Хмельницькі гриби. Щирі та підступні

Відрізнити отруйний гриб від їстівного деколи не можуть навіть фахівці
Хмельницькі гриби. Щирі та підступні
Хмельницькі гриби. Щирі та підступні

Теплі дні після дощів гаряча пора для грибників та лікарів: кількість отруєнь зростає в рази. 

З отруйних грибів, що зустрічаються на Хмельниччині, смертельно небезпечними є тільки бліда поганка та низка близьких до неї грибів, як то зелена, весняна, смердюча поганки, які часто "маскуються" під зелену сироїжку або печерицю.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 1

Але їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах також можуть набувати токсичних властивостей. Тому збирати гриби можна тільки в чистих екологічних районах, на значній відстані від міст і селищ.

З початку грибного сезону на Хмельниччині вже зареєстровано три випадки отруєння грибами. "Всі кажуть, що їли їстівні гриби – білі, підосичники та підберезовики", - каже керівник Держпродспоживслужби Ігор Баланюк

За його словами все постраждалі – пенсіонери Волочиського району віком від 60 років.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 2

Фахівці нагадують, що гриби, навіть їстівні, дуже важко перетравлюються в кишківнику людини, тому не рекомендується вживати їх надмірно, особливо людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, людям похилого віку, вагітним і жінкам, що годують немовлят. Крім того, гриби протипоказані дітям до 8 років.

Потрібно також знати, що отруєння може викликати споживання і їстівних грибів, якщо вони зібрані переспілими, червивими або почали псуватися при зберіганні. І навіть якщо їх готували без врахування необхідних правил гігієни. При цьому, окрім отруєння грибними отрутами, можна отримати ще і важке отруєння токсином ботулізму.

З початку грибного сезону на ринку Хмельницького також є багато дикорослих грибів.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 3

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 4

Всі продавці запевнюють, що добре знаються на своєму товарі. "Це смачні гриби, вони як м'ясо на смак, треба кілька разів відварити, злити воду, потім можна і смажити, і в банки катати", -  говорить пенсіонерка Галина.  Вона продає умовно їстівний мухомор червоніючий – місцеві жителі називають їх маремузами. Свої гриби назбирала у лісі під Деражнею, просить 30 гривень за кіло.

Повно грибів і на стихійних базарчиках.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 5

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 6

За словами лікаря з гігієни харчування Хмельницького міського відділу лабораторних досліджень Державної установи "Хмельницький обласний лабораторний центр" Валентини Щавінської, збирання грибів, звісно ж – заняття цікаве і захопливе. Але один невідомий гриб в кошику може позбавити здоров’я, а інколи і життя.

Лікарі радять, перш ніж йти до лісу, уважно вивчити зовнішній вигляд отруйних грибів.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 7

І вивчити симптоми отруєння. Серед яких нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

У разі виникнення, або підозри на отруєння необхідно негайно промити шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення стану, все ж слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Loading...
Loading...