На Хмельниччині, ймовірно, випускають "чумну" ковбасу

М'ясопереробне підприємство, що опинилося поблизу вогнища африканської чуми свиней, продовжує переробляти сировину без остаточних перевірок
На Хмельниччині, ймовірно, випускають "чумну" ковбасу
На Хмельниччині, ймовірно, випускають "чумну" ковбасу

Звідки взялася на Хмельниччині африканська чума – ветеринарна служба ще з’ясовує, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на 1tv.

40-денний карантин поблизу села Гірчична в Дунаєвецькому районі триває.

Керівник району говорить, що "нікому нічим не зобов'язаний", хоча донедавна був власником м'ясопереробного заводу. Разом з тим Олександр Бернашевський запевняє, що на підприємстві чуми немає.

На карнтинних постах за добу рятувальники і ветслужба обробляють до 300 автомобілів.

Ветлікар Анатолій Заклевський каже: "Ми записуємо усі дані власників машин, кількість людей, які їдуть в них. Транспорт і всіх проїзджаючих пропускаємо через дезбар'єр."

Всіх свиней у селі утилізували за санітарними вимогами, в господарів же, де виявили африканську чуму свиней – спалили весь інвентар і навіть робочий одяг.

Де взялася зараза - люди тільки гадають. Найймовірніший варіант, який вони розглядають – трава, що підстеляли свиням і домішували в корм. Зелену масу збирали на сільській паші, а туди стікають води місцевого м'ясопереробного заводу. Селяни і грішать на підприємство. Більшість місцевих жителів там і працюють. Як варіант – могли й "принести" хворобу у власні господарства.

Епідеміологи теж не виключають такого шляху іфікування домашніх тварин. Відтак ковбасню тимчасово закрили. Хоча аналізів на підриємстві дотепер так і не зробили.

Виконуючий обов'язки начальника Дунаєвецької Держпродспоживслужби Валентин Дмитрієв розповідає: "Не досліджувалася ні сировина, ні продукція, ні витоки, які йдуть з підприємства. На місці ми просто не можемо встановити дане захворювання, а проби для відправлення кудись дальше не відбиралися."

А керівництво підприємства закрило можливість представникам ЗМІ дорогу на свою територію, мотивуючи це складністю процедури. "Мені треба для цього збирати збори засновників, щоб запитати дозволу," - розповідає процедуру директор заводу Василь Магера.

Обласний керівник Держспоживслужби Олександр Садов'юк, майже десять днів після спалаху африканської чуми свиней, все ще вивчає проблему: "Поки ми все не з'ясуємо – підприємство працювати не буде."

Разом з тим і додає: "Сировина, яка є на підприємстві піде на переробку – на варені ковбаси. Там температурна обробка така, що її достатньо для знищення збудника і унеможливлює його поширення."

Окрім того всі села в радіусі 20 кілометрів від Гірчичної перебувають на контролі в служби. До того ж заборонили всім забивати тварин і продавати м'ясо.

Дільничний ветеринар Миньковецької ветлікарні Василь Мудрий обіцяє: "Після карантину, за згодою людей, ми допоможемо їм здати свиней на переробне підприємство з відповідною компенсацією."

Нагадаємо, у селі Гірчична, де десять днів тому зафіксували спалах хвороби і оголосили 40-денний карантин.

Ветеринари обстежують усіх свиней на 20 кілометрах довкола села. З цієї ж причини в радіусі 3 кілометрів спалили все поголів'я тварин, яке утримувалося в приватних господарствах.

Білорусь відмовилася від поставок свинини.

Поліція долучилася до охорони карантинних постів, а обласне керівництво прозвітувало про ліквідацію вогнища спалаху африканської чуми свиней в Дунаєвецькому районі.

Слідкуйте за нашими новинами в соцмережах і долучайтеся до наших груп ВКонтакті та Фейсбук.

Більше про події Хме