заводу Василь Магера.

Обласний керівник Держспоживслужби Олександр Садов'юк, майже десять днів після спалаху африканської чуми свиней, все ще вивчає проблему: "Поки ми все не з'ясуємо – підприємство працювати не буде."

Разом з тим і додає: "Сировина, яка є на підприємстві піде на переробку – на варені ковбаси. Там температурна обробка така, що її достатньо для знищення збудника і унеможливлює його поширення."

Окрім того всі села в радіусі 20 кілометрів від Гірчичної перебувають на контролі в служби. До того ж заборонили всім забивати тварин і продавати м'ясо.

Дільничний ветеринар Миньковецької ветлікарні Василь Мудрий обіцяє: "Після карантину, за згодою людей, ми допоможемо їм здати свиней на переробне підприємство з відповідною компенсацією."

Нагадаємо, у селі Гірчична, де десять днів тому зафіксували спалах хвороби і оголосили 40-денний карантин.

Ветеринари обстежують усіх свиней на 20 кілометрах довкола села. З цієї ж причини в радіусі 3 кілометрів спалили все поголів'я тварин, яке утримувалося в приватних господарствах.

Білорусь відмовилася від поставок свинини.

Поліція долучилася до охорони карантинних постів, а обласне керівництво прозвітувало про ліквідацію вогнища спалаху африканської чуми свиней в Дунаєвецькому районі.

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп ВКонтакті та Фейсбук.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Loading...
Loading...