Хмельницький

Хмельницькі гриби. Щирі та підступні

Відрізнити отруйний гриб від їстівного деколи не можуть навіть фахівці

15 червня 2016, 15:34

Хмельницькі гриби. Щирі та підступні

Теплі дні після дощів гаряча пора для грибників та лікарів: кількість отруєнь зростає в рази. 

З отруйних грибів, що зустрічаються на Хмельниччині, смертельно небезпечними є тільки бліда поганка та низка близьких до неї грибів, як то зелена, весняна, смердюча поганки, які часто "маскуються" під зелену сироїжку або печерицю.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 1

Але їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах також можуть набувати токсичних властивостей. Тому збирати гриби можна тільки в чистих екологічних районах, на значній відстані від міст і селищ.

З початку грибного сезону на Хмельниччині вже зареєстровано три випадки отруєння грибами. "Всі кажуть, що їли їстівні гриби – білі, підосичники та підберезовики", - каже керівник Держпродспоживслужби Ігор Баланюк

За його словами все постраждалі – пенсіонери Волочиського району віком від 60 років.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 2

Фахівці нагадують, що гриби, навіть їстівні, дуже важко перетравлюються в кишківнику людини, тому не рекомендується вживати їх надмірно, особливо людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, людям похилого віку, вагітним і жінкам, що годують немовлят. Крім того, гриби протипоказані дітям до 8 років.

Потрібно також знати, що отруєння може викликати споживання і їстівних грибів, якщо вони зібрані переспілими, червивими або почали псуватися при зберіганні. І навіть якщо їх готували без врахування необхідних правил гігієни. При цьому, окрім отруєння грибними отрутами, можна отримати ще і важке отруєння токсином ботулізму.

З початку грибного сезону на ринку Хмельницького також є багато дикорослих грибів.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 3

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 4

Всі продавці запевнюють, що добре знаються на своєму товарі. "Це смачні гриби, вони як м'ясо на смак, треба кілька разів відварити, злити воду, потім можна і смажити, і в банки катати", -  говорить пенсіонерка Галина.  Вона продає умовно їстівний мухомор червоніючий – місцеві жителі називають їх маремузами. Свої гриби назбирала у лісі під Деражнею, просить 30 гривень за кіло.

Повно грибів і на стихійних базарчиках.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 5

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 6

За словами лікаря з гігієни харчування Хмельницького міського відділу лабораторних досліджень Державної установи "Хмельницький обласний лабораторний центр" Валентини Щавінської, збирання грибів, звісно ж – заняття цікаве і захопливе. Але один невідомий гриб в кошику може позбавити здоров’я, а інколи і життя.

Лікарі радять, перш ніж йти до лісу, уважно вивчити зовнішній вигляд отруйних грибів.

На Хмельниччині з початку сезона троє людей отруїлось грибами - фото 7

І вивчити симптоми отруєння. Серед яких нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

У разі виникнення, або підозри на отруєння необхідно негайно промити шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення стану, все ж слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи.

Більше про події Хмельниччини читайте на Depo.Хмельницький

Loading...
Loading...